Mielipiteet

Lukijalta

Eikö lähtökohta pitäisi kivun hoidossa olla, että lääkäri – ei Kela tai Valvira – tuntee potilaan ja hoi­to­his­to­rian sekä kuuntelee potilasta lääkettä etsittäessä

Mielipiteet 30.8.2019 13:15
-

Trisykliset masennuslääkkeet ovat neuropaattisen kivun hoidon kulmakivi. Niitä suositellaan ensimmäiseksi lääkevaihtoehdoksi neuropaattisissa kiputiloissa.

Tiedetään, että potilailla, joilla on pitkäkestoinen vaikea kipu, on usein unihäiriöitä, väsymystä, mielialanlaskua, ahdistuneisuutta. Näihin varmastikin masennuslääkkeillä saadaan apua.

Seuraavaksi tulevat epilepsialääkkeet, joista osan hermokipupotilaista on todettu saavan hoitovastetta.

Tramadoli on heikkoihin opioideihin luokiteltu lääke. Tramadoli vaikuttaa serotoniini- ja noradrenaliinijärjestelmiin trisyklisten masennuslääkkeiden tavoin.

Aiemmin opioideja on pidetty tehottomina neuropaattisessa kivussa, mutta myöhemmin on todettu, että osa neuropaattista kipua potevista potilaista hyötyy opioideista.

Lieviin opioideihin kuuluu myös tämä vaarallisista vaarallisin, eli Panacod. Lievä opioidi, parasetamoli-kodeiini -yhdistelmävalmiste, jota käytetään lievien ja keskivaikeiden sekä myös joissain tapauksissa vaikeiden kiputilojen hoitoon.

Panacod on tarkoitettu pääasiallisesti vain tilapäiseen käyttöön.

Käypä hoito -suositusten mukaan lääkärit määräävät lääkkeen kivun hoitoon. Selkeä yhtälö, eikö totta. Mutta kuinka sitten toimitaan, kun potilaalle ei sovikaan suosituksen mukaiset lääkkeet?

Olen noin vuoden aikana kokeillut kahdeksaa eri lääkettä, joita Käypä hoito -suositusten mukaan määrätään neuropaattiseen hermokipuun. Olen puhelimitse keskustellut kipupolin lääkärin kanssa kokeiltujen, ed. mainittujen lääkeryhmiin kuuluvien lääkkeiden, suorastaan hengenvaarallisten haittavaikutusten ja allergisten reaktioiden vaikutuksista.

Ymmärrän, että jotkin haittavaikutukset lieventyvät käytön pidentyessä, mutta lääkeyliherkkänä vaikutukset ovat niin kovat, etten pysty käyttämään näitä lääkkeitä.

”Vaikuttaa siltä, että Panacodista on tehty vaarallisin lääke kautta kivun hoidon historian. Valvovat tahot lähettävät kyselyitä lääkäreille, kuinka paljon ovat lääkettä määränneet ja tiedotteita siitä, ettei Panacodia tulisi määrätä.”

Panacod on ainoa lääke, jota pystyn käyttämään ja toleranssini ei ole kasvanut, vaan pärjään puolet pienemmällä annoksella kuin vuorokausimäärä on, sekä pidän taukoja, jottei riippuvuutta synny.

Ymmärrän lievän opioidin aiheuttamat haitat ja olen nähnyt työurallani näiden kaikkien lääkkeiden haittavaikutukset läheltä seurattuna.

En kyseenalaista riippuvuuden enkä kognitiivisten haittojen syntymistä, mutta neuropaattisen kivun hoito -oppaassa on maininta tutkimuksesta, jossa kognitiiviset haitat olivat lievempiä opioideilla kuin trisyklisillä masennuskipulääkkeillä. Tässä nimenomaisessa tutkimuksessa oli käytettynä vahva opioidi.

Vaikuttaa siltä, että Panacodista on tehty vaarallisin lääke kautta kivun hoidon historian. Valvovat tahot lähettävät kyselyitä lääkäreille, kuinka paljon ovat lääkettä määränneet ja tiedotteita siitä, ettei Panacodia tulisi määrätä.

On hyvä, että seurantaa ja tiedotusta tehdään, mutta seurannan ja tiedotusten vaikutukset ovat moninaiset. Eikö lähtökohta pitäisi kivun hoidossa olla, että lääkäri (ei Kela tai Valvira) tuntee potilaan ja hoitohistorian sekä kuuntelee potilasta, joka varmastikin on se paras mittari ja tuntija hänelle parhainta lääkettä etsittäessä. Se mikä sopii toiselle ei välttämättä ole sopiva seuraavalle.

Viimeisin ehdotus lääkkeeksi minulle olisi ollut Norspan kipulaastari, buprenorfiini, jonka kauppanimikkeitä on muun muassa Subutex! Oman kivun hoitoni kannalta tein päätöksen, lievempi paha (Panacod) on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin minulle vaaralliset masennus- ja epilepsialääkkeet viimeisestä ehdotuksesta puhumattakaan.

Panacodia ei, mutta voimakkaammat lääkkeet hyväksytään

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
80
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
53
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
40
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
39
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
38
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
27
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image