Mielipiteet

Lukijalta

Fokus pitää olla koko Oulun vetovoiman lisäämisessä – alueilla asukkaiden ja virkamiesten pitää opetella tekemään asioita yhdessä

Mielipiteet 22.10.2019 6:00
Birger Ylisaukko-oja

Oulun kaupungin järjestämien aluefoorumien aiheena oli kaupunginjohtajan budjettiesitys. Kaikkien tiedossa on, että rahat eivät riitä kaikkiin tarpeisiin nyt eikä lähitulevaisuudessa. Pidemmälle luotaavaa keskustelua taloudesta ei kuitenkaan juuri käyty.

Kustannustehokkuus ei näytä ohjaavan päättäjiä riittävästi. Aika ajoin kovaa kädenvääntöä käydään teemasta keskus vs. reuna-alueet. Tämä asetelma pulpahteli myös aluefoorumissa.

Oulu on yli neljäsataa vuotta vanha kulttuurikeskittymä. Se on puolen Suomen pääkaupunki ja koko pohjoiskalotin suurin kaupunki. Jotta täällä pärjättäisiin, Oulun pitää kuulua ja näkyä innovatiivisena ja kehittyvänä keskuksena vähintään Euroopan laajuisesti. Ja sellaiselta sen pitää myös näyttää. Päättäjien ykkösasia on ohjata resursseja tämän kehityksen vauhdittamiseen. Oulun vetovoimasta on pidettävä huolta.

Me reuna-alueella asuvat olemme hakeutuneet tänne vapaaehtoisesti, vaikka joka kylässä ei ole uimahallia tai kulttuurilaitosta tai lukiota tai ammattikoulua. Mutta meillä on täällä kaikki peruspalvelut, joita ihmiset tarvitsevat arkielämässään.

Sen lisäksi meillä on vahvuuksia, joita keskuksella ei ole: väljyys, luonto, rauha, yhteisöllisyys. Näitä asioita jääliläiset nostivat esille, kun heiltä kysyttiin perusteita asuinpaikan valintaan. Näistä syntyy elämänlaatua niille, jotka tällaista arvostavat.

Kaiken tämän lisäksi keskuksen palvelut ovat myös reunalla asuvien käytettävissä tuossa vartin tai puolen tunnin päässä. Pitää vaan huolehtia, että joukkoliikenne keskukseen toimii.

"Kaupungin tehtävä on huolehtia, että perusinfra ja peruspalvelut ovat kunnossa. Mutta meidän asukkaiden asiana on maksimoida elämänlaatu täällä omilla toimillamme."

Reuna-alueiden yhteisöjen ei pidä kilpailla keskuksen kanssa samoilla asioilla. Meidän pitää rakentaa elämämme omien vahvuuksiemme varaan ja oltava alueestamme ylpeitä. Kaupungin tehtävä on huolehtia, että perusinfra ja peruspalvelut ovat kunnossa. Mutta meidän asukkaiden asiana on maksimoida elämänlaatu täällä omilla toimillamme. Omatoimisuus ja yhteisöllisyys koostuvat ihmisen kokoisista asioista, ja ne tuottavat hyvinvointia erittäin kustannustehokkaasti. Kaupunkiorganisaation on tätä tuettava ja tehtävä yhteistyötä asukkaiden kanssa uuden vuorovaikutussuunnitelman mukaisesti.

Jääli on visioinut, että se haluaa olla Oulun paras kaupunginosa – ainakin jääliläisille.

Päättäjien fokus pitää olla koko Oulun vetovoiman lisäämisessä. Alueilla asukkaiden ja virkamiesten pitää opetella tekemään asioita yhdessä. Parasta kustannustehokkuutta on varmistaa myös alueiden vetovoima, jotta asunnot säilyttävät arvonsa, päiväkoteihin riittää lapsia ja kouluihin oppilaita.

Birger Ylisaukko-oja

Jääli

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image