Mielipiteet

Lukijalta

Elinkeinojen elinvoima luo saa­me­lais­kult­tuu­ria

Mielipiteet 1.3.2018 12:34
Kari Kyrö

Saamelaiskulttuuriin kuuluvien elinkeinojen monipuolisuus on luonut kulttuurille elinvoimaa. Viimeaikojen kehitys ei kuitenkaan lupaa hyvää. Joidenkin perinteisten saamelaiselinkeinojen elinvoima rapautuu.

Nykyisessä saamelaispoliittisessa melskeessä elinkeinokulttuurin monipuolisuus köyhtyy ja hälytyskellot soivat.

Suuntauksen jatkuessa on vaarana, että monet saamelaisten elinkeinokulttuurin muodot kuolevat. Mikäli niin kävisi, olisi se suuri vahinko koko saamelaiskulttuurille, koska samalla hautautuisi ikuisiksi ajoiksi suuri määrä arvokasta luonnonkansan luonnontuntemusta ja luonnon elämänoppia vesiltä, metsistä ja tuntureilta.

Se ei olisi kenenkään etu, vaan koko saamelaiskulttuurin rikkautta köyhdyttävä ja korvaamaton menetys. On selvää, ettei niin saa antaa tapahtua.

Poronhoito on tärkeä osa saamelaiskulttuuria. On kuitenkin muiden saamelaisten perinteisten elinkeinojen kehitykselle haitallista, jos lukkiudutaan pelkästään poronhoidon monokulttuuriin.

Juuri näin on kuitenkin nyt parhaillaan hyvää vauhtia tapahtumassa. Saamelaiskäräjienkin nykyinen politiikka on painottunut liiaksi tähän yksipuolisuuteen, eikä muista saamelaisten perinteisistä elinkeinoista ja kulttuurista ole pidetty riittävästi huolta.

Onhan nimenomaan saamelaiskäräjien tehtävänä huolehtia saamelaiskulttuurin moninaisuudesta. Käräjillä on valtaa ja valtio on antanut sille riittävät varat.

Kulttuurin yksipuolistumiseen liittyy myös se, ettei kalastaja- ja metsälappalaisten jälkeläisiä ole haluttu ottaa käräjien vaaliluetteloon. Juuri heillä on tarvittava tieto ja taito pyyntikulttuurin ylläpitoon.

Tämä perusteeton syrjintä on nyt käymässä koko saamelaiskulttuurille ja sen monipuolisuuden säilymiselle kalliiksi sudenkuopaksi. Nyt on korkea aika suunnan tarkistukseen tilanteen korjaamiseen.

On ryhdyttävä huolehtimaan vanhojen elinkeinojen elinvoimasta ja elinkeinojen harjoittajista, ja panostettava rohkeasti tulevaisuuteen.

Vanha elinkeino voi saada myös uusia muotoja, ja sen avulla voidaan saavuttaa taloudellista kannattavuutta.

Hyvin hoidettuna kannattavaa luonnonelinkeinoa voi harjoittaa luonnon biodiversiteettiä vaarantamatta.

Mikäli tarkoituksemme on säilyttää saamelaiskulttuurin elinkeinojen rikkaus, on kaikkien saamelaiselinkeinojen harjoittajia kohdeltava tasapuolisesti elinkeinomahdollisuuksia avattaessa, ja myös saamelaiskäräjien vaaliluetteloa täydennettäessä.

Kaikille alueella asuville saamelaisille on annettava kulttuurinsa mukainen elinmahdollisuus.

Tämä tarkoittaa, että poronhoidon lisäksi on huolehdittava myös muiden perinteisten elinkeinokulttuurimuotojen; pyyntikulttuurien, kalastus, metsästys ja keräily, sekä käsitöiden – duodji – ja uudemman elinkeinokulttuurimuodon luonto- ja kulttuurimatkailuelinkeinon elinvoimaisuudesta.

Näiden harjoittajien tulee olla edustettuina myös saamelaiskäräjillä huolehtimassa elinkeinojensa harjoittamisen edellytyksistä. Perustuslakimme edellyttää yhdenvertaisuutta.

Inarinsaamelaisten ja metsäsaamelaisten mukanaolo saamelaiskäräjien työssä on luonnollisin tae sille, että saamelaiskulttuurin mukaiset perinteiset elinkeinot vielä säilyvät saamelaiskulttuurissa. Heidän ulos jättäminen saamelaisyhteisöstä on ollut suuri virhe.

Voimme lohduttautua vanhan sanonnan mukaisesti: virheistä oppii parhaiten. Toivon mukaan tämä vanha sanonta pätee tässäkin asiassa, virheet korjataan ja saamelaiset pääsevät rakentamaan tulevaisuuttaan paremmin yksituumaisena.

Kari Kyrö

saamelaiskäräjien jäsen

Inari

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Eikö tuo poronhoito ole tullut vasta parisen sataa vuotta sitten tänne, ja sysännyt altaan pois ne alkuperäisemmät elinkeinot? Että miksi tosiaan sitten vain tuosta poronhoidosta pidetään mekkalaa, kun se ei ainakaan Suomen alkuperäisten saamelaisten kulttuuria taida edes olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:09
Poptähti Rihanna kritisoi Juha Sipilää Twitterissä – olisi halunnut nähdä Suomen rahoittamassa köyhien maiden koulutusta
19:05
SAK perääntyi: Kampanjan kiistellyt kuvat vaihdetaan uusiin
19:00
Joukkueenjohtaja Jaana Laurila varautuu kaikkeen ja varmistaa, että joukkueella on tarpeeksi ruokaa – vaikka se vaatisi ostamaan 50 kiloa lihaa Tilaajille
18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
49
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image