Mielipiteet

Lukijalta

Hajonnut varusmies – henkisestä jaksamisesta ei huolehdita korona-aikana

Mielipiteet 17.3.2020 6:00
Hajonnut varusmies

Perjantai 13. Korona. Se on saanut sekaisin koko maailman ja järisyttänyt jopa vakaata Suomen linnaketta. Ihmiset hamstraavat ruokaa, käsidesin hinta on pilvissä ja varusmiehet on lukittu varuskuntiin.

Varuskunnissa saatiin joukkohysteria aikaiseksi torstai-iltana nukkumaanmenoaikaan. Osalle yksiköistä tuli puhelu yksikön päälliköltä: kaikki lomat on peruttu. Osa jäi huhujen varaan, sillä viralliset tiedotukset tehtiin vasta perjantaiaamuna. Tämän seurauksena muutama onnekas oli ehtinyt lähteä lomille. Heitä ei kutsuta takaisin etuajassa.

Varuskunnat eivät ole karanteenissa, vaan tarkoituksena on rajoittaa varusmiesten liikkumista, jotta koronavirus ei pääse leviämään.

Uusi järjestely on seuraava: Varuskunnat jaetaan kolmeen osaan. Osasto A on kasarmilla, B asustaa telttamajoituksessa maastossa ja C on lomilla. Osastojen paikat kiertävät, ja yksi jakso kestää aina viikon. Näin varusmiehet ovat kiinni kaksi viikkoa ja viikon lomalla.

Järjestelyn ideana on, etteivät osastot ole toistensa kanssa tekemisissä. Osa kursseista keskeytettiin, osa jatkuu normaalisti. Kursseilla opetellaan omaa aselajia ja niissä on taistelijoita useista yksiköistä. Yksiköistä, jotka ovat eri osastoissa, eikä niiden pitäisi olla keskenään tekemisissä.

Hyvän hygienian ylläpito on korostunut taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Eläminen maastossa ei tue tätä. Viikon mittaisen harjoituksen aikana päästään suihkuun todennäköisesti kerran. Käsiä ei voi pestä ennen syömistä, eikä ruokailussa käytettävän pakin pesuun ole mahdollisuutta.

"Koska henkilökunta pääsee varuskuntien alueelle porttien ulkopuolelta, voi heistä kuka tahansa levittää viruksen varusmiesten keskuuteen."

Maasto-olot ovat raskaammat kuin kasarmiolot. Tammikuussa saapunut erä ei ole vielä tottunut viikon kestäviin harjoituksiin. Rasitusta pitäisi nostaa vähitellen, jota tottuminen olisi mahdollista. Uudet järjestelyt aiheuttavat suuren hypyn kahden yön harjoituksesta suoraan viikon harjoitukseen.

Kantahenkilökunta ei osaa asettua varusmiesten asemaan. Vaikka henkilökuntaa on kehotettu välttämään turhaa liikkumista, pääsevät he joka ilta koteihinsa. Heitä ei ole lukittu kasarmille. Uudet muutokset lomajärjestelyissä eivät inttislangia mukaillen vaikuta henkilökunnan aamuihin.

Väite, ettei vähäisen henkilökunnan liikkuminen vaikuta viruksen mahdollisuuteen levitä, kuulostaa varusmiehen korvaan herjaavalta, sillä puolustusvoimat työllistää noin 12 000 henkilöä. Koska henkilökunta pääsee varuskuntien alueelle porttien ulkopuolelta, voi heistä kuka tahansa levittää viruksen varusmiesten keskuuteen.

Puolustusvoimat ei huolehdi varusmiesten henkisestä jaksamisesta. Osa yksiköistä vietti viikonlopun ilman riittävää henkilökuntaa, jolloin kaikki vastuu koulutuksista ruokailuihin sälytettiin varusmiesjohtajille. Mahdollisuutta liikkua ja harrastaa on rajoitettu, sillä urheilu- ja iltavapaat on kielletty. On unohdettu varusmiesten olevan tuntevia ihmisiä.

Palvelusmotivaatio ja toimintakyky ovat lamautuneet varusmiesten mukana. Jos nyt syttyisi tositilanne, ei meistä olisi maata puolustamaan. Palkinnoksi maan palvelemisesta meiltä on viety vapaus.

