Mielipiteet

Lukijalta

Eko­so­si­aa­li­nen sivistys auttaa meitä kasvamaan em­paat­ti­sem­mik­si ja poispäin ma­te­ria­lis­mis­ta

Mielipiteet 8.2.2020 6:00
Veli Matti Mathlin

Ekososiaalisen sivistyksen käsite on tullut hiljattain osaksi eri koulutusasteiden opetussuunnitelmien arvoperustoja. Monelle kasvatuksen parissa työskentelevälle käsite on kuitenkin edelleen vieras ja sen sisältö arvailujen varassa. Mistä sitten on kysymys, kun puhutaan ekososiaalisesta sivistyksestä ja miksi kestävän kehityksen käsite ei riitä sellaisenaan?

Ekososiaalinen sivistys ei ole korvaamassa kestävän kehityksen käsitettä vaan ohjaamassa sivistystehtävää tarkemmin ekologisten asioiden suuntaan. Kestävän kehityksen käsite on usein saanut kritiikkiä siitä, että se on helppo ottaa osaksi organisaatioiden strategioita, mutta ei kuitenkaan kovin helposti tule osaksi toiminnan käytänteitä tai muuta henkilöiden arvopohjaa.

Ekososiaalisessa sivistyksessä on kysymys sivistysprosessin ohjaamista ekososiaaliseen suuntaan. Ekososiaalisuus tarkoittaa ekologisten ja sosiaalisten asioiden ymmärtämistä erottamattomaksi kokonaisuudeksi. Ekologinen maailma ympärillämme on osa sosiaalista maailmaamme, halusimme tai emme.

Ekologiseen maailmaan kohdennetut teot heijastuvat meidän sosiaaliseen maailmaamme, eli toisin sanoen luonnon tila vaikuttaa myös meidän sosiaaliseen maailmaamme ja sitä kautta omaan hyvinvointiimme.

Ekososiaalisuus on systeemistä ajattelua, jossa haastetaan ihmistä ajattelemaan maailmaa holistisesti, kokonaisuuksien kautta. Emme voi enää tarkastella asioita erillisinä kappaleina kokonaisuudesta.

"Ekososiaalinen sivistys ohjaa meidät takaisin tiedostamaan ympäristömme ja paikkamme siinä luontokappaleena, näkemään oma luontomme."

Kasvatuksen ammattilaisia haastetaan mukaan talkoisiin, jossa pyritään kasvattamaan lapsistamme sivistyneempiä ekologisten asioiden suhteen. Ekososiaalisen sivistyksen tuleminen osaksi opetussuunnitelmia on selkeä kannanotto siihen, että oppilaiden tulee kasvaa vapauden, vastuullisuuden, kohtuullisuuden ja ihmistenvälisyyden arvoihin, niin ekologisella, sosiaalisella kuin taloudellisella tasolla. Se haastaa meitä kyseenalaistamaan ihmiskeskeisen ajattelumme ja kääntämään huomiotamme luontokeskeisen ajattelun suuntaan.

Ekososiaalisessa sivistyksessä on myös kysymys siitä, että taloudelliset intressit nähdään alisteisina ekologisille ja sosiaalisille intresseille. Talous on näin ollen luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuva väline ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tavoittelussa. Ekososiaalinen sivistys auttaa meitä kasvamaan empaattisemmiksi ja poispäin materialismista.

Maapallo asettaa rajat materiaaliselle kulutukselle, mutta sosiaalisten, henkisten ja kulttuurillisten asioiden kasvua rajoittaa vain mielikuvituksemme. Ekososiaalisessa sivistyksessä on kysymys ennen kaikkea siitä, että sivistysprosessin edetessä ihminen kyseenalaistaa vallitsevan todellisuuden ja tekee valintoja, jotka ovat ekologisessa ja sosiaalisessa mielessä merkityksellisiä.

Sivistymiselle asetetaan arvotettu suunta, joka on perusteltu näinä aikoina, jolloin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todellisuutta. Ekososiaalinen sivistys ohjaa meidät takaisin tiedostamaan ympäristömme ja paikkamme siinä luontokappaleena, näkemään oma luontomme.

Veli Matti Mathlin

kasvatustieteen maisteri

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä kirjoitus. Me näemme jo nyt, mitä seurauksia on ihmisten psyykkiselle hyvinvoinnille sillä, että ihminen on typistetty julkisessa keskustelussa hyvin pitkälle kuluttajaksi, joka ilmaisee itseään ja hankkii hyväksyntää kuluttamisen kautta. Tämän taustalla on julkituomaton ajatus siitä, että ihminen, joka ei kykene kuluttamaan, ei ole samalla tavalla arvokas, häneen ei kannata toisten kuluttajien kuluttaa aikaansa. Ihminen on laumaeläin, joka on erittäin herkkä lauman hyväksynnälle/torjunnalle, ja tämä nykyinen hyvin kapea, ulkoisiin ominaisuuksiin ja kuluttamiseen perustuva ihmiskäsitys lisää ihmisten stressiä ja sitä kautta häpeän ja ahdistuksen riskiä.
Jos pystymme tuomaan tähän kulutuksen ja materian painottamisen rinnalle myös humaanimpaa ja kestävämpää elämisen ja olemisen mallia, väitän, että sen hedelmät näkyvät lisääntyneenä hyvinvointina ja nuorten kokeman ahdistuksen vähenemisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jos tuo saa jalansijaa saattamaan ihmiset lähemmäs ja paremmin kestävien hyvien arvojen ääreen niitä totettamaan.

Mielestäni nuo kuvatut samat tavoitteet ovat täysin kristillisen etiikan mukaisia toteuttaa heille joille kistillisyys ei ole arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image