Mielipiteet

Lukijalta

Erään perheen todellisuus – seuraan äitinä alle 25-vuotiaan päih­de­riip­pu­vai­sen kamppailua ongelmansa kanssa

Mielipiteet 6.11.2019 6:00
Tämän ei pitänyt käydä meille

Seuraan äitinä alle 25-vuotiaan päihderiippuvaisen kamppailua ongelmansa kanssa. Sekakäyttökierre on ollut aktiivisena jo useamman vuoden. On ollut kaksi tietooni tullutta yliannostusta, joiden seurauksena on sydän käynnistetty. Pahoinpitelyjä ja tuhoutuneita asuntoja, yksi poltettukin. Hän on ollut asunnoton kaksi vuotta.

Silloin kun hän on sairaalassa tai asunnottomien palvelujen piirissä, asiat ovat ”hyvin”. Eli silloin tiedän, että hän on kaiken mahdollisen hoidon ja avun saavutettavissa, mikäli hän haluaa ja osaa pyytää. Hän ei ole ollut ja tuskin tulisi olemaankaan niin rikollinen, että päätyisi vankilaan, joka on ollut monelle se ainoa mahdollisuus selvitä.

Hän on käynyt päihdekuntoutuksen muutama vuosi sitten aiemmassa kotikaupungissaan asunnon polton jälkeen. Hän oli kaiken mahdollisen avun piirissä. Eli sosiaaliset palvelut, uusi asunto, päihdekuntoutuksen intervallijaksot. Mutta omaa pohjaa ei ollut vielä löytynyt. Ja täytyi vielä lähteä kokeilemaan, josko sittenkin se päihteiden käyttö onnistuisi ihan vaan siististi. Kuulemma retkahdus kuuluu toipumisprosessiin. Tätä pikkuretkahdusta on nyt jatkunut 1,5 vuotta.

Viime kesänä hänelle kuitenkin alkoi kasvaa ajatus, että ei jaksa enää. Hän haluaa hoitoon, uuden elämän. Hän oli päihdekatkaisussa, jonka jälkeen hänelle ei ollut paikkaa minne mennä, eli kierre alkoi taas uudestaan, ja nyt hän sai päihdehuollon asiakkuuden, joka on mahdollista saada ”kolmessa kuukaudessa”.

Hän on sekakäyttäjä ja niin ovat monet muutkin. Hänestä, ja monesta muustakaan, ei tule kohtuukäyttäjää. Yksi on liikaa ja tuhat liian vähän. Kaikessa. Kyllä, hän ja monet muutkin ovat varmasti jättäneet lukuisat käynnit avopalveluissa välistä, koska pakkomielle on niin paljon omaa tahtoa vahvempi, että ei pysty ajattelemaan järkevästi. Eikä pysyt odottamaan. Välillä ei pysyt odottamaan päivääkään. Välillä ei tuntiakaan.

"Oulu on Suomen ainoa suurkaupunki, jolla ei ole omaa päihdekuntoutus- tai päihdepsykiatrista osastoa."

On toki myönnettävä, että jos tässä tilanteessa saisin valita poikani kohdalla onnistuneen korvaushoidon ja nykyisen tilanteen välillä, valitsisin onnistuneen korvaushoidon. Vai valitsisinko sittenkään? Koska silloin hänestä tulisi riippuvainen ainesta, josta hän ei ole aiemmin ollut täysin riippuvainen.

Kysyin häneltä, että auttaisiko sinua korvaushoito? Voisitko olla vapaa päihtymisen pakkomielteestä ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä loppupäivän? Hän vastasi, että helpottaisihan se, että ei tarvitsisi heti aamusta lähteä etsimään sitä ensimmäistä huumeannosta, ja saisi sillä pidettyä vieroitusoireet kurissa aamun ajan. Mutta todennäköisesti hän joutuisi etsimään sen seuraavan annoksen jo lounasaikaan.

Sekakäyttäjä saa taituroida aikalailla, koska hän joutuu antamaan ns. ”likaiset seulat” saadakseen korvaushoidon, eli jopa kehotetaan käyttämään opiaatteja päihdehuollon puolesta, ja sen saatuaan hänellä ei saa näkyä muita aineita seuloissa, tai annosta alennetaan. Sekakäyttäjä osaa myös laskea mitä kannattaa ja milloin ”vetää”.

