Mielipiteet

Lukijalta

Eläinlääkärin diagnoosit – Roope-kissan kohtalo on jäänyt vaivaamaan, menikö kaikki oikein?

Mielipiteet 29.8.2018 7:00 | Päivitetty 30.8.2018 11:57
Aulis Haapala

Kalevassa (22.8.) oli juttu Ransu-kissan väärästä diagnoosista. Tämä kirvoitti mieleen Roope-kissamme kohtalon, jota en väitä hoitovirheeksi, mutta kyllä asia on vaivannut kovasti, että menikö kaikki oikein.

Roope-kissa oli ollut meillä yli 12 vuotta pennusta lähtien ja oli aivan ihana kissa. Olimme vaimoni kanssa viikon matkalla ulkomailla, jolloin poikamme tuli asumaan meille Roopen kanssa, kuten aina silloin, jos jossain kävimme.

Olimme olleet matkalla viisi vuorokautta ja viesteissä poikamme kertoi, että Roope voi hyvin. Oli maanantai-ilta, jolloin poikamme laittoi viestin, että kun hän tuli töistä oli Roope vastassa ovella, söi, joi ja ulkoili omalla pihalla ja oli muutenkin täysin kunnossa.

Seuraavana aamuna Roope ei syönyt eikä juonut mitään, eikä vielä illallakaan poikamme tultua töistä, vaan oli mennyt sängyn alle piiloon. Tässä vaiheessa pitää kertoa, että Roopella todettiin sokeritauti noin vuosi tätä aiemmin, mutta oli täysin hallinnassa ja sai insuliinin kaksi kertaa vuorokaudessa kynästä. Poikamme osasi tämän hyvin.

Pyysimme antamaan Roopelle hunajaa suupieleen, jos verensokeri on alhaalla. Tästä Roope hiukan piristyi ja kävi jopa ulkona pihallamme, mutta ei suostunut syömään eikä juomaan.

Tuli keskiviikko ja aamu, eikä Roope edelleenkään syönyt. Illalla poikamme lähetti viestin, että Roope oli kakannut olohuoneen lattialle ja pissa oli tullut makuhuoneen lattialle. Oli myös oksentanut. Pyysimme heti soittamaan päivystävälle eläinlääkäriasemalle, jonne Roope pääsikin.

Tutkimuksissa selvisi, että Roopella oli kokeiden mukaan munuaisten vajaatoiminta sekä sokeriarvot korkealla, joka johtui siitä, ettei Roopelle voinut antaa insuliinia, kun ei syönyt mitään. Oli myös kuivunut ja sai nesteytystä.

Juttelin puhelimessa lääkärin kanssa ja hän kertoi, että Roopelle on parasta antaa piikki, ettei joudu kärsimään. Kerroin, etteikö millään voisi odottaa huomiseen, kun tulemme silloin kotiin, että saisimme sanoa Roopelle hyvästit, mutta lääkäri sanoi, että Roope kärsii, eikä ehkä tunne meitä enää silloin. Pakko oli antaa lupa, joka oli kamala asia ja jota kadun. Pyysimme poikaamme olemaan Roopen vieressä piikin antamisen aikana turvana, joka oli varmasti raskasta hänelle.

Juttelin myöhemmin puhelimessa hoitaneen lääkärin kanssa useita kertoja, kun kuulin kahdelta kokeneelta eläinlääkäriltä, että se on voinut olla myös virtsatukos, joka aiheuttaa näin nopeasti munuaisten arvojen muuttumisen.

”Juttelin puhelimessa lääkärin kanssa ja hän kertoi, että Roopelle on parasta antaa piikki, ettei joudu kärsimään.”

Hoitanut lääkäri sanoi tähän, että hän kokeili Roopen virtsarakon eikä se ollut kova, mutta ultraa ei tehnyt. Ehkä virtsarakko tyhjentyi ainakin osaksi samana päivänä, kun Roopella oli tullut pissa lattialle. Poikamme oli pissaamisesta kertonut.

