Mielipiteet

Lukijalta

Eko­so­si­aa­li­nen sivistys auttaa meitä kasvamaan em­paat­ti­sem­mik­si ja poispäin ma­te­ria­lis­mis­ta

Mielipiteet 8.2.2020 6:00
Veli Matti Mathlin

Ekososiaalisen sivistyksen käsite on tullut hiljattain osaksi eri koulutusasteiden opetussuunnitelmien arvoperustoja. Monelle kasvatuksen parissa työskentelevälle käsite on kuitenkin edelleen vieras ja sen sisältö arvailujen varassa. Mistä sitten on kysymys, kun puhutaan ekososiaalisesta sivistyksestä ja miksi kestävän kehityksen käsite ei riitä sellaisenaan?

Ekososiaalinen sivistys ei ole korvaamassa kestävän kehityksen käsitettä vaan ohjaamassa sivistystehtävää tarkemmin ekologisten asioiden suuntaan. Kestävän kehityksen käsite on usein saanut kritiikkiä siitä, että se on helppo ottaa osaksi organisaatioiden strategioita, mutta ei kuitenkaan kovin helposti tule osaksi toiminnan käytänteitä tai muuta henkilöiden arvopohjaa.

Ekososiaalisessa sivistyksessä on kysymys sivistysprosessin ohjaamista ekososiaaliseen suuntaan. Ekososiaalisuus tarkoittaa ekologisten ja sosiaalisten asioiden ymmärtämistä erottamattomaksi kokonaisuudeksi. Ekologinen maailma ympärillämme on osa sosiaalista maailmaamme, halusimme tai emme.

Ekologiseen maailmaan kohdennetut teot heijastuvat meidän sosiaaliseen maailmaamme, eli toisin sanoen luonnon tila vaikuttaa myös meidän sosiaaliseen maailmaamme ja sitä kautta omaan hyvinvointiimme.

Ekososiaalisuus on systeemistä ajattelua, jossa haastetaan ihmistä ajattelemaan maailmaa holistisesti, kokonaisuuksien kautta. Emme voi enää tarkastella asioita erillisinä kappaleina kokonaisuudesta.

"Ekososiaalinen sivistys ohjaa meidät takaisin tiedostamaan ympäristömme ja paikkamme siinä luontokappaleena, näkemään oma luontomme."

Kasvatuksen ammattilaisia haastetaan mukaan talkoisiin, jossa pyritään kasvattamaan lapsistamme sivistyneempiä ekologisten asioiden suhteen. Ekososiaalisen sivistyksen tuleminen osaksi opetussuunnitelmia on selkeä kannanotto siihen, että oppilaiden tulee kasvaa vapauden, vastuullisuuden, kohtuullisuuden ja ihmistenvälisyyden arvoihin, niin ekologisella, sosiaalisella kuin taloudellisella tasolla. Se haastaa meitä kyseenalaistamaan ihmiskeskeisen ajattelumme ja kääntämään huomiotamme luontokeskeisen ajattelun suuntaan.

Ekososiaalisessa sivistyksessä on myös kysymys siitä, että taloudelliset intressit nähdään alisteisina ekologisille ja sosiaalisille intresseille. Talous on näin ollen luonnonvarojen hyödyntämiseen perustuva väline ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tavoittelussa. Ekososiaalinen sivistys auttaa meitä kasvamaan empaattisemmiksi ja poispäin materialismista.

Maapallo asettaa rajat materiaaliselle kulutukselle, mutta sosiaalisten, henkisten ja kulttuurillisten asioiden kasvua rajoittaa vain mielikuvituksemme. Ekososiaalisessa sivistyksessä on kysymys ennen kaikkea siitä, että sivistysprosessin edetessä ihminen kyseenalaistaa vallitsevan todellisuuden ja tekee valintoja, jotka ovat ekologisessa ja sosiaalisessa mielessä merkityksellisiä.

Sivistymiselle asetetaan arvotettu suunta, joka on perusteltu näinä aikoina, jolloin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on todellisuutta. Ekososiaalinen sivistys ohjaa meidät takaisin tiedostamaan ympäristömme ja paikkamme siinä luontokappaleena, näkemään oma luontomme.

Veli Matti Mathlin

kasvatustieteen maisteri

Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hyvä kirjoitus. Me näemme jo nyt, mitä seurauksia on ihmisten psyykkiselle hyvinvoinnille sillä, että ihminen on typistetty julkisessa keskustelussa hyvin pitkälle kuluttajaksi, joka ilmaisee itseään ja hankkii hyväksyntää kuluttamisen kautta. Tämän taustalla on julkituomaton ajatus siitä, että ihminen, joka ei kykene kuluttamaan, ei ole samalla tavalla arvokas, häneen ei kannata toisten kuluttajien kuluttaa aikaansa. Ihminen on laumaeläin, joka on erittäin herkkä lauman hyväksynnälle/torjunnalle, ja tämä nykyinen hyvin kapea, ulkoisiin ominaisuuksiin ja kuluttamiseen perustuva ihmiskäsitys lisää ihmisten stressiä ja sitä kautta häpeän ja ahdistuksen riskiä.
Jos pystymme tuomaan tähän kulutuksen ja materian painottamisen rinnalle myös humaanimpaa ja kestävämpää elämisen ja olemisen mallia, väitän, että sen hedelmät näkyvät lisääntyneenä hyvinvointina ja nuorten kokeman ahdistuksen vähenemisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jos tuo saa jalansijaa saattamaan ihmiset lähemmäs ja paremmin kestävien hyvien arvojen ääreen niitä totettamaan.

Mielestäni nuo kuvatut samat tavoitteet ovat täysin kristillisen etiikan mukaisia toteuttaa heille joille kistillisyys ei ole arvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image