Avokuntoutukseen ja asiakkaan omiin voimiin perustuvaa tukea tarjotaan ja siihen luotetaan. Juuri silloin kun asiakas eniten apua tarvitsisi ja olisi valmis ottamaan vastaan, hän ei ole kykenevä odottamaan.

Oulu on Suomen ainoa suurkaupunki, jolla ei ole omaa päihdekuntoutus- tai päihdepsykiatrista osastoa. Erään toteaman mukaan siksi, että ”ei voida määrittää, onko asiakas psykiatrinen- vai päihdepsykiatrinen asiakas”. Ja, että on paha asia, jos leimautuu päihdekuntoutujaksi. Ehkä tämmöinen leimautumisen pelko koskettaa sitä osaa päihdekäyttäjiä, joilla on vielä jotkut elämän osa-alueet hallinnassa.

Poikani kohdalla diagnoosi on aika helppo tehdä jo hänet nähtyään. Ja tekeehän asiakas jo itse eron näiden asioiden suhteen tullessaan palvelujen piiriin: Samassa aulassa Yrttipellontiellä on mielenterveys- ja päihdepalvelut. Infoon mennessään asiakkaalta kysytään, että kummalta puolelta haet apua.

Lehtikirjoitusten mukaan Oulun päihdepalveluja ollaan kehittämässä. Toivottavasti kokemusta hyödynnetään monelta eri taholta. Nyt olisi tilaus avoimelle, puolueettomalle kokemustoimijakoulutukselle, johon olisi mahdollisuus osallistua päihdekäyttäjiä tai kuntoutujia monelta eri tasolta. Myös raittiuden saavuttaneita. Ja eri kaupungeista. Suomessa on kaupunkeja ja kuntia, joissa on toimivia, toipumiseen tähtääviä, asiakaskokemuksien avulla kehitettyjä hoitomalleja. Ei ole pakko keksiä pyörää uudestaan.

Jokaisella huumeongelmaisella sekakäyttäjälläkin on kaksi vanhempaa, sisaruksia, isovanhempia, ihmisiä, jotka häntä rakastavat. Odotamme toiveikkaina muutoksia parempaan. Niin kauan on toivoa, kun peukalo heiluu.

