Mielipiteet

Lukijalta

Au­rin­ko­pa­nee­lien hankinta on kallis ekoteko – kuluttajan olisi hyvä tietää paneeleiden tuottaman sähkön todellinen hinta ja hankkeensa taloudellinen kannattavuus

Mielipiteet 26.4.2019 6:00
Veikko Heiskari

Moni haluaisi osallistua maapallon pelastustalkoisiin. Aurinkopaneeleilla asian uskotaan hoituvan näppärästi. Kuluttajan olisi kuitenkin hyvä tietää paneeleiden tuottaman sähkön todellinen hinta ja sitä kautta hankkeensa taloudellinen kannattavuus.

Paneelihankintansa kannattavuutta laskiessa on selvitettävä hankinnan tuleva nettohinta, huomioiden kotitalousvähennys, sekä investoinnin todellinen, ei teoreettinen, vuosituotto kWh/v.

Tuottoa voi selvittää paneelien myyjiltä heidän referenssikohteidensa toteutumien perusteella. Tietojen saaminen on kuitenkin vaikeaa, koska totuus on tässä tarua ihmeellisempi.

Myyjät kertovat mieluusti nimellistehon (kWp), joka paneeleista saadaan hetkellisesti ja sen perusteella lasketun vuosituottoarvion. Mutta eivät kerro kohteidensa toteutuneita lukemia. Perusteluna, että asiakaskohtaisia tietoja ei ole lupa kertoa. Uskon, että lupa olisi, jos toteutuneet tuotot olisivat myyjille mieluisia. Hetkellisellä kWp-teholla ei ole isoakaan merkitystä vuosituotossa.

Olisi löydettävä kohde, joka on vastaavanlainen omaan suunnitelmaan nähden, mutta josta olisi vähintään vuoden kWh-määrät tiedossa. Myös tieto, paljonko on ollut oma käyttö ja paljonko on ”myyty” spot-hinnalla takaisin verkkoon. Niiden arvojen perusteella voidaan laskea takaisinmaksuaika, käyttäen esimerkiksi kahden prosentin laskentakorkoa.

Selvittämieni kohteiden todelliset takaisinmaksuajat ovat olleet reilusti yli 30 vuotta. Joissakin kohteissa vuosituotto ei ole edes riittänyt kattamaan paneeli-investoinnin kahden prosentin korkoa. Saati, että paneelit saataisiin joskus maksettua niiden tuottamalla sähköllä.

"Vaikka paneelit saisi puoli-ilmaiseksi, ei niillä Suomessa ihmeitä pystytä tekemään tuon lyhyen tuottoajan vuoksi."

Sähkölämmitteisen omakotitalon (myös maalämpö) sähkön kokonaiskäyttö jakautuu siten, että syyskuun alusta huhtikuun loppuun käytetään noin 80 prosenttia koko vuoden sähköstä. Touko-elokuun aikana vain noin 20 prosenttia. Aurinkopaneelien ja -keräinten tuotto on kuitenkin päinvastainen. Vain 20–30 prosenttia niiden tuotosta saadaan silloin kun sähköntarve on suurimmillaan. ”Kysyntä ja tarjonta” eivät siis juuri kohtaa aurinkoenergian hyödyntämisessä.

Neljän kesäkuukauden aikana auringosta otetaan talteen aurinkopaneeleilla 70–75 prosenttia niiden vuosituotosta, mutta yleensä lähes puolet siitä jää itse käyttämättä. Ylituoton spot-hinta on 4–5 snt/kWh verkkoon myynnissä. Aurinkokeräimillä ”hukkaa” voidaan pienentää, jos käytössä on suuri lämpimän veden varaaja (meillä 1 400 l).

Talomme 10 vuoden kesäajan (4 kk) aurinkokeräintuotto on ollut 80 prosenttia vuosituotosta. Aurinkokeräinten lämmittämä vesi varastoidaan varaajaan, josta esilämmitetty vesi menee maalämpöpumpulle. Muun ajan kuin keskikesän (4–5 kuukautta) aurinkoenergian tuotolla ei ole käytännössä minkäänlaista taloudellista merkitystä. Ei paneeleilla, eikä keräimillä.

Paneelien markkinointi harhauttaa ylitoiveikkuudella tavallista kuluttajaa. Vaikka paneelit saisi puoli-ilmaiseksi, ei niillä Suomessa ihmeitä pystytä tekemään tuon lyhyen tuottoajan vuoksi. Eri asia on, mikäli haluaa kustannuksista välittämättä käyttää päästötöntä sähköä. Sitä on kunnioitettava hyvänä, mutta kalliina ekotekona.

