Mielipiteet

Lukijalta

Eikö lähtökohta pitäisi kivun hoidossa olla, että lääkäri – ei Kela tai Valvira – tuntee potilaan ja hoi­to­his­to­rian sekä kuuntelee potilasta lääkettä etsittäessä

Mielipiteet 30.8.2019 13:15
-

Trisykliset masennuslääkkeet ovat neuropaattisen kivun hoidon kulmakivi. Niitä suositellaan ensimmäiseksi lääkevaihtoehdoksi neuropaattisissa kiputiloissa.

Tiedetään, että potilailla, joilla on pitkäkestoinen vaikea kipu, on usein unihäiriöitä, väsymystä, mielialanlaskua, ahdistuneisuutta. Näihin varmastikin masennuslääkkeillä saadaan apua.

Seuraavaksi tulevat epilepsialääkkeet, joista osan hermokipupotilaista on todettu saavan hoitovastetta.

Tramadoli on heikkoihin opioideihin luokiteltu lääke. Tramadoli vaikuttaa serotoniini- ja noradrenaliinijärjestelmiin trisyklisten masennuslääkkeiden tavoin.

Aiemmin opioideja on pidetty tehottomina neuropaattisessa kivussa, mutta myöhemmin on todettu, että osa neuropaattista kipua potevista potilaista hyötyy opioideista.

Lieviin opioideihin kuuluu myös tämä vaarallisista vaarallisin, eli Panacod. Lievä opioidi, parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmiste, jota käytetään lievien ja keskivaikeiden sekä myös joissain tapauksissa vaikeiden kiputilojen hoitoon.

Panacod on tarkoitettu pääasiallisesti vain tilapäiseen käyttöön.

Käypä hoito -suositusten mukaan lääkärit määräävät lääkkeen kivun hoitoon. Selkeä yhtälö, eikö totta. Mutta kuinka sitten toimitaan, kun potilaalle ei sovikaan suosituksen mukaiset lääkkeet?

Olen noin vuoden aikana kokeillut kahdeksaa eri lääkettä, joita Käypä hoito -suositusten mukaan määrätään neuropaattiseen hermokipuun. Olen puhelimitse keskustellut kipupolin lääkärin kanssa kokeiltujen, ed. mainittujen lääkeryhmiin kuuluvien lääkkeiden, suorastaan hengenvaarallisten haittavaikutusten ja allergisten reaktioiden vaikutuksista.

Ymmärrän, että jotkin haittavaikutukset lieventyvät käytön pidentyessä, mutta lääkeyliherkkänä vaikutukset ovat niin kovat, etten pysty käyttämään näitä lääkkeitä.

”Vaikuttaa siltä, että Panacodista on tehty vaarallisin lääke kautta kivun hoidon historian. Valvovat tahot lähettävät kyselyitä lääkäreille, kuinka paljon ovat lääkettä määränneet ja tiedotteita siitä, ettei Panacodia tulisi määrätä.”

Panacod on ainoa lääke, jota pystyn käyttämään ja toleranssini ei ole kasvanut, vaan pärjään puolet pienemmällä annoksella kuin vuorokausimäärä on, sekä pidän taukoja, jottei riippuvuutta synny.

Ymmärrän lievän opioidin aiheuttamat haitat ja olen nähnyt työurallani näiden kaikkien lääkkeiden haittavaikutukset läheltä seurattuna.

En kyseenalaista riippuvuuden enkä kognitiivisten haittojen syntymistä, mutta neuropaattisen kivun hoito -oppaassa on maininta tutkimuksesta, jossa kognitiiviset haitat olivat lievempiä opioideilla kuin trisyklisillä masennuskipulääkkeillä. Tässä nimenomaisessa tutkimuksessa oli käytettynä vahva opioidi.

Vaikuttaa siltä, että Panacodista on tehty vaarallisin lääke kautta kivun hoidon historian. Valvovat tahot lähettävät kyselyitä lääkäreille, kuinka paljon ovat lääkettä määränneet ja tiedotteita siitä, ettei Panacodia tulisi määrätä.

On hyvä, että seurantaa ja tiedotusta tehdään, mutta seurannan ja tiedotusten vaikutukset ovat moninaiset. Eikö lähtökohta pitäisi kivun hoidossa olla, että lääkäri (ei Kela tai Valvira) tuntee potilaan ja hoitohistorian sekä kuuntelee potilasta, joka varmastikin on se paras mittari ja tuntija hänelle parhainta lääkettä etsittäessä. Se mikä sopii toiselle ei välttämättä ole sopiva seuraavalle.

Viimeisin ehdotus lääkkeeksi minulle olisi ollut Norspan kipulaastari, buprenorfiini, jonka kauppanimikkeitä on muun muassa Subutex! Oman kivun hoitoni kannalta tein päätöksen, lievempi paha (Panacod) on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin minulle vaaralliset masennus- ja epilepsialääkkeet viimeisestä ehdotuksesta puhumattakaan.

Panacodia ei, mutta voimakkaammat lääkkeet hyväksytään

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image