Mielipiteet

Lukijalta

Euroopan komission vihreä ohjelma – Green Deal – voi tarjota suomalaiselle teol­li­suu­del­le aikamoisia mah­dol­li­suuk­sia

Mielipiteet 13.1.2020 6:00
Henna Virkkunen

Euroopan unioni on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Se on todella kova, mutta tärkeä tavoite. Tähän pääseminen vaatii suuria uudistuksia niin teollisuudelta kuin yhteiskunnilta.

Suomi on yksi niistä maista, joka voi olla tässä edelläkävijä. Meillähän tavoitteeksi on asetettu, että Suomi olisi hiilineutraali jo vuonna 2035, eli 15 vuotta ennen muuta Eurooppaa. Se on mahdollista, mutta ei toteudu itsestään. Hallituksen olisi jo korkea aika tuoda konkreettisia ja varsin tömäköitä esityksiä pöytään. Osaamista, korkeaa teknologiaa ja kestäviä raaka-aineita Suomesta kyllä löytyy. Nyt on vauhditettava niiden käyttöönottoa.

Euroopan komission lanseeraama vihreä ohjelma – Green Deal – voi tarjota suomalaiselle teollisuudelle aikamoisia mahdollisuuksia. Paketti pitää sisällään 50 eri toimenpidettä, joiden on määrä viitoittaa Euroopan unionin tietä kohti hiilineutraaliutta.

Päästöjä on Euroopassa vähennettävä isosti, mutta se ei vielä riitä. On myös kasvatettava hiilinieluja. Tässä Suomen kestävällä ja aktiivisella metsänhoidolla on merkittävä rooli. Siitä kannattaa ottaa mallia muidenkin. Metsät ovat Suomen vahvuus kahtakin kautta: aktiivisesti hoidettuna metsät ovat sekä merkittävä hiilinielu että kestävien raaka-aineiden lähde.

EU-vaikuttamisen näkökulmasta seuraavat viikot tulevat olemaan tärkeitä. Heti vuoden aluksi komissio on esittelemässä ison nipun strategioita, joilla Green Dealia lähdetään tavoittelemaan: teollisuusstrategia, metsästrategia, biodiversiteettistrategia, pk-yritysstrategia, kiertotalouden toimenpideohjelma.

Nämä kaikki tarjoavat suomalaisille innovaatioille paljon mahdollisuuksia, kunhan huolehditaan siitä, että komission strategiat ovat alusta asti oikeilla raiteilla, eikä esimerkiksi kestävälle metsähoidolle aseteta tarpeettomia esteitä.

”Osaamista, korkeaa teknologiaa ja kestäviä raaka-aineita Suomesta kyllä löytyy.”

Erityisen paljon odotan uudelta kiertotalousohjelmalta. Viime vuosina EU-tasolla on tehty paljon työtä ja lainsäädäntöä muovijätteen vähentämiseksi. Muovijäte on jatkossa kerättävä erikseen, kaiken pakkausmuovin on oltava kierrätettävää ja tiettyjen kertakäyttömuovien myynti EU-alueella kielletään kokonaan. Tämä on avannut huikeasti lisää markkinaa suomalaisille biopohjaisille tuotteille, joilla muovit voidaan korvata.

Muovi tulee olemaan uudessakin kiertotalousohjelmassa edelleen keskeisessä roolissa, mutta sen rinnalle nostetaan nyt myös rakentaminen, elektroniikka ja tekstiilit. Kaikissa näissä on paljon potentiaalia kierrätykselle, uudelleenkäytölle ja uusille innovaatioille.

Tästä tekstiilit on yksi innostavin esimerkki. Vasta aivan viime aikoina on havahduttu siihen, että maailman tekstiiliteollisuus tuottaa päästöjä yhtä paljon kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Puhumattakaan muista alan työoloihin ja etiikkaan liittyvistä ongelmista, joita nykyinen pikamuoti ja kertakäyttökulttuuri vain pahentaa.

Ensimmäinen askel kohti kestävämpää tekstiiliteollisuutta EU-tasolla on jo otettu, sillä uusi jätedirektiivi velvoittaa järjestämään erilliskeräyksen myös tekstiilijätteelle vuodesta 2025 alkaen. Tekstiilien täysmittaisessa kierrätyksessä ja uudelleenkäytössä on kuitenkin senkin jälkeen omat haasteensa. Ala suorastaan huutaa kestäviä innovaatioita.

Suomessa niitä on lupaavasti alkanut syntymään. Tutkimuslaitosten, metsäyhtiöiden ja innovatiivisten pk-yritysten yhteistyöllä Suomessa useampi yritys on ryhtynyt testaamaan ja jo teollisestikin valmistamaan erilaisia puupohjaisia tekstiilikuituja, jotka ovat ympäristöystävällisiä ja täysin kierrätettäviä. Juuri tällaisia kestäviä innovaatiota Euroopassa Green Dealin toteuttamiseksi tarvitaan. Nyt niille on avautumassa entistä isommin markkinaa.

Henna Virkkunen

europarlamentaarikko (kok.)

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kukaan missään päin maailmaa ei ikinä ota mallia Suomesta. Voivat sanoa "pitävänsä Suomea mallimaana" mutta käytännössä ottavat mallia Saksasta, Ruotsista tai Yhdysvalloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyödäänkö vetoa. Kulut nousevat entisestään ja maamme taloustilanne tulee heikkenemään voimakkaasti, kun Suomeen ja Eurooppaan ei kannata sijoittaa.
Tulee naiveille päättäjille kallis hinta. Toki he pysyvät työllistettynä, mutta kansa maksaa. Suomessakin jo viritellään uusia maksujen korotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saa veikata, niin Suomi täyttää kaikki EU:n antamat vaatimukset ja oma hallitus vielä kiristää niitä lisää omilla päätöksillään, kun samaan aikaan Puola, Unkari + välimeren maat haistattavat pitkät noille vaatimuksille.
Teollisuus karkaa jälleen sellaisiin maihin, missä niillä on toimintaedellytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin siinä olis mahdollisuuksia, mutta kun tämän vihersosialistihallituksen tavotteena näyttää olevan ajaa tämä suomalainen yhteiskunta matalaksi, viittaan vaan näihin pähkähulluihin päätöksiin liikenteen suhteen ja metsäteollisuuden alasajoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hallituksen olisi jo korkea aika tuoda konkreettisia ja varsin tömäköitä esityksiä pöytään."

Näin puhuu Kokoomuksen edustaja?
Eikö teillä kukaan tenttaa markkinatalouden ymmärtämistä ennen ehdokkaiden asettelua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n on luvattu koko jäsenyyden ajan tuovan Suomelle hienoja mahdollisuuksia, mutta toteutumatta ovat jääneet nekin lupaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan täällä tuettu runsaasti ruotsinlaivoja ja kasvihuoneita jo iät ja ajat. Mitä muuta enää tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image