Yritysten aurinkopaneelihankinnat ovat kyllä yleensä kannattavia. Ei niiden tuottaman sähkön vuoksi, vaan yritysverotuksen mahdollistavan investointipoiston vuoksi. Alkuvuosina poisto (25 prosenttia) on huomattavasti suurempi kuin sähkön tuotto.

 

Veikko Heiskari

Liminka

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Pystyyn paneelit etelä/ kaakko seinä tai pellon reuna niin 12kk tuottoa. Helmi/ maaliskuu keväällä vuoden parhaat ja syksyllä syys/lokakuu paremmat kuin kesä/ heinäkuu. Ei lämpö haittaa ja heijastuma edessä auttaa keväällä korostamaan kylmyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

7500w paneeleita ollut nyt 3v9kk.
Ennen sähkölasku vuodessa n. 1500€ nykyään n .195€ vuosi. Mielestäni kannattaa investoida se 7000€ nyt ihan oikeasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikon kanssa samaan loppupäätelmään olen päätynyt. Onneksi Vantan Energian kaukolämmön hinta on ollut kohtuullinen ok asujalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskin että max 350€ tulee säästöä sähkölaskuista maalämpötalossa jos investoin noin 5000€ aurinkosähköjärjestelmän.
Hieman enemmän jos lisäisin varaajakapasiteettiä ja modaisin ainavalmiin kiukaan lämpiämään aurinkosähkön 'ylituotannon' aikaan.

Ainakaan osakerahastoissa ei vastaaviin tuottoihin piensijoittaja pääse (yrittänyt sitä nyt 15v).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä laske paneelimyyjien kertomien hetkellisten kWp-tuottotehojen perusteella tehtyihin laskelmiin. Toteutuneet tuotot eivät synny kWp- tehon mukaan. Jos et usko, laita katollesi ko. 5000 € arvoinen investointi ja tulet pettymään. Tuon hintaisella paneeli-investoinnilla saanet max 2000 kWh = 200 €/v jos onnistut kaiken "kattosähkön" itse käyttämään. Takaisinmaksuaika silloin 2% laskentakorolla n. 35 vuotta.
Inssinörde minäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä laskin kuoletusajan ja tarpeen,jolloin päätin,että investointi ei ole kannattava,koska aloin heti säästää,kun esim. en käytä Ok-talossa ulkovaloja (ottoteho 600W) ja muutenkin kiinitän turhaan kululutukseen huomiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minulla on sähkötön mökki kesäkäytössä, onko sinnekkin siis turhaa laittaa aurinkopaneeleja, jotka tuottaa mulle energiaa/käyttösähköä? Kyllä minusta investoinnille on paikkansa siellä. Mulla ei tarvi maksaa edes korkeaa sähköliittymähintaa. Yksistään liittymähinnalla, joka on vähintään 3500-5000 euroa, laitan saunamökkiini jo aika muhevan aurinkosähköjärjestelmän. Jos tulee jotain nukkuma-aittaa tai muuta, sinne voin laittaa jopa oman pikkunäppärän järjestelmän. Hinnathan ovat halpuneet todella paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttuni ei koskenut kesämökkejä. Vain sähköverkossa olevia kohteita, joissa vaihtoehtona on jo "töpselisähkö". Tapauksesi kesämökissä paneelihankionta on ehdottoman hyvä asia. Paneelit lataavat akkuja, joista kaikki sähkö omaan käyttöön. Mökkitarpeen ledivalot, ym. pienet virtaa kuluttavat laitteet toimivat hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sillä mitään merkitystä,kun vain pääse irti riippuvuudesta ulkomaisen omistuksesta olevasta sähköstä itse saa tuottaa sähkön tuulen ja auringoenerkialla joka omissa käsissä ja lämmitys maalammöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei onnistu esim.Oulussa irtiotto sähköyhtiöstä.Talviaikaan paneelit eivät tuota sähköä ja tuulivoimalaa et saa pystyttää omalle pihalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etsin vuositolkulla energiamuotoa jolla vois korvata ostosähkön edes osaksi.
Kaikki toistan kaikki tarjolla olevien ostaosähkön vaihtoehtojen investoinnit oilisivat tulleet niin kalliiksi etten olisi elinaikanani niistä hyötynyt.
Tämänkin kirjoitusketjun jotkut sortuvat "höttöpuheisiin" ja höpöhöpö "arvovalinta" puheisiin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kirjoitus, joka palauttaa turhan hypetyksen maan pinnalle. Tuo 80/20 suhde pitää tosiaan paikkaansa talvi/kesäkulutukseen ja vastaavasti paneelien tuotto on toisin päin. Ei järkevää pientaloihin tämmöinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostaakko uusi auto, lentääkkö kaukomaille, vai ostaakko aurinkopaneeleita, siinäpä sitä mietittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kulkee - tarkastellut kohteet lienee jo hieman vanhoja..

