Mielipiteet

Lukijalta

Estävätkö väärät asenteet ja tiedonpuute ke­hi­tys­vam­mai­sen mah­dol­li­suu­den aitoon työ­suh­tee­seen?

Mielipiteet 10.2.2018 9:00
Pia Saarela, Arzu Caydam-Lehtonen

Kehitysvammaiset, jotka ovat avotyössä, saavat työstään korvaukseksi avotyöosuusrahaa, joka on tällä hetkellä +/- 10 euroa per päivä.

Avotyöosuusraha on sosiaalietuus, joten avotyössä olevilla ei ole oikeuksia lomiin eikä muihinkaan etuuksiin.

Kehitysvammaisia kuten muitakin vammaisia haetaan jo 16-vuotiaana työkyvyttömyys- ja takuueläkkeelle sekä eläkkeensaajan hoitotuelle, joka on noin 750 euroa kuukaudessa.

Tällä he elävät loppuelämänsä. Tämän lisäksi he tulevat tarvitsemaan muun muassa asumis- ja toimeentulotukea.

Monesta kymmenestä tuhannesta kehitysvammaisesta vain noin 600 on oikeassa palkkasuhteessa. Työkykyisiä kehitysvammaisia olisi monta tuhatta, jotka oikeilla tukitoimilla voisivat työskennellä erilaisissa toimissa. Työkyvyttömyyseläkkeen päälle he saisivat tienata noin 700 euroa kuukaudessa menettämättä työkyvyttömyyseläkettään.

Jos palkka on isompi, niin porrastetusti eläke pienenee tai sen saa pistettyä lepäämään. Palkanmaksun loputtua he saavat eläkkeensä takaisin ilman uusia hakemuksia.

Työ takaisi heille ihmisarvoisen elämän ja edesauttaisi edistämään heidän elämänlaatua. Tämä vähentäisi myös muun muassa asumis- ja toimeentulotukien tarvetta.

Samalla kun Suomi ratifioi YK:n vammaisten henkilöiden sopimuksen, niin sitouduttiin takaamaan ihmisarvoinen ja yhdenvertainen elämä kaikille. Tällä hetkellä avotyöosuusraha ei mielestämme ole ko. sopimuksen hengen mukainen.

"Työ takaisi heille ihmisarvoisen elämän ja edesauttaisi edistämään heidän elämänlaatua."

Kehitysvammaisten ja vammaisten työllistymiseen on nykypäivänä erilaisia tukitoimia niin työnantajalle kuin vammaiselle itselleen. Kunnilla on vammaispalveluissa työhönvalmentajat, jotka tukevat niin vammaisia kuin työnantajia. Lisäksi työnantajille on erilaisia taloudellisia tukia, jos he työllistävät vammaisia henkilöitä. Tätä mahdollisuutta tulisi tarjota työnantajille painokkaammin.

Estävätkö väärät asenteet ja tiedonpuute kehitysvammaisen mahdollisuuden aitoon työsuhteeseen?

Pia Saarela

(sd.), Oulu

Arzu Caydam-Lehtonen

(sd.), Helsinki

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kehitysvammaisten asiat ovat mielestäni hyvällä tolalla maassamme. Kaikille juoksee eläke + työtoiminnan lisänä maksettava työosuusraha, on ilmainen täydellinen terveyden hoito ja terveyspalveluissa he ovat aina etusijalla muihin palvelua tarvitseviin nähden. Kuljetukset ovat ilmaisia ja useimmiten myös harrastuksiin liittyvät maksut. Yksityissektorilla jo työskentelevät ne, jotka pystyvät siihen ilman palkattua ohjaajaa. Kaikkien työtoiminnassa mukana olevien kehitysvammaisten siirto työelämään vaatisi todella suuren ohjaajajoukon palkkaamista, joka tulisi kalliiksi. Aivan sama tilanne syntyy vaadittaessa jokaiselle kehitysvammaiselle mahdollisuutta asua omassa asunnossa. Tämä vaatisi osan avustajista palkkausta jopa kolmeen vuoroon. Eläkeläisryhmistä kehitysvammaisille järjestetty toiminta on mielestäni parhaiten järjestettyä verrattuna kaikkiin muihin ryhmiin.
Kansantaloudelle on kannattavampaa saada terveet työttömät töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyttä on myös mielenterveyskuntoutujien keskuudessa,ja monien muiden ryhmien.vammaiset,erityisesti kehitysvammaiset oma lukunsa.jos korkeasti koulutettu,osaava henkilö on työttömänä(js näitä on paljon)niin kumman yritys valitsee,kehitysvammaisen vai osaajan?näin systeemi toimii.jotain viriketoimintaahan heille on,kaikille ei sitäkään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vammaisten kohta ei ole ihan kiireellisimpiä korjattavia, kun käytännössä yli puoli miljoonaa terveempää on oikeaa työtä vailla. Orjatyö ei ole toki hyväksi virallisesti terveille, eikä virallisesti vammaisille.
Kun vammaisen puuhastelusta on selvää rahallista hyötyä puuhan tarjoajalle, olisi toki kohtuullista maksaa vähän enemmän.
Voi kysyä, millä asenteilla orjatyön teettäjä ja siitä hyötyjä on liikkeellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image