Hajonnut varusmies

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ehkä suurin ongelma mitä tässä on se, että uudesssa koulutusjärjestelmässä (K2020) nuorempaa erää paapotaan ja alikersanteja on kielletty liikaa rasittamasta monneja, joten kyse on siitä että tässä on vain ristiriita koulutusjärjestelmän ja koronavirus hysterian välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijat eivät nyt osaa huomioida että varushenkilöissä on nykyää myös naisia. Koetapa pitää hygieniasta huolta kuukautisten aikaan viikon metsäleirillä. Jää alapesut tekemättä! Oletetaan että asiat on kuin ennen mutta naisen keholle pakkanen on valtava rasitus ja toimintakyky on miehillä ihan eri luokkaa pakkasaamuna.
Mitoitetaanhan rasitus siten että ihan jokainen pärjää siellä perushommissa joka kuitenkin on se yleisin tapa hoitaa palvelus. Erikoisjoukot ja valmiusjoukot on sitten niitä porukoita joissa saa jo vähän vaatimuksia ollakin!
Perusjoukkoon taistelukestävyys on juurikin mielialasta kiinni ja sellaisesta reiluuden kokemisesta että palvelusta suorittavia kohdellaan siten että motivaatio säilyy. Tärkeintä kaikessa on se yksilön motivaatio, se Pysyy kunnossa kun kohtelu on huomioivaa ja reilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan nyt varushenkilölle tullut virheliike, vaikka ei olisi ollut pakko? Ei ole aina tv-ohjelmissa patsastelua armeija. Voimaannusta ja kehopositiivisuutta nyt peliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oltiin v 1975 Sarriojärvellä kovapanos ammunnoissa 2 viikkoa pakkasta 40-42 astetta traktorin avolavalla istuttiin ja hengissä selvittiin maito jäätyi pakkiin ennen kuin ehti edes juoda.Teltassa asuttiin ja hyvin tarkeni jo kipinä ei nukahtanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi ymmärtää tätä kirjoitusta. Että viikon joutuu olemaan maastossa eikä pää kestä. Pakkipussit oli käytössä ainakin 90-luvulla, jos halusi pitää pakin puhtaana. Aikaisemmilla vuosikymmenillä oltiin pääsääntöisesti metsässä eikä kasarmilla. Metsässä aika kuluu paljon paremmin kuin kasarmilla, kannattaa muistaa se. Ei sitä vapautta ole senkään vertaa, jos tulee lähtö rajalle. Nyt kysytään toimintakykyä ja motivaatiota. Kahden kuukauden peruskoulutuksen jälkeen pitäisi jo kunnon kestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä itke Iines. Isovanhemmat lähetettiin sotaan ja varusmies vinkuu siitä, että lomat palaa. Hyvänen aika. Itse asia eli Korona on vakava asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tehdään pojista miehiä. Valitus pois ja ala kirjoittaa vaikka kirjaa omista fiiliksistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

montakohan varusmiestä hajosi 80 vuotta sitten?
syytä olis nuorukaisten alkaa miettimään muutakin kuin sitä älypuhelinta ja siitä erossa olemisen vaikeutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulepas hajonnut: tuo on vain Sinun kokemuksesi. Minun poikani astui myös tammikuussa palvelukseen ja hänen näkemyksensä on aivan toinen, vaikka vklp -loman sijasta kines-nakki hällekin iski. WhatsApp ja muut kännyssä olevat viihdyttimet pelaa ja nyt varusmiehet voivat olla aivan eri tavalla omaisiinsa yhteydessä kuin vaikkapa vain 10 v sitten!

Poikani asenne on reipas, vaikka tietysti häntäkin aluksi harmitti kuten Sinuakin. Hän kujitenkin ymmärtää, että viikon loma on aivan toista kuin pelkkä vklp. Muistakaapa isopappojenne tilannetta 80 v sitten, jolloin kännyistä ei ollut hajuakaan, lomista puhumattakaan! - Te selviätte, ja tämä on teidän "Talvisotanne", jota mojovasti jälkeenpäin voitte muistella; ainutlaatuinen kokemus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaamieltä. Lapsenlapseni meni Kajaniin heinäkuussa 2019. Oletin hänen persoonan vuoksi että taitaa tulla heti pois. Mitä vielä. Hän totesi että armeija on hyvä paikka. On ryhmänjohtajana. Aikoi kysyä kesätyöpaikkaa kun palvelus loppuu. Ei ole puhunut mitään hajoamisesta. No ymmärrän n 30% porukasta hajoaa. Sekin on jotenkin ymmärrettävää. Kuitenkin tsemppiä hajonneelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se telttamajoitushan näissä keleissä se oikea ratkaisu onkin siihen että kukaan ei sairastu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä keleissä? Meinaatko, että siellä kylmissä teltoissa nukutaan? Lämmityspuut ei polttamalla lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2003 kun kävin suorittamassa kansalaisvelvollisuuteni pisin gines oli viiden viikon mittainen. Tammikuun saapumiserän morttileiri oli helmikuussa ja se kesti viikon ja pakkasta oli sentään 20. Tuolloin oli normi, että lomille pääsi kahden viikon välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tammikuussa saapunut erä ei ole vielä tottunut viikon kestäviin harjoituksiin" Nykyään, kun intti kestää jopa vaan 6kk, niin syytä ois tottuu. Muuten samaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
4
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image