Tämän ei pitänyt käydä meille

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Sulla on kyllä melko paljon väärää tietoa mitä korvaus hoitoon pääseminen vaatii ja kuinka sinne ylipäänsä pääsee. Lääke annos on myös semmoinen että sillä selviää seuraavan päivän lääkkeeseen....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan averin puolesta kyselen, että kuinka sinne pääsee ja kuinka se toimii? Korvaushoito kai toimii opiaattiriippuvaiselle, joka on "rakastunut" Yhteen aineeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras apu tulee Jumalta eli löytyisi uskovainen, jonka kanssa saisi kuulla pyhän hengen sanoman sielulleen ja armoa omalle kohdalleen kaikkien syntien anteeksi saamiseksi. Näin ollen kaikki paha synti jäisi ja olisi mahdollisus aloittaa alusta. Seuroja voi toki kuunnella radiosta sunnuntaisin
myös radio bookista. Toivotaan parasta nuorelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni on alkanut käyttämään päihteitä jurikin ahdistavan uskonnollisuuden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jumala on varmaankin eräs keino kun kaikki muu on kokeiltu. Sodassakin huudetaan jumlaa apuun kun muuta apua ei ole enää tarjolla. Silloin tilanne on ollut jo niin epätoivoinen. Joskus se ihme on tullut ja usko suurempiin voimiin on syntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma tahto päästä eroon aineista ratkaisee. Jos koko ajan surkuttelee omaa kohtaloaan ja odottaa, että yhteiskunta "kuntouttaa", niin hakoteillä ollaan. Ihan varmasti apua saa, jos oikeasti päättää lopettaa käytön eikä vekslaa edestakaisin milloin muka lopettaa ja milloin "retkahtaa". Ihan sama pätee alkoholiin. On yhteiskunnan eli veronmaksajien rahojen haaskaamista yrittää vieroittaa, jos ei ole omaa halua. Kaikkiin asioihin liittyy ikäviä tuntemuksia, myös kipua ja vieroitusoireita. Ne on vaan kestettävä. jaksamista ja järkeä päähän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä tuli kyllä juuri sellaista kommenttia, joita voi odottaa sellaiselta, jolla on asioista vahvoja mielipiteitä mutta todellista tietoa ei sitten pätkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamen. Juuri näin. Kyllä se oma mutu on ainoa keino, sen kun päättää vaan että asiat on näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia perheelle! Oman lapsen alamäkeä on hirvittävän raskasta seurata. Se voi sattua kenelle vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteellisesti huumekoukkuun ajautuneiden kuiville saanti on todella vaikeaa ja aikaa vievää. Retkahdukset eli aineisiin uudelleen sortumiset ovat hyvin tavallisia, vaikka erilaisia kuntoutus- ja terapiatoimintoja on harjoitettu parikin vuotta. Lisäksi useita vuosia kestävä päihdekuntoutus on veronmaksajille todella kallista, joten pääpainopiste olisi ehdottomasti laitettava ennalta ehkäisevään työhön eli valistamiseen jo alaluokkalaisille, jotta vältymme näistä huumeista riippuvaisista.
Valistus, hyvät harrastukset ja oikeat kaveripiirit pelastavat useimmat sortumisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti huumeiden käytön aloitusta ei tehdä lailliseksi niin kuin eräs sisäministeri haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on YK:n, WHO:n, THL:än. Yms muiden viranomaisten suositus. Eikä kyseessä ole laillistaminen vaan käytön rangaistavuuden poisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saivartelua tuo onko laillistaminen vai käytön rangaistavuuden poisto. Käyttämisestä aiheituva ongelma on jokatapauksessa laajempi kuin käyttäjä itse ajattelee. Käyttäjän vanhempien ja sisarusten huoli on joskus suunnaton. En toivo kenenkään perheeseen ko ongelmaa, se koskettaa miljoonaa suomalaista tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveripiiri ratkaisee. Nuorille kaverit ovat kaikki kaikessa ja oma tahto jää taakse. Ei auta vaikka olisi kuinka hyvä koti. Kun jää koukkuun aineisiin; niistä irtipääseminen on usein neulan etsimistä heinäsuovasta. On vain hienoa kuvitelmaa, että voisi käyttää kohtuullisesti. Ihmisen mieli on pakkomielteisiin sopeutuvainen paremmin kuin johonkin mikä tuottaisi itselle raittiina olemisen tahdon. On tietysti ihmisiä, joille riippuvuus on sairaus ja toisille tapa. Jälkimmäisestä pääsee helpommin eroon, jos elämässä ovat oikeat tukipilarit. Hyysääminen ei auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, kyllä on juuri näin, ihan melkein meidän tarina. Meillä jatkunut noin 1o vuotta, siis se aika kun on tiedetty ja yritetty pelastaa lasta, käyttö alkanut jo 15-16 iässä. Voimia ja toivoa tarvitaan, on raskasta, ei oikein osaa muuta nyt sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

käytölle on aina jokin syy. Se löytyy yleensä lapsuudesta. Kaltoinkohtelu, välinpitämättömyys, seksuaalinen hyväksikäyttö, mitätöinti, vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat ym. Näiden syiden johdosta nuorella on paha olo. Päihteet tuovat hetkellisen hyvänolon tunteen siihen harmaaseen ja ahdistavaan arkeen. Sitten lähdetään hakemaan uudestaan sitä hyvää oloa ja kierre on valmis. Yksikään käyttäjä ei parane ilman omaa vankkaa tahtoa. Toisten on aivan turhaa vieressä yrittää auttaa. He vain mahdollistavat hoitoon hakeutumisen pitkittymisen. Välit poikki ja tulee sitten käymään kun päässyt hoitoon. Näin se vaan menee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se syy on siinä käyttäjässä. miksi pitää aina yrittää keksiä selittäviä tekijöitä jollekkin tapahtumalle. Jotkut vain sortuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sortuneille pitäs löytyä hoitokeinoja, ei oo varmaankaan helppoa olla aina sortuneena jostakin ja riippuvainen ja kärsiä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ovat tiet päihteisiin. Yksinkertaistettu selitys huonoista kotioloista ja kaltoinkohtelusta lapsuudessa on vain yksi tie.
Voihan sitä aina nostaa itseään ja antaa muille selitykseksi heidän epäonnistumisensa.
Sattuma on suuritekijä niin onnistumisissa kuin epäonnistumisissa.
Avun ovat kaikki ansainneet pelkästään olemalla ihminen ihmisten joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen samasta perheestä ja perimästä voi tulla täydellinen menestyjä ja totaalinen putoaja. Siinäpä selittämistä kotioloilla ja kaikella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image