Mielipiteet

Lukijalta

Eutanasialaki tukisi yk­si­lön­va­paut­ta

Mielipiteet 16.10.2017 7:00
Kari Viholainen, Pekka Elonheimo

Katsomme, että ihmisellä pitää olla oikeus saada aktiivista lääkinnällistä kuolinapua, kun parantavaa hoitoa ei enää ole ja kun sairauden ennuste on lääketieteellisesti arvioiden toivoton ja inhimillisesti katsoen kestämätön.

Eutanasialaille on esittää useita perusteluita ja perustelut käyvät ilmi myös tehdyssä kansalaisaloitteessa. Tuemme täysin aloitteen tekijöiden mainitsemia perusteluja. Aloite löytyy kansalaisaloite.fi-sivulta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on jätetty toimenpidealoitteita myös saattohoidosta. Toivottavasti näillä toimenpidealoitteilla ei yritetä viedä huomiota itse asiasta eli eutanasialaista.

Pystymme auttamaan suurinta osaa kuolemansairaita hyvällä saattohoidolla, mutta emme kaikkia. Tarvitsemme saattohoidon kehittämistä laadullisesti ja määrällisesti maassamme, mutta on tiedostettava se, että kaikkia vakavasti sairaita ei paraskaan saattohoito auta.

Laki eutanasiasta tarvitaan turvaamaan niiden ihmisten oikeusturvaa, jotka kärsivät suuria epäinhimillisiä kärsimyksiä eivätkä hyödy parhaimmastakaan saattohoidosta.

Eutanasialaki toisi tullessaan siis valinnanmahdollisuuden. Hoitajille eikä lääkäreille olla asettamassa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen. Tämä käy ilmi myös tehdyssä kansalaisaloitteessa.

Suomalaisista eutanasiaa kannattaa noin 85 prosenttia (Terkamo-Moisio, väitöstutkimus 2016), sairaanhoitajista noin 64 prosenttia (sairaanhoitajaliitto 2017) ja lääkäreistä lähes puolet (kyselytutkimus, Journal of Medical Ethics -lehti, 2013).

Eutanasian vastustajat kovin mielellään pelottelevat Hollannissa ja Belgiassa tehdyistä eutanasiaratkaisuista. Mallia Hollannin tai Belgian lainsäädännöstä ei tarvitse suoraan ”kopioida”. Lain tulee olla tarkasti määritelty ja kriteerit eutanasialle tulee olla selkeät.

"Hoitajille eikä lääkäreille olla asettamassa velvoitetta osallistua eutanasian toteuttamiseen."

Lääkärien tehtävä on hoitaa, auttaa ihmisistä sairaudessa ja kärsimyksessä. Eutanasia on siis eettisesti sekä moraalisesti oikein. Kun laki tehdään selkeäksi ja tarkaksi, ei sitä voi väärinkäyttää.

Meillä on suuri itsemääräämisoikeus elämäämme, mutta miksi tämä oikeus vähenee, kapenee ja lähes poistuu kokonaan, kun sairastumme vakavasti ja olemme kuoleman portilla? Keneltä laki eutanasiasta olisi pois?

Jos kuolemansairas ihminen viimeisillään jaksamisensa voimilla oikeustoimikelpoisesti toivoo ja haluaa valita eutanasian, niin kuka on sen kieltämään?

Eutanasialaki parantaisi ihmisoikeustilannetta, tukisi ihmisarvoa ja yksilönvapautta yksilön omassa asiassa, kun antaisimme oikeuden itse päättää.

Kari Viholainen

ex-sairaanhoitaja, puheenjohtaja, Exitus ry

Pekka Elonheimo

pastori, teol. maist. Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos erinomaisesta artikkelista.

Harkitusti säädetyn ja kontrolloidun eutanasialain pitäisi sivystysvaltiossa olla itsestäänselvyys. Ketään ei eutanasiaan pakoteta. Tämän unohtavat uskonnolliseen vakaumukseensa nojaavat. Elämämme alusta emme voi päättää ja sitähän voidaan kontrolloida monin keinoin. Yhtä hyvin meillä pitäisi olla oikeus päättää omasta kuolemastamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras kansalaisaloite mitä tehty. Eutanasiasta ei pitäisi edes kiistellä. Jokaisella ihmisellä on oikeus itseensä ja elämäänsä sekä oikeus itse päättää kuinka se loppuu. Varsinkin tilanteessa, joka on mahdollisesti täynnä tuskaa ja epätoivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kannanotto ja eipä asiaan lisäämistä. Toivottavasti eduskunta ymmärtäisi lain säätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
61
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
61
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
56
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
39
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image