Mielipiteet

Lukijalta

EU:n osoitettava selkeä tiekartta brit­ti­par­la­men­til­le

Mielipiteet 2.2.2019 6:00
Kimmo Sasi

Historiassa on hetkiä, jolloin kehityksen suuntaa todella muutetaan. Silloin tarvitaan henkilöitä, joilla on näkemys ja kyky tehdä päätöksiä.

EU-eroprosessi on ollut Britanniassa kaoottinen. Pääministeri Mayn brexit-sopimus on hylätty. Erilaisista toiveista on äänestetty parlamentissa. On eron vastustajia, täyden eron kannattajia ja hallitun eron kannattajia ja erosopimukseen tyytymättömiä.

Vaikka kyse on tärkeimmästä toisen maailmansodan jälkeisestä päätöksestä, yhteistä kansallista henkeä ei ole syntynyt.

Brittiparlamentaarikkojen puheenvuorot edustavat perusteetonta toiveajattelua. Parlamentin erosopimuksen hyvin selvästi hylkäävä päätös on osoitus siitä, että koko eroprosessi on ajautunut raiteiltaan. Eropäivään 29.3. on vain kaksi kuukautta.

"EU:n pitää selkeästi todeta, että erosopimuksesta ei enää miltään osin neuvotella. Muita signaaleja ei saa antaa."

EU on viisaasti pysyttäytynyt brittiläisen keskustelun ulkopuolella. Ulkoa annetut neuvot kääntyvät yleensä itseään vastaan. En kuitenkaan usko, että mikään brittien oma ehdotus johtaisi alahuoneessa tosiasioiden tunnustamiseen ja prosessin hallittuun etenemiseen. Eurooppalainen kaaos lähestyy. Siksi katson, että Suomen tulisi olla nyt aktiivinen jäsenmaa ja vaatia, että EU osoittaisi selkeän tiekartan brittiparlamentille. Alahuoneen jäsenet on pakotettava tekemään selkeät valinnat ja ottamaan vastuun päätöksistään.

EU:n pitää selkeästi todeta, että erosopimuksesta ei enää miltään osin neuvotella. Muita signaaleja ei saa antaa. Pehmentävät julistukset eivät auta asiaa ja aiheuttavat turhia toiveita.

Brittien epärealistiset toiveet on nyt haudattava. Sen sijaan poliittisen julistuksen viitoittamaan ja myöhemmin neuvoteltavaan uuteen suhteeseen voidaan ottaa uusia elementtejä, kun niistä aikanaan yhdessä sovitaan. Tämän pitäisi olla sinänsä itsestään selvää. EU:n pitäisi antaa erosopimuksen hyväksymiselle määräaika helmikuun loppuun, jotta täydellisen eron valmisteluun olisi edes jonkinlainen mahdollisuus ja suurta kaaosta voitaisiin minimoida.

Jos erosopimusta ei määräaikaan mennessä hyväksytä, vaihtoehtoja olisivat vain täydellinen sopimukseton ero tai jäsenyyden jatkaminen nykyisin ehdoin. Tärkeää olisi, että EU toteaisi, että eropäivän lykkäämistä 29.3. jälkeen EU ei ole valmis hyväksymään.

EU:n tavoitteena pitäisi olla uuden kansanäänestyksen järjestäminen. Siksi eron voimaantuloa voitaisiin lykätä vain yhdellä perusteella. Jos parlamentti päättää järjestää kansanäänestyksen sopimuksettomasta erosta tai jäsenyyden jatkamisesta, prosessille annettaisiin tarvittava välttämätön aika. Kun eroneuvotteluille annettiin valtuus kansanäänestyksellä, on kohtuullista, että kansa saa äänestää lopputuloksesta kahden selkeän vaihtoehdon välillä. Tärkeää on, että vaihtoehtoja on vain kaksi. Silloin kansalaiset tietävät, mitkä ovat eron todelliset vaikutukset.

Vaikka EU:n aktiivisuus muodostaa äänestyksessä riskin, uskon, että onnellisin ratkaisu, jonka hyväksymiselle ajan loppuessa parlamentissa olisi mahdollisuuksia, olisi uusi kansanäänestys. Tänä päivänä pelot ohjaavat äänestäjien ratkaisuja. Tällä kertaa huoli äkillisestä täydellisestä erosta, sen aiheuttamista ongelmista ja tiestä tuntemattomaan sekä ainakin huonompaan taloudelliseen tilanteeseen, voisivat johtaa brexitin peruuntumiseen.

Tämä olisi onnellista kahdesta syystä. Me tarvitsemme Britanniaa, koska se on meille monin tavoin tärkeä ja uudistusmielinen vapaakauppaa tukeva maa. Koko brexit-prosessin peruuntuminen osoittaisi, että EU-jäsenyydestä saatavat hyödyt selkeästi voittavat haitat. Winston Churchill loi puheessaan 1946 vision Euroopan Yhdysvalloista rauhan turvaamiseksi. Se näkemys on yhä tänään ajankohtainen.

Kimmo Sasi

eurovaaliehdokas (kok.)

entinen eurooppaministeri

Tampere

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kansa meni äänestämään väärni ja parlametilla ei tunnu olevan kanttia päättää pysyä EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Norjan malli sallitaan UK:lle, tulee Suomenkin tähdätä samaan. Suomi on nyt ja jatkossa nettomaksaja. Toisaalta, jos UK saa P.irlannin osalta helpotusta, meidän kannattaa aloittaa FIXIT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
102
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
65
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
48
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
48
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
37
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image