Mielipiteet

Lukijalta

Eikö olisi viisasta suunnitella Sanginjoen alueen reitit samalla kertaa, ja antaa ulkometsän hoito- ja käyt­tö­suun­ni­tel­man vielä odottaa?

Mielipiteet 4.6.2019 6:00
Minna Paarma, Eetu Pikkarainen

Oulun kaupunginvaltuusto päätti 29.1.2018 perustaa Sanginjoelle uuden luonnonsuojelualueen ja päätti samalla, että suojelualueen ulkopuolelle jäävän ns. Sanginjoen ulkometsän käsittelyn lähtökohtana on luonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäytön edistäminen.

Nyt suunniteltu Sanginjoen ulkometsän hoito- ja käyttösuunnitelma 2019–2029 ei kaikin osin vastaa sisällöltään tätä päätöstä. Hakkuut ovat mielestämme ylimitoitettuja ja ennallistamista pitäisi olla enemmän.

Olemme vapaaehtoisvoimin selvittäneet Sanginjoen ulkometsän retkeily ja -virkistyskäytön mahdollisuuksia ja valmistelleet alueelle useita eri retkeilyreittejä, jotka sopivat esimerkiksi patikointiin, pyöräilyyn ja hiihtoon. Pisin reitti, reilut kymmenen kilometriä pitkä, lähtisi Kivikkokankaalta ja yhtyisi Sanginjoen Isokankaan reitteihin. Lähtöpaikalla on jo valmis P-aluekin Rakkakiventien päässä.

Tämä reitti sopii erityisesti hiihtoon, eikä vaadi mitään uusia rakenteita. Jo kahtena talvena sitä pitkin on kaupunkilaisia sivakoinut muun muassa Loppulan talvitapahtumiin.

Toinen reitti, joka sopii hyvin patikointiin ja pyöräilyyn, lähtisi Valkiaisjärveltä. Sielläkin on jo valmis lähtöpaikka P-alueineen joko virallisen uimarannan tai viereisen koirien uintipaikan yhteydessä. Tämäkään reitti ei tarvitse opasteiden lisäksi mitään uusia rakenteita, vaan polut ovat siellä jo valmiina.

Molemmat mainitut reitit yhtyvät Sanginjoen perinteisiin Kalimeen ja Isonkankaan retkeilyreitteihin ja riistapolkuun. Näiltä reiteiltä on nyt myös hyvä polkuyhteys Loppulan metsänvartijan taloon Sanginjoentien varteen, jossa on jo neljänä vuonna toiminut kesäviikonloppuina sekä hiihtokaudella luontokahvila.

"Ulkometsän hoitosuunnitelma sisältää monia tervetulleitakin toimenpiteitä, kuten tiheiksi kasvaneiden männiköiden harvennukset, mutta ne pitäisi mielellään suunnitella yhteistyössä luontojärjestöjen kanssa virkistys- ja retkeilykäyttöä silmällä pitäen."

Talo voisi jatkossakin toimia hyvänä tukikohtana ja lähtö- sekä levähdyspaikkana kaupunkilaisten ja yhä enemmän myös turistien metsäretkille.

Loppulasta on myös suunniteltu ja kokeiltu hiihto- ja kävelyreitit suositulle Myllykosken laavulle Kalimeenjoen rantaan ja Kangaslammen nuotiopaikalle Kuparisenpolun varteen. Nämäkään reitit eivät vaadi Oulun kaupungilta erityisiä satsauksia – muuta kuin kaupunkilaisia kulkemaan reiteille.

Korpilammen Riistapolulle on jo muodostunut viehättävä polku. Myös toiseen suuntaan on olemassa todella kaunis reitti Sanginjoen rantoja pitkin yhdistäen Lemmenpolun Asmonkorpeen, Sanginjoen nuorisoseuran talolle ja aina Isokankaanjärvelle asti.

Kaikki tämä työ kaupunkilaisten virkistyksen hyväksi on tehty täysin vapaaehtoisesti ja yritetty tarjota yhteistyötä kaupungille, mutta vielä ei ole oikein tärpännyt.

Suunnitellut reitit kulkevat vanhojen polkujen ja metsäteiden lisäksi suurelta osin vanhoja metsäkoneiden ajouria, joihin on muodostunut ajan saatossa viehättäviä polkuja. Niiden yksi viehättävyys on kauniissa kankaissa (Järvikangas, Heimo, Pieni Polvikangas, Hirvikangas, Niileskangas, Latvakorvenkaisto, Inumakangas), jotka eivät mielestämme tarvitse tässä vaiheessa minkäänlaista metsänkäsittelyä avaruutensa vuoksi. Päinvastoin, nyt suunnitellut hoito- ja käyttösuunnitelman mukaiset hakkuut isoine metsäkoneineen rikkoisivat jo muodostuneet polkuidyllit.

