Mielipiteet

Lukijalta

Ener­gian­tuo­tan­non kehittäminen on pysähtynyt pien- ja suur­tuot­ta­jien väliseen ristiriitaan

Mielipiteet 11.2.2018 7:00
Erkki Raudaskoski

Suomessa poltettiin viime vuonna 3,5 miljoonaa tonnia kivihiiltä. Vaikka kivihiilestä halutaan eroon, sen kulutus on viime vuosina kääntynyt taas kasvuun.

Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Jarmo Palokallio kirjoitti 27.9.2017, että kotimainen energiapuu riittäisi korvaamaan kestävästi kaiken Suomeen tuodun kivihiilen.

Metsäenergian käytön tavoite on 13 miljoonaa kuutiota vuodessa, vaikka enempäänkin olisi varaa. Luonnonvarakeskus arvio, että metsähaketta voitaisiin korjata kestävästi jopa 21 miljoonaa kuutiota.

Metsähakkeen käytön vuotuinen kasvu on Palokallionkin mukaan pysähtynyt kuitenkin kahdeksaan miljoonaan kuutioon.

Palokallion esitykselle löytyy vahva tuki vuosia kestäneistä energiatutkimuksista. Ne osoittavat, että meillä voitaisiin ottaa energiantuotantoon myös neljäsosa pelloista. Energian saanto niistä olisi 15 terawattituntia eli sama kuin suuren ydinvoimalan vuosituotto. Saadulla energialla liikkuisi kolmasosa autokannastamme, ja metsästä noita ”voimaloita” löytyisi useampiakin.

Ei pidä unohtaa myöskään sahoja, joille kertyy toiminnassaan huomattava energiapotentiaali, ja sahojen jätteistä ja sivutuotteista muodostuisi niin ikään yksi ydinvoimala.

Omien energiavarojen riittävyydestä on kerätty viime vuosina vahva ja vakuuttava tutkimusnäyttö, ja muutosprosessi kotimaiseen voitaisiin käynnistää välittömästi.

"Elämme aikaa, jolloin järkevä muutos on vielä mahdollinen, mutta urakka on kova ja vailla vaihtoehtoja."

Mikä jarruttaa kotimaiseen siirtymistä? Energiantuotannon kehittäminen on pysähtynyt pien- ja suurtuottajien väliseen ristiriitaan.

Suurtuottajilla on yliote, sillä he hallinnoivat nykyistä fossiilienergian tuotantoa eivätkä halua luopua asemistaan. Uusiutuvan energian lähteet ovat pieninä yksikköinä eri puolilla maata, muun muassa maanviljelijöiden omistuksessa.

Myös verotusedut ja yhteiskunnan tuki suosivat fossiilienergiaa. Vahvin tuki on tullut valtiovarainministeriltä, joka on estänyt pientuottajien pääsyn tuettuun energiantuotantoon.

Puukäyttöisiä lämpökeskuksia on siirretty hiilelle. Maatilat ja sahat suurine energiavaroineen ovat jääneet tuotannon ulkopuolelle. Silloin kun maatilan biokaasureaktoriin on saatu valtion tukea, kaikki energia on käytettävä omassa taloudessa. Muita tuotteita saa myydä, mutta ei energiaa.

Metsiin jääneet hake- ja kantokasat kertovat siitä, että energiapuun kauppa ei käy, mutta se kertoo myös siitä, etteivät hoitotyöt ole järjestyksessä. Metsänhoitoa on ainoastaan metsän järkevä hyötykäyttö. Harventamattomista metsistä ei saada tukkipuuta, joka muodostaa 70 prosenttia metsänomistajan myyntituloista.

Fossiilienergian suosio ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Vuonna 2010 fossiilista energiaa tuettiin 570 miljardilla dollarilla ja uusiutuvaa energiaa 60 miljardilla.

Lancasterin yliopiston sosiologin professori John Urry on luonut kirjassaan Ilmastonmuutos ja yhteiskunta synkän tulevaisuudenkuvan: fossiilisen energian tuottajilla on niin vahva poliittinen tuki takanaan, ettei fossiilisesta energiasta luovuta koskaan.

Hän jätti lukijan pääteltäväksi, mitä tapahtuu sen jälkeen kun maan kuori kaivetaan tyhjäksi energiasta.