Hintataso on romahtanut muutaman vuoden takaisista investoinneista. Ymmärrys asioiden suhteen on kasvanut.

On tärkeää ymmärtää miten järjestelmä mitoitetaan ja miten kiinteistön kulutusta voidaan ohjata aurinkoiselle ajalle esim. lämminvesivaraajaan tai erilaisten pumppujen käyttöön, jotta verkkoon myytävä osuus jää mahdollisimman pieneksi. Tuotannon seuranta on jo mahdollista suomenkielisellä sovelluksella, kun valitsee voimalatoimittajan oikein. Ihan pian sovelluksesta saa nähtäville myös omakäyttöasteen (=verkkorajapinnan mittaus), kunhan tietoturva-asiat vielä hioutuvat kohdalleen ja kuluttajien yksityisyys ei ole vaarassa.

Tällä hetkellä sopivalla hinnalla asiansa ymmärtävältä toimijalta ostettava järjestelmä maksaa itsensä takaisin n.12-15 vuodessa. Ylimitoittaminen ei edelleenkään kannata, mutta laajennusvaraa kannattaa investointia miettiessä harkita - sähköautot eivät ole kaukana. Sähköauto toimii sitten ajallaan myös kiinteistön akustona...

Älyä vaatia älyominaisuuksia, jotta tavoitet todelliset hyödyt tulevaisuudessakin!

Sähkömarkkinat muuttuvat, kehitys kehittyy.. Aurinkosähkövoimala kotiloudessakin tarjoaa 5-9% sijoitetun pääoman tuoton, tuottaa 3-kertaisesti hankintahintansa (tämän hetkisillä sähkön hinnoilla) - kukin miettiköön, kannattaako vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuossa kirjoituksessani olevat hintalaskelmat on tehty paneelien nykyhinnoilla. Tuotot ovat toteutuneita kWh-tuottoja viimmeisiltä parilta vuodelta eri kohteista, joissa on jo 270 - 300 Watin paneelit. Jokainen voi rahansa laittaa mihin halauaa, mutta perustelinkin asiaa kannattavuuden mukaan. ""Töpselisähkö" maksaa Oulun alueella 10-13 senttiä / kilovattitunti, mutta mikäli haluat kuolettaa paneelisi 20-25 vuodessa, on katolta saamasi oman sähkön hinta yli 30 senttiä / kWh (laskentakorko investoinnissa 2%). Marras -helmikuun paneelituotolla pystyt ostamaan kaupasta muutaman muovikassin, joka ei kylläkään ole ekologista.
Oletuksien ja uskomusten perusteella paneelihankintaa ei kannata tehdä, mutta jos uskosi paneelien tuottoon on noin luja, hanki katollesi paneelit. Vuoden päästä sitten tiedät totuuden, kun vaan olet itsellesi rehellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos 5 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä
maksaa 10 000€
Siitä saatu ”pääomatuotto” on viisi prosenttia vuodessa. Eli rahassa noin 400€ Vuositasolla. Siitä voi sitten jokainen laskea kuinka kannattava aurinkopaneelijärjestelmä on itselle.
Paneelien tuottoaika vuodessa on noin 9kk. Saman verran meillä on aurinkoa kuin esimerkiksi espanjassakin mutta auringon paistoaika vain jakaantuu eritavalla. Talvella pimeään aikaan tuotto on alhaisin. Kesällä tuotto riittää yleensä omaan käyttöön. Eli kesäaikaan kesäkuu-elokuu tulee nollalaskuja tai ainakin melkein, riippuen omasta kulutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyöty voi olla suurikin, kun ajatellaan jatkuvaa sähkönhinnan nousua. On otettava huomioon paljonko sähkö maksaa vaikkapa 15 v. kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ette tiedä aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä mitään niin kannattas Miettiä mitä sanoo. aurinkopaneelit toimivat jopa talvella joulu tammikkuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image