Mielipiteet

Lukijalta

Eläin­museos­kan­daa­li muhii Oulussa

Mielipiteet 30.8.2017 7:00
Erkki Pulliainen, Veikko Ervasti

Oulun valtuuston selvä enemmistö hyväksyi keväällä 2017 kaksikin valtuustoaloitetta (Veikko Ervasti, Mauno Murtoniemi), joissa edellytettiin eläinmuseon toiminnan turvaamista nykyisellä paikallaan. Tilahan on nimenomaan rakennettu eläinmuseota varten, ja sen soveltuvuutta johonkin muuhun toimintaan on syytä ihmetellä.

Nyt lähinnä yliopiston talousbyrokratian edustajista koostuva työryhmä esittää ”humoristisesti” eläinmuseon lopettamista ja korvaamista kertakäyttönäyttelyllä Pohjois-Pohjanmaan museon alakerrassa (kellarissa).

Kyse on todellisesta kulttuuriskandaalista. Käsittääksemme ammattikorkeakoulu ei ole vaatimassa itselleen eläinmuseon tiloja eikä kyse ole isoista summista; niillä ei yliopiston taloutta pönkitetä.

Emme tiedä keitä Oulun kaupungin edustajia on mahdollisesti ollut mukana eläinmuseon tapporyhmässä.

On vähintäänkin erikoislaatuista, että selvitystä ei ole tehty aloitteiden edellyttämältä pohjalta – eläinmuseon toiminnan turvaaminen nykyisellä paikallaan.

Käsittääksemme Heikki Kangasperkolla on laillinen tekijänoikeus ainutlaatuiseen dioraamaan. Tekijänoikeutta ei ole (onneksi!) annettu yliopistolle. Tekijänoikeuden voi antaa pois vain kirjallisesti, ja sitä ei ole tehty. Mitähän lakimiehet sanovat asiasta?

 

Millä nimellä pitäisi kutsua yhteiskuntaa, joka tuhoaa museoita, kirjastoja ja arkistoja aivan kuin talebanhallinto ja Isis tuhosivat ikivanhoja muistomerkkejä.

Nyt on kyse vuosikymmenien sivistyksellä luodusta satavuotiaan Suomen upeasta kokonaisuudesta, Oulun eläinmuseosta. Vai onko tässä kyseessä juhlistaa satavuotiasta Suomea näin kornilla tavalla?

"Käsittääksemme ammattikorkeakoulu ei ole vaatimassa itselleen eläinmuseon tiloja eikä kyse ole isoista summista; niillä ei yliopiston taloutta pönkitetä."

Toinen mahdollisuus on tietysti se, että kyseessä on ”lähtölaukaus” Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 -hankkeelle. Jos eläinmuseo tuhotaan, niin kulttuuripääkaupunki -titteliä on mielestämme turha hakea.

Erno Paasilinna totesi aikoinaan, että oululainen kulttuuri on kuin uisi käsipohjaa tervassa. Eläinmuseon mahdollinen tuhoaminen on juuri sitä.

Paljosta ei kuitenkaan ole kyse. Oulun kaupunki, yliopisto ja Suomen yliopistokiinteistöt voivat halutessaan hoitaa asian – sitähän myös valtuusto on edellyttänyt.

 

Erkki Pulliainen

eläintieteen emeritusprofessori

Oulun yliopisto

Veikko Ervasti

emerituslehtori, biologia

ja maantiede

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Oulu on ollut 1980-luvulta eli Nokia-buumin ensimmäisistä ysköksistä lähtien jonkinasteinen nousukasmainen teknologinen Mekka, jonka Kaaban kiveä Oulun silmäätekevät ja päättäjät ovat innokkaasti suudelleet ja silittäneet. Museot ja luonnonhistorialliset museot ovat arvo sinänsä, joita kulttuurivaltiot ovat poikkeuksetta vaalineet ja varjelleet kuin silmäteräänsä. Jos yliopisto ja kaupunki pystyvät osoittamaan eläinmuseolle uuden ja entistä ehomman paikan esim. Hupisaarilta tai jopa rakentamaan sellaisen, se on hienoa ja kannatettavaa. Mutta nyt näyttää siltä, että vaihtoehdot ovat jopa tyrmäävän radikaaleja. Ehkpä kannattaisi ajatella mallit vähän uuteen uskoon!

Pahoittelen, mutta minun on pakko sanoa vielä, että kumppaneiden Ervasti ja Pulliainen kannanotto on huonosti laadittu, vaikka asia toki tulee siitäkin esille. Tällainen pikkuporvarillinen revolutionaristinen populismi kuuluu jälkitaistolaiseen aikaan, joka ei näytä haihtuvan ilmaan, ei sitten millään. Ainakin levyn "taustamusiikkia" kannattaisi harkita muutettavaksi, vaikka nyt levyä ei kokonaan vaihtaisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto on muuttumassa pahimman luokan puskayliopistoksi, jonka yleiseen alennustilaan tämäkin liike sopii kuin nenä naamaan :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvin sanottu! Ihan älytöntä, että tämä kaupunki vielä hakee jotain kulttuuripääkaupunkihanketta ja samalla tuhotaan urakalla arvokasta kulttuurin ja tieteen yhdistelmää. Sinne kellariin ei vaan tämä museo mahdu! Pienet Koiramäki hahmot sen sijaan on oikein passelit kellarissa ja kiinnostavat kovasti lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin päätös on linjassa nykyhallituksen kovien arvojen kanssa, eli ajetaan vain sijoittajien etuja ja kummarretaan kultaista vasikkaa! Sijoittajien ahneus ajaa alas sivistystä ja kulttuuria, niin että pelottaa. Tulee kyllä varmasti melko pian tiensä päähän, vauhti näyttää vain kiihtyvän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi eläinmuseota ei voisi siirtää museoon jossa on jo valmiiksi muutakin esillä? Voisi kuvitella että eläinmuseokin saa paljon enemmän näkyvyyttä verrattuna nykyiseen paikkaan jonne on aika hankala muiden kuin yliopistolla muutenkin pyörivien osata. Siitä en sitten tiedä ovatko uudet tilat tiloiltaan sopivat eläinmuseon tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ensin käydä Linnanmaalla museossa ja mennä suoraan Ainolan kellariin. Ehkä huomaat jotain eroja paikkojen soveltuvuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä uudet tilat? Ai siis että saavat muutaman kuukauden (!!!) olla ainolan museossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai ne eivät ole edes pysyvät?