Miksi ei tehty munuaisten toiminnan huononemisesta syytä kunnolla? Vuosi tätä ennen oli Roopen munuaisarvot normaalit. Lasku oli kuitenkin 228 euroa. Oliko syynä kiire tai muu?

Roope lepää nyt takapihallamme rauhassa, mutta asia kaivaa mieltä edelleen ja kaikkein eniten se, että miksi meidän juuri silloin piti olla poissa kotoa!

Jos joku haluaa katsoa, niin Roopesta löytyy tekemäni video Youtubesta nimellä Roope-kissan seikkailut.

Aulis Haapala

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Mitä tällainen asian vatvominen ketään auttaa? Eläinlääkäri teki diagnoosin, oli se väärä tai ei, niin varmaa on ainakin että kissa oli hyvin sairas ja nyt se ei ole sairas. Tuleeko omistajalle jotenkin parempi mieli, jos selviää että diagnoosi oli väärä? Ja jos se diagnoosi olikin oikea, niin ihan turhaan on stressannut itseään tuollaisella. Lemmikit on rakkaita tietenkin, mutta maailma ei ole täydellinen, se on pakko hyväksyä tai sitten elää kurjaa elämää stressaten, vatvoen ja jossitellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissalla voi kehittyä sisäelinvaurio jo vuorokauden paastosta. Olisiko pystytty pelastamaan, jos kissa olisi viety jo saman päivän aikana ell, kun huomattiin ettei syö tai juo? Tukihoitoa pystyy saamaan kissalle nopeasti, esim. nesteytystä ja ruokahalua nostattavaa läkettä. Diapeettikko-kissalla on suurempi riski kuin terveellä paaston aiheuttamiin vaurioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monelle meistä lemmikki on rakas perheenjäsen, jonka terveyden eteen tekee kaikkensa. Kissan kohdalla tulee usein aika, jolloin on tehtävä vaikea päätös viimeisen piikin antamisesta. Itse jouduin tekemään tällaisen raskaan päätöksen viime talvena lähes 19 vuotiaan kissani kohdalla. Eläinlääkärin kanssa yhdessä päädyttiin tähän ratkaisuun. Suru on ollut sydäntä särkevää ja syyllisyyttäkin olen tuntenut tästä ratkaisusta. Luullakseni surutyöhön kuuluu myös syyllisyys vaikka tietääkin toimineensa lemmikkinsä parhaaksi. Tiedän, että tällaista kiintymystä lemmikkiin on sellaisen vaikea ymmärtää, joka ei sellaista ole kokenut. Voimia kaikille lemmikkinsä menettäneille. Meillä on ihanat muistot, joita saamme sydämissämme kantaa lopun elämäämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohessa lainaus Ylen Pekka Juntin kolumnista alkuviikosta. Sopii tilanteeseen mielestäni erinomaisesti:

"Siihen ajanjaksoon verrattuna, joka alkoi joitakin kymmeniä tuhansia vuosia sitten ja päättyi noin vuoteen 1995, lemmikinomistajat ovat seonneet päästään. Hyötyelukka on muuttunut hetkessä kuninkaalliseksi hän-persoonaksi, jolla on ihmisen oikeudet. Eläimen lopettamisesta on tullut ääriteko, lapsen murha.
Ei lemmikki ymmärrä meidän puhetta siitä, että elämä on arvokasta sinällään eikä koskaan saa antaa periksi. Sille kipu on kipua. Jos pidämme sairasta eläintä elossa siksi, että emme halua päästää sitä pois, ei kyse ole välittämisestä vaan itsekkyydestä ja heikkoudesta. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissoja kuolee joka päivä. Diabetesta sairastavia myöskin. Kun munuaisiset loppuu, niin ne loppuu. Ei siinä auta lääkäriä syytellä. Kissojen diabetes hoitaminen ei ole kissoja varten vaan omistajaa varten. Kuka pelastaisi kissat omistajiltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärin diagnoosi on todennäköisesti oikeampi kuin tässä esitetty näkemys asiasta. Kissa pääsi kissojen taivaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen ajanjaksoon verrattuna, joka alkoi joitakin kymmeniä tuhansia vuosia sitten ja päättyi noin vuoteen 1995, nykyiset lemmikkien omistajat ovat seonneet päästään. Hyötyelukka on muuttunut hetkessä kuninkaalliseksi hän-persoonaksi, jolla on ihmisen oikeudet. Lemmikin lopettamisesta on tullut ääriteko, lapsen murha.

