Mielipiteet

Lukijalta

Asian­tun­ti­joil­la suuri vastuu ter­veys­ris­kien viestinnässä

Mielipiteet 8.11.2019 7:00
Jussi Lampi, Juha Pekkanen

Työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen kirjoittaa mielipidekirjoituksessa (Kaleva 5.11.) kosteusvaurioiden terveysriskeistä. Haluamme kommentoida kirjoitusta.

Toisin kuin Hyvönen toteaa, sisäilmaan liitettyä oireilua ei voi suoraan käyttää sisäilman haitallisuuden mittarina, koska ihmisten oireilu on aina yksilöllistä ja oireiluun vaikuttavat sisäilman epäpuhtauksien lisäksi myös monet muut seikat.

Rakennuksen asianmukaiset tekniset selvitykset ja mittaukset ovat ensisijainen keinoa selvittää, onko sisäilmassa epäpuhtauksia. Käyttäjien kokemukset sisäilman laadusta antavat arvokasta lisätietoa tilanteen arviointiin.

Kirjoituksessaan Hyvönen toteaa, että kosteusvaurioihin voi liittyä myös monikemikaaliherkkyys. Monikemikaaliherkkyyttä on tutkittu laajasti muun muassa kokeellisilla tutkimuksilla, joiden perusteella oireita eivät aiheuta altistuminen pienille kemikaalimäärille esimerkiksi sisäilmassa, vaan kemikaalien kokeminen haitalliseksi.

"Käyttäjien kokemukset sisäilman laadusta antavat arvokasta lisätietoa tilanteen arviointiin."

Jonkinasteisia kosteusvaurioita on lähes kaikissa rakennuksissa, mutta onneksi vain pieni osa niistä lisää riskiä sairastua astmaan.

Terveyshaittoja kannattaa ehkäistä ja rakennukset tulee korjata. Jokainen henkilö tulee kohdata ja hoitaa hyvin, ottaa huomioon hänen terveyteensä vaikuttavat erilaiset asiat. Tätä työtä tulee jatkaa, mutta viestien vastuullisesti terveysriskeistä.

Samanaikaisesti kun huolehditaan sisäympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta, terveysvaaran liioittelua tulee välttää. Tässä erityisesti meillä jokaisella asiantuntijalla on suuri vastuu.

Jussi Lampi

ylilääkäri, THL

Juha Pekkanen

professori, Helsingin yliopisto ja THL

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image