No kaupungintalosta kyllä joutaisi joku kerros eläinmuseon tarpeisiin, sieltäkinhän varmaan säästetään muutenkin ja turhaa byrokraattia ja poliitikkoa irtisanotaan joukolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikki luonnontieteellinen tuolta yliopistolta ollaan ajamassa alas. Veikkaanpa että tulevaisuudessa ei opiskella yliopistolla muuta kuin insinööri-aloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululla on omituinen tapa: intoillaan muka kulttuurikaupunkihankkeesta, mutta ei olla kiinnostuneita ylläpitämään kulttuuria. Vähän niinkuin puhuttaisiin jääkiekkoilun edistämisestä ja samaan aikaan sulatettaisiin kenttiä. Eläinmuseo on ilman minkäänlaisen tasoituksen antamista oikeasti hieno paikka. Jos ei ole aiemmin siellä käynyt, yllättyy. Näin kävi minulle ja ajattelin olleeni tyhmä, kun en ollut aiemmin siellä vieraillut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiintoisasti sekä Veikko Ervastin ja Erkki Pulliaisen nimet puuttuvat Oulun yliopiston lahjoittajaluettelosta 2014-17. He eivät siis ole katsoneet yliopistoa tukemisen arvoiseksi, mutta vaatimuksia osaavat esittää.

Koettakaa Erkki ja Veikko ymmärtää, että selkänne kääntämällä olette menettäneet puhe-oikeutenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset ei tarvitse muuta kulttuuria kuin kännipäissään katella ilmakitaran soittoa. Ja sekin tuntuu olevan osalle porukasta aivan liian kylttyrelliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A) Eläinmuseolle on löytynyt uusi paikka, sitä ei olle lakkauttamassa. Lapset ja päiväkotiryhmät pääsevät tulevaisuudessakin eläinmuseoon Oulussa.
B) Opiskelijoiden käyttöön tarkoitetut kokoelmat säilyvät Linnanmaalla, niille etsitään uusi tila
C) Yliopiston on ollut rahoitusleikkausten vuoksi pakko säästää tilakustannuksista. Museon tilakustannus on ollut kallis käyttöön ja kävijämääriin nähden. Museon tila sisältyy OAMK:in käyttöön siirtyviin alueisiin.
D) Tilan tulevasta käyttötarkoituksesta riippu voivatko dioraamat osin tai kokonaan jäädä paikoilleen myös eläinmuseotilan uudessa käyttötarkoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella opettavainen ja mukava paikka vierailla lastenlasten kanssa. Kyllä täytyy säilyttää ja mielellään samassa paikassa. Hienosti esitelty eläimet ym. Monet lapset jäävät vaille minkäänlaista luontokokemysta, niin onpa tämä ainakin todella mielenkiintoinen ja laadukas näyttely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mitä on jo sanottu eläinmuseon puolesta on totta, mutta haluan lisätä myös käsitteen "eläinmuseopäivä". Osa yliopistolla työskennelleistä tietää mitä se tarkoittaa. Miten jatkossa niitä vietetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen monena vuonna olen oppilasryhmän kanssa tehnyt luokkaretken Oulun kasvitieteelliseen puutarhaan(+Romeo ja Julia) sekä huippukiinnostavaan eläinmuseoon.Suurta ihastusta on herättänyt Kangasperkon upeat taustat eläimille.Jatkoon eläinmuseo samassa paikassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu olisi aikoinaan ollut yliopiston tukemana hieno paikka eläintarhalle. Ei osattu tai haluttu ja Ähtäri ja Ranua ajoivat ohi. Ei edes kotieläintarhaa saatu Oulussa aikaiseksi. Todellakin, Oulun päättäjät mielikuvituksettomia käsipohjaa tervassa ihmisiä. Tuntisin myötähäpeää, jos Oulu erehdyttäisiin kulttuuripääkaupungiksi valitsemaan. Onneksi etelän päättäjillä vielä järki pelaa, etteivät moista erehdystä tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaupunki on niin kammottava kaikessa suunnittelussa. Kun oppilasryhmien kanssa keväisin mietitään retkikohteita, on niitä vaikea täältä löytää. Tietomaassa ei aina voi käydä. Kohta ei ole ehkä upeaa eläintieteen museotakaan. Mika Penttilä: kuuntele ihmisiä, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut kunnallispolitiikassa ja johtavissa tehtävissä mukana jo kymmeniä vuosia kertaakaan en ole missään museossa käynyt ja minulla ei ole edes kirjastokorttia ja hyvin olen pärjännyt päätöksenteossa . Oulu on kehittynyt minun aikanani huimasti kun vanhaa on saatu romutettua uuden edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image