Elämme aikaa, jolloin järkevä muutos on vielä mahdollinen, mutta urakka on kova ja vailla vaihtoehtoja.

Erkki Raudaskoski

Rovaniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tuulen ja auringon suora käyttö energiaksi olisi tehokkainta ilmastonmuutoksen ehkäisyä, kasvillisuus tarvitaan hiilen sitomiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vaan on aurinkoenergiassa Supmessa ongelmana että sillä ei paisteta joulukinkkua eikä lämmitetä joulusaunaa. Tuulienergiakin on nimensä mukaan tuulella käyvää energiaa ja yhteiskunnalle vieläpä tavattoman kallista. Molemmat vaativat rinnalle vastaavan määrän säätöenergiaa jolla voidaan korvata puuttuva tuotanto silloin kun ei tuule ja/tai aurinko paista. Tuollainen säätöenergian tuotanto on kallista. Pitää olla kokoajan nopeasti käyttöön otettavissa. Järkevintä olisi että mittavia yhteiskunnan tukia saavat energian tuottajat huolehtisivat itse säätöenergian tuotannosta , se voisi olla tuen saanti ehto. Tällä hetkellä siitä joutuu huolehtimaan kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se on pysähtynyt taloudellisiin realitetteihin. Mistään muusta ei ole pulaa kuin maksajista. Tälläkin hetkellä tuodaan ulkomailta Suomeen energiahaketta koska se on halvempaa, sielläkin haketta tehdään järeämmästä puusta. Kotimaassa kustannus taso on niin korkealla että metsähakkeen tuotanto ei oikein kannata ainakaan siellä joka tekee sen työn siellä alkupäässä varsinkaan kun risuista koitetaan haketta tehdä. Tukien varassa kannattavuutta on jollain tapaa saatu kannattavammaksi mutta kun esimerkiksi vihreät pääsi hallitukseen viimeksi ajoivat he sellaisia veropäätöksiä että metsähakkeen käyttö lakkasi lähes tyystin ja kivihiilen käyttö tuli paljon edullisemmaksi ja lämpölaitoksia muutettiin kivihiilelle sopiviksi. Korjausta tähän saatiin vasta kun vihreät "marssivat" ulos hallituksesta. Vihreiden ympäristöpoliitikka onkin kivihiilen mustaa. Mutta se ei toisaalta ole yllätys, vihreiden jurethan ovat metsien suojelussa, ja miksi he haluaisivat että metsiä hyödynnettäisiin, siinähän on selvä ristiriita. Tämä on syytä muistaa seuraavissakin eduskuntavaaleissa.
Metsähakkeen raaka-aineesta kilpailee myös teollisuus, energia käyttöön jää vain ne mitkä ei kelpaa selluksi eli pieniläpimittainen puu, toisin sanoen risut. Niiden kerääminen taas ei ole oikein millää muotoa kannattaavaa satojatuhansia uutena maksavilla koneilla. Siinä on risut hinoissaan kun niitä aletaan keräämään koneella jonka tuntihinta on sadan euron kieppeillä ja tunnissa risuista ei kummoista kasaa saa kerättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä näkökulmia, mutta hieman yksipuolisia. En oikein usko fossiilipolttajien salaliittoon, vaikka heillä onkin paljon lobbausvoimaa.

Puun poltto kuitenkin päästää hiilidioksidia siinä missä hiilen poltto. Uusiutuvat biopolttoaineet säästävät ympäristöä silloin, jos biomassa muuten mätänisi maahan, päästäen hiilidioksidia ja metaania.

Käsittääkseni sahojen ja sellutehtaiden jätteet tai sivuvirrat hyödynnetään jo varsin tehokkaasti. Kyse on lähinnä siitä, onko parempi polttaa niitä vai valmistaa muita kemian teollisuuden tuotteita, joilla korvataan toisia tuotteita.

Biokaasun pientuotto moottoripolttoaineiksi palvelisi myös varautumista kriisiaikoihin, joten sellaista kannattaisi tukea, vaikka muuten se kannattaa polttaa sähköntuotannossa. Biokaasun talteenotto vaikuttaa usein kaksinkertaisesti, koska metaania vapautuu vapaasta mätänemisestä suoraan ilmakehään ja metaanin on 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image