Tällä hetkellä kaupunki on aloittamassa Sanginjoen uuden suojelualueen reittien suunnittelua. Eikö olisi viisasta suunnitella koko Sanginjoen alueen reitit samalla kertaa, ja antaa ulkometsän hoito- ja käyttösuunnitelman vielä odottaa?

Ulkometsän hoitosuunnitelma sisältää monia tervetulleitakin toimenpiteitä, kuten tiheiksi kasvaneiden männiköiden harvennukset, mutta ne pitäisi mielellään suunnitella yhteistyössä luontojärjestöjen kanssa virkistys- ja retkeilykäyttöä silmällä pitäen. Yhteistyötä vartoen

Minna Paarma

Eetu Pikkarainen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Juuri tällaista Minnan ja Eetun esittämää toimintaa ja suunnittelua kaveriporukkamme toivoo Sanginjoen alueella ja eri puolilla Suomea monipuolisesti luonnossa vuosikymmeniä liikkuneina. Asiallista, varmaa ja kokenutta monimuotoisen luonnon puolesta puhumista, joka ottaa huomioon myös eri tahojen tavoitteiden yhteensovittamisen. Sanginjoen suojelualue ympäristöineen on myös hieno kohde marjastukseen ja sienestykseen, jota vapaata oikeutta ilahduttavan runsaasti myös käytetään. Lemmenpolun kalastusalue kirjolohi-istutuksineen on osaltaan jo pitkään vetänyt paljon alan harrastajia ym. kokeilijoita perhekunnittainkin mukaansa, joskaan se ei kuulu varsinaisesti tämän kirjoituksen aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienenä lisäbonuksena ja kiihottimena mainittakoon, että sieltähän löytyi viime kesänäkin muun muassa männyn tuoksuvalmuskaa. Japanilaistenkin himoitsemaa huippuarvokasta sientä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulenpa, että jokainen meistä, joka on kulkenut talousmetsissä hakkuiden jälkeen, tietää, ettei siellä kävellä pitkään aikaan polkuja. Polut ovat kateissa tai risujen ja oksien peitossa. Isot metsäkoneet rikkovat ikävästi maapinnan. Sanginjoella metsäteille muodostuneiden polkujen reunaan on ehtinyt hakkaamattomuuden takia levitä jopa monenlaista erikoista kasvillisuutta sekä sieniä. Eniten tällä hetkellä käytetty reitti on vanha tervalatu. Jos näitä kymmeniä kilometrejä pitkiä reittejä käytetään hakkuissa metsäkoneen reittinä, kuka korjaa koko matkalta risut ja oksat.. Pahinta on tietysti se, että idylli on jo menetetty.
Talvella näkyi parhaiten, kuinka reiteillä on käyttäjiä. Lähempänä Hiukkavaaraa polkuja pitivät auki koiranulkoiluttajat, pyöräilijät, kävelijät, liukulumikengillä menijät ja hiihtäjät. Kauempana Sanginjoen metsissä enemmän oli hiihtäjien jälkiä. Maastopyöräily on kovassa nousussa! Kaikkialle perustetaan kilvan maastopyöräilyreittejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoja metsäkoneenuria voi käyttää ulkoiluun, mutta uusia ei? Tieverkosto on aikoinaan tehty metsätaloutta varten, kuitenkin nekin kelpaa "luonto" ihmisten käyttöön. Miksi metsätalous nähdään mörkönä, kun se voisi olla mahdollisuus? Nykyiselläänkin osa tuosta alueesta on suojeltua ja käytännössä koko alue, kun siellä ei ole tehty mitään metsänhoidollisia toimenpiteitä vuosiin. Hienoja ulkoilureittejä voi olla myös talousmetsissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Minna ja Eetu luontomme ja Sanginjoen
metsän eteen tekemästänne uskomattomasta suojetyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että vapaaehtoistyönä sadaan hyviä luontotekoja aikaiseksi, vaikka kaupungin virkamiehet pistävätkin hanttiin. Vielä kun saataisiin Sanginjoen metsän suojeluasiat kuntoon, niin olisi Oululla ja oululaisilla jotain luontoylpeyden aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullut Sanginjoen sademetsästä minkään valtakunnan kohdetta. Hyvä että siellä pari metsäaktivistia viitsii käydä katsomassa puiden lahoamista ja kasvihuonekaasujen lisääntymistä. Kaikki tämä valehdeltiin valtuutetuille ja nyt ihmetellään miten tässä näin kävi? Huiputusta huipussaan ja ansaitsisi tulla paljastetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... Siellähän käy ihmisiä vaikka kuinka paljon nauttimassa alueen kauniista ja monipuolisesta luonnosta. En ymmärrä mihin viittaat valehtelemisella, ilmeisesti omasta näkökulmasta eriäviin mielipiteisiin.

Kirjoitukseen paremmin liittyen : hienoa kun löytyy ihmisiä, jotka tekevät näin paljon työtä pyyteettömästi luonnon ja myös meidän kaupunkilaisten retkeilymahdollisuuksien puolesta! Ihailen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image