Ei kissä ymmärrä sitä että omistaja haluaa pitkittää sen kärsimyksiä omista itsekäistä syistään. Toivon jotain tolkkua tähän keskusteluun, mutta pahoin pelkään että toiveeni on kuin tuuleen huutaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia Roopen isäntäperheelle!
Omasta kokemuksesta voin sanoa, että diabetesta sairastanut kissamme pääsi eroon insuliinista kokonaan laihdutuksen jälkeen. Eli normaalia kissanelämää myös diabeteksen aikana. Kissa ei edes huomaa, kun insuliinia laitetaan. Eläinten sairaudet vaativat omistajaltaan sitoutumista hoitoon ja huolenpitoon, kuten Roopenkin kohdalla oli toimittu. Huolehditaan lääkitys ja lääkärissäkäynnit.
Liian helposti myös lääkärit ehdottavat poisnukuttamista, kuten niin tietäväiset muut ihmiset. Sitä meillekin ehdotettiin.
Tässä tapauksessa tuntuu, että olisiko voitu vähän enemmän tutkia ja tehdä kokeita, eikä hätiköidä.
Roopen omistaja kyllä teki kaikkensa, samoin huolehtiva lähipiiri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin eri asia, kun menet peilin eteen tuon sanomaan ja katsot mitä sieltä näkyy. Kissa ei voi itse päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lemmikkieläimet ovat tärkeä osa perhettä kun taloon saapuvat ja siellä kasvavat! Ymmärrän kirjoittajaa hyvin siinä että ihmisellä on halu pitää huolta omasta lemmikistään keinolla millä hyvänsä! Ei virtsatien tukos tai sokeritauti voi nykypäivänä olla esteenä sille että eläin saisi elää onnellista elämää! "Eläinten puolesta" taitaa olla varsinainen tehotuottaja-tyyppi, kun sanoo että eläin pitäisi lopettaa heti kun jotakin vikaa ilmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"halu pitää huolta omasta lemmikistään keinolla millä hyvänsä!" Eli ajattelee vain itseään ei eläintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on vain kirjoittaja subjektiivinen näkemys perustumatta faktoihin. Poika ei todennäköisesti hoitanut kissaa samoin, kuin vanhempansa, ruokintaan ja piikitys rytmiin tuli muutoksia.
Miksi diabetekseen sairastunutta kissaa pidetään keinotekoisesti hengissä? Mielestäni se on eläinrääkkäystä. Ihminen ajattelee vain itseänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi diabetekseen sairastunutta ihmistä pidetään keinotekoisesti hengissä? Argumenttisi ontuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmistä ei ole pakko hoitaa, jos ihminen ei sitä halua. Ihminen tekee valintansa itse. Lemmikin kohdalla omistaja tekee valinnan lemmikin puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen varmaankin haluaa pysyä hengissä. Kissa sen sijaan kärsii ihmisen itsekkyydestä. Kissa on täysin eri laji, kuin ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kissa sairastui diabetekseen ja hyvällä hoidolla voi hyvin pari vuotta. Laihdutuskuurin ansiosta jopa parantui diabeteksesta ja eli vielä useita hyviä vuosia. Siis eli vielä viisi vuotta diagnoosin jälkeen hyvinvoivana kissana ja kuoli 17 vuotiaana. Pitäisikö Kirjoittajan mielestä muuten terve kissa pitäisi lopettaa heti jonkun hoidettavissa olevan sairauden takia? Tuskin on eläinrääkkäystä, eihän ihmisiäkään lopeteta diabetesdiagnoosin jälkeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image