Mielipiteet

Lukijalta

Avoin kirje Oulun yliopiston hallitukselle eläin­museos­ta: "Eläinmuseon säi­lyt­tä­mi­sel­lä on vahva kansalaisten ja asian­tun­ti­joi­den tuki"

Mielipiteet 23.11.2017 11:50
-

3.10.2017 lähetimme Oulun yliopiston hallitukselle vetoomuksen uudesta päätöksestä Oulun yliopiston eläinmuseon säilyttämiseksi. Emme ole saaneet vastausta, vaikka hallitus on kokoontunut kahdesti.

Yliopiston on hyvän hallintotavan mukaisesti vastattava yhteydenottoihin viivytyksettä. Eläinmuseosaliin suunnitellaan ravintolaa, ja museo aiotaan sulkea marras-joulukuun vaihteessa. Asialla on kiire.

Kaupunginvaltuuston enemmistö tuki keväällä aloitteita, joissa kaupunki rahoittaisi toimintaa nykyisellä paikalla varta vasten eläinmuseoksi rakennetuissa tiloissa.

Tämä estettiin siten, että yliopiston edustajat asettivat valmisteluryhmän lähtökohdaksi eläinmuseon purkamisen. Kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtajakin suostui tähän, vastoin aloitteita. Tätä ei kerrottu luottamushenkilöillekään ennen elokuun loppua, jolloin sivistys- ja kulttuurijohtaja ja yliopiston hallintojohtaja julkaisivat tiedotteensa.

Virkamiesten ja yliopiston menettelyyn on oltu tyytymättömiä. Sivistys-ja kulttuurilautakunnassa 16.11. esittelijänä toimiva sivistys- ja kulttuurijohtaja ei ottanut asiaa käsittelyyn, koska asia ei muka ollut kiireellinen!

Eläinmuseon säilyttämisellä on vahva kansalaisten ja asiantuntijoiden tuki Suomessa ja ulkomailla. Adressiin säilyttämisen puolesta on kertynyt 3 484 nimeä 28 eri maasta.

Museon puolesta on julkaistu ainakin 20 kannanottoa. Lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa 26.4. eläinmuseon säilyttäminen oli eniten kannatusta saaneita esityksiä. Nuorten vaikuttajapäivät 17.10. ja nuorten osallisuusryhmien edustajat 10.11. ottivat kantaa eläinmuseon puolesta.

Yhtään museon purkua tai siirtoa kannattavaa kirjoitusta ei ole ilmestynyt. Demokraattisena yhteisönä Oulun kaupungin on otettava kansalaispalaute vakavasti. Uuden yliopistolain aikana myös Oulun yliopisto joutuu nojaamaan varainhankinnassaan yleisön tukeen.

Oulun yliopiston eläinmuseon säilyttäminen nykyisissä tiloissa on taloudellisesti paljon edullisempaa kuin tilapäinen muutto tai uuden rakentaminen.

Yliopisto on maksanut museotiloista Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle noin 12,6 euron neliöhintaa. Tästä koituvat vuodessa museosalin 884 neliömetrin tilalle noin 133 000, siivouksineen 150 000 euron kustannukset.

"Demokraattisena yhteisönä Oulun kaupungin on otettava kansalaispalaute vakavasti."

Ainolan tilapäisnäyttelyn vaatiman remontin hinnaksi on kaupunginhallitukselle esitetyssä aineistossa arvioitu1,3 miljoonaa ja vuosikustannuksiksi 200 000 euroa. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön museopoliittinen ohjelma haluaa tuoda yliopistomuseot valtionavun piiriin. Museot on tarkoitus turvata lailla, ja valtio ottaa rahoitusvastuuta.

Yliopiston kannattaa ottaa vastaan kaupungin hyvän tahdon ilmaus ja taloudellinen tuki mieluummin kuin haitata Oulun kulttuuripääkaupunkihaaveita.

Eläinmuseoadressiliikkeen puolesta

Esa Aalto, Esa Borén, Sakari Hankonen, Kaarina Kailo, Ritva Kangasperko, Juha Markkola, Esteri Ohenoja, Antti Rönkä ja Risto Tornberg

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

1) Yliopiston elainmuseo on ensisijaisesti opetus ja tutkimus kokoelma. Kannattaako sitten tukea mitaan tutkimusta tai opetusta. Sitahan voisi saasta paljon jos tehdaan koko yliopistosta ostoskeskus!
2) Oulu elainmuseo on myos tarkea paikka lapsilla. Joka kerran kun kayt siella, lapset ovat innoissaan: ‘Katso taalla on karhu’, ‘Aiti, taalla on pupu’. Iloisia kiljahteluja. Tarkea Oulun seudun vaestolle.
3) Facebook on taynna elainvideoita ja kuvia. Ne ovat Facebookin suosituin aihe. Eli ihmiset ovat tosi kiinnostuneita elaimista.
4) Oululaiset eivat ymmarra omia vahvuuksian, sita joka on juuri erityista Oululle. Elainmuseo on sellainen paikka.
5) Elainmuseo on se paikka, jonne japanilaiset, kiinalaiset ja muut turistit pitaisi vieda. Koko yliopiston arkkitehtuuri on kiinostava ja erilainen. Ei mikaan tusinarakennus.
6) missa muualla voi kayda ottamassa itsestaan selfien karhun kanssa?
7) Dioraama (57metria) on Oulun tarkein taideteos ja tiedeteos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläinmuseon paikka on nykyisissä tiloissaan. Lentävät linnut ja dioraamat ovat todellakin elämys. Siellä pääsee myös näkemään niin monta eri eläinlajia. Lapset ovat aina niin innoissaan museolla käytäessä. Eikö sitä ruokalaa pystytä muualle sijoittamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai pystyy jos haluaa.

Kyllä on masentavaa yliopiston meininki. Mitä virkaa on edes koko yliopistolla, jos se ei yritä säilyttää tällaisia kohteita. Muutettakoon koko laitoksen nimi ammattiopistoksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä lopetan yliopistourani tähän, vaikka rahoitusta olisi vielä kahdeksi vuodeksi. En kehtss enää olla tekemisissä Oulun sivistymättömyysyliopiston kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyhallintoa Oulun yliopistossa voi kuvata lähinnä yhdellä sanalla: putinismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
24
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image