Mielipiteet

Lukijalta

Enontekiölle on saatava po­lii­si­päi­vys­tys, se on peruspalvelu

Mielipiteet 10.7.2018 7:00
Esko Fält

”Pelekäätkö nää polliisia” oli syntymämaakuntani pääkaupungin Oulun yleinen sanonta. Ennen varmaan poliisia pelättiin, mutta tänä päivänä siihen ei ole aihetta. Poliisin tehtäviä hoitavat nykyään fiksut ja koulutetut miehet ja naiset.

Pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurimmassa kunnassa Enontekiöllä ei kuitenkaan poliisia näy mailla halmeilla. Enontekiön pinta-ala on 8 391,31 neliökilometriä. Silti poliisihallituksessa ja ministeriössä on päätetty, että kunta ei tarvitse poliisia.

Sisäministeri Kai Mykkäselle poliisitietoutta valistanut kokoomuspiirin puheenjohtaja Heikki Autto antoi Enontekiön tilanteesta osuvan vertauksen. Tilanne tarkoittaa sitä, että helsinkiläisillä olisi lähin poliisi Turussa. Tällaisessa asiassa saattaisi jopa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori unohtaa sote-kritiikin ja vallantavoittelun.

Enontekiölle on saatava heti poliisipäivystys. Samalla koko Lapin maakunnan poliisin resursseja on voimistettava. Ihmettelen poliisijohdon nuivaa suhtautumista Lappiin. Lapin matkailu kasvaa huimaa vauhtia. Siksi Lapin maine turvallisena alueena on säilytettävä kaikin mahdollisin keinoin. Poliisin läsnäolo on yksi peruspalvelu.

”Kun tiedetään, että alueella on poliisi, niin lain määräyksiin suhtaudutaan tosissaan. Villin lännen intiaaniseikkailut unohtuvat.”

Tilanteessa on jopa sokraattisen ironian piirteitä. Lapista kulkee lähetystöjä ministerien puheilla valittamasta poliisitilanteesta. Niillä lentopolttoaineilla ja menetetyllä työajoilla olisi poliisipartio kulkenut Enontekiön pitäjän laidasta laitaan.

Tärkeä asia on myös poliisin ennalta ehkäisevä toiminta. Kun tiedetään, että alueella on poliisi, niin lain määräyksiin suhtaudutaan tosissaan. Villin lännen intiaaniseikkailut unohtuvat.

Profeetta Habakuk kysyi Luojalta jo noin 600 vuotta ennen ajan laskumme alkua, että ”kuinka kauan tämä vääryys saa jatkua”. Samaa minä kysyn nyt. Tämä vääryys on korjattava.

Aion umpikepulaisena käyttää vähäiset voimavarani Enontekiön poliisitilanteen korjaamiseksi. En lennä Helsinkiin, vaan panen asiasta infoa sähköpostitse syntymäpaikkani naapurikunnan miehelle Juha Sipilälle ja muille hyville hallitusministereille. Saatanpa soittaa jonkun puhelunkin.

Esko Fält

Rovaniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Historia ei ehkä toista itseään mutta se voi rimmata...
Sisiliassa alettiin aikoinaan viljellä appelsiiniä, kun huomattiin sen auttavan merimiesten keripukkia vastaan.
Valitettavasti Sisilia oli tuolloin (ja on edelleen) paikallinen Enontekiö, jossa valtiovaltaa ei kiinnostanut lain ja järjestyksen hoitaminen.
Mutta koska kysyntä ja tarjonta tuppaavat aina kohtaamaan, appelsiininviljelijöiden ja niiden kuljetuksesta vastaavien oli löydettävä vartiointiliike asiaa hoitamaan.
Ja hupsista: näin syntyi mafia, joka pian huomasi hallitsevansa koko toimitusketjua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntalaisäänestys liittymisestä Norjaan tai Ruotsiin voisi herättää etelänmiehenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image