Mielipiteet

Lukijalta

Am­mat­ti­kor­kea­kou­lus­ta valmistuneet las­ten­tar­han­opet­ta­jat eivät menetä kel­poi­suut­taan

Mielipiteet 1.6.2018 8:30
Kirsi Alila, Tarja Kahiluoto

Kaleva julkaisi 28.5. Lapin ammattikorkeakoulun lehtorien Seija Järven ja Sari Leppälän mielipidekirjoituksen, jossa esitettiin huoli lastentarhanopettajien määrän vähenemisestä.

Kirjoituksessa esitetään, että eduskuntakäsittelyssä oleva varhaiskasvatuksen lakiesitys kaventaisi sosionomien mahdollisuutta toimia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävissä. Samalla pelätään, että pätevän henkilökunnan saanti varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin heikentyisi.

Ammattikorkeakoulusta valmistuneet lastentarhanopettajat eivät menetä kelpoisuuttaan. Kaikki henkilöt, jotka ovat kelpoisia lastentarhanopettajaksi lain tullessa voimaan, ovat työuransa loppuun saakka kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin riippumatta siitä, ovatko he sosionomeja vai kasvatustieteen kandidaatteja. Kukaan ei siten menetä kelpoisuuttaan tai ammattiaan.

Myös lain voimaan tullessa opiskelemassa olevat ja vuonna 2018 opintonsa aloittavat valmistuvat halutessaan varhaiskasvatuksen opettajiksi, jos opinnot valmistuvat viimeistään 31.7.2023.

"Päiväkotien uutta henkilöstörakennetta aletaan soveltaa vuodesta 2030 lähtien, jotta varhaiskasvatuksen järjestäjät ehtivät riittävästi varautua uudistukseen ja tarvittava määrä henkilöstöä saadaan koulutettua."

Lakiuudistuksen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa korkeammin koulutetun henkilöstön osuutta päiväkodeissa ja samalla huolehtia päiväkotien aidosta moniammatillisuudesta niin, että myös yliopistokoulutuksen saaneita varhaiskasvatuksen opettajia olisi jatkossa saatavilla ja riittävä määrä henkilöstössä. Tästä syystä myös varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja yliopistoissa lisätään. Lakiesityksen tavoitteena on myös selkiyttää eri koulutustaustoista tulevan henkilöstön tehtäviä ja vastuita.

Monialaista koulutusta ja osaamista tarvitaan varhaiskasvatuksessa jatkossakin ja kaikkien osaamista arvostetaan, niin varhaiskasvatuksen lastenhoitajan, sosionomin tai opettajankin. Opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa valtakunnallisesti ja alueellisesti henkilöstömäärien kehittymistä.

Päiväkotien uutta henkilöstörakennetta aletaan soveltaa vuodesta 2030 lähtien, jotta varhaiskasvatuksen järjestäjät ehtivät riittävästi varautua uudistukseen ja tarvittava määrä henkilöstöä saadaan koulutettua.

 

Kirsi Alila

opetusneuvos

Tarja Kahiluoto

opetusneuvos

opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image