Mielipiteet

Lukijalta

Digijelpparit tuovat avun kotiin – opastus voi olla net­tia­jan­va­rauk­sen tai yh­tey­den­pi­to­mah­dol­li­suuk­sien oppimista Skype-yhteyden tai some-kanavien kautta

Mielipiteet 20.9.2019 6:00
Matleena Keränen

Jarno Limnéll kirjoitti 17.9. Kalevassa Digitaidot kuuluvat kaikille – myös vanhemmille, ajankohtaisesta aiheesta miten turvataan myös ikäihmisten digitaidot.

Caritas-Säätiössä olemme huomanneet, että ikäihmisten suhtautuminen digitalisaatioon vaihtelee. Osa käyttää älylaitteita päivittäin, osa tuntee pelkoa tai kokee olevansa pakotettu digioppimiseen, osa ei halua opetella digitaitoja.

Ikäteknologiakeskuksen ja Sosped-Säätiön selvityksen tulokset vuodelta 2019 ovat samansuuntaisia. Tärkeää on, kuten Jarno Limnéll kirjoitti, ”valistuksella motivoituminen ja koulutuksella sekä harjoittelulla oppiminen”.

Digitaidot ovat kaikille suomalaisille kuuluvia kansalaistaitoja ja niiden opastamiseen tarvitaan monia tahoja. Caritas-Säätiön DigiJelppari-hankkeen kautta (2019–2021) parannamme ikäihmisten digitaitoja ja sitä kautta hyvinvointia ja toimijuutta omassa arjessa sekä yhteiskunnassa.

DigiJelppari-hankkeen tavoitteena on löytää niin digiopastusta tarvitsevia ikäihmisiä kuin vapaaehtoisia digiopastajia. DigiJelpparitoiminta tarjoaa oululaisille yli 65-vuotiaille digiopastusta heidän omassa kodissaan, heidän omilla laitteillaan 1–5 kertaa.

Opastus voi olla esimerkiksi nettiajanvarauksen tai uusien yhteydenpitomahdollisuuksien oppimista Skype-yhteyden tai some-kanavien kautta. Maksutonta digiopastusta antavat vapaaehtoiset digiopastajat eli digijelpparit. Opastuksen lähtökohta on aina kunkin opastettavan ikäihmisen oma yksilöllinen tarve.

"Oma koti ja omat laitteet luovat turvalliset ja tutut puitteet uusien digitaitojen oppimiselle omassa tahdissa."

DigiJelppari-hankkeessa lähdemme siitä, että ikäihmisten positiivinen suhtautuminen digitalisuuteen ja -osaamiseen edellyttää asiatietoa, sopivia laitteita, rohkaisua, yksilöllistä opastusta sekä tietoa siitä, miten digiosaaminen helpottaisi ikäihmisten arkea. Ikäihmisen oma halu oppia on avainasemassa siinä, että digiosaaminen tulee osaksi arkea. Tärkeää on myös muistaa, että oppiminen tapahtuu aina pienin askelin kohti kokonaisuutta.

Oulussa ei tällä hetkellä ole muita tahoja, jotka antaisivat systemaattisesti digiopastusta ikäihmisen kotona. Ryhmä- ja yksilöopastusta kodin ulkopuolella on tarjolla muun muassa eläkejärjestöjen ja kirjaston digitalkkareiden kautta. Näiden toimintamuotojen ulkopuolelle jäävät kuitenkin ne, joilla ei ole perusdigitaitoja, jotka ovat taidot unohtaneet tai eivät uskalla niitä itsenäisesti käyttää. On myös ikäihmisiä, jotka eivät pysty tai uskalla lähteä kodin ulkopuoliseen opastukseen.

Monenlaisia opastusmuotoja tarvitaan, jotta kaikille löytyisi paras vaihtoehto opetella digitaitoja. Ikäihmisille, joilta perustaidot puuttuvat tai ovat unohtuneet, opastus kotona alentaa kynnystä ryhtyä opettelemaan uusia taitoja. Oma koti ja omat laitteet luovat turvalliset ja tutut puitteet uusien digitaitojen oppimiselle omassa tahdissa. Kotona tapahtuvan yksilöopastuksen jälkeen on helpompi osallistua ryhmäopastukseen.

DigiJelpparitoiminnassa opastus on aina yksilöllistä ja tekijöidensä näköistä. Tärkeintä on, että ikäihminen saa opastuksen kautta itselleen uusia arjen digitaitoja!

Matleena Keränen

projektikoordinaattori

DigiJelppari-hanke

Caritas-säätiö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:40
Poliisin lupapalvelut suljettuna perjantaina, myös löytötavaratoimistolla poikkeuksellisia kiinnioloja
15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
248
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
55
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
36
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
33
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
29
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Ole ja elä vaan. Ei tarvitse hävetä. Jos et pääse häpeästä eroon, niin ota ammattiauttaja apuun. Syyy on jossakin lapuu... Lue lisää...
Elä vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image