Mielipiteet

Lukijalta

Älä ole kyyninen, Pekka Ervasti!

Mielipiteet 3.8.2019 7:00
Jukka Kolmonen

Kesäkolumnissaan 1.8. toimittaja Pekka Ervasti kirjoitti kyynistymisestään vuosikymmenten saatossa toimittajan työssään.

Pitkällä uralla toimittajalla on tullut nähdyksi, miten uusille innokkaille poliitikoille käy ajan saatossa. Olen tehnyt itse samoja havaintoja, vaikken toimittaja olekaan.

Politiikkaa olen seurannut 1970-luvulta lähtien, aluksi innokkaana teinipoliitikkona, sitten lukuisissa eduskuntavaaleissa kampanjoiden tukihenkilönä.

Nyt olen ollut neljättä kautta kuntapoliitikkona. Aina olen lukenut tarkoin, mitä toimittajat kirjoittavat.

Kauhistuttavalta tuntuu, jos toimittaja on kyyninen. Suomalainen sanakirja määrittelee kyynisen tarkoittavan välinpitämätöntä, säälimätöntä, elämän kovettamaa, ironista ja tunteetonta.

Ne eivät ole kovin mairittelevia ominaisuuksia, joita Ervasti kolumninsa lopuksi pyytää päättämällä kolumninsa lauseeseen ”Hieman lisää kyynisyyttä, jos saan pyytää!”

Politiikkaan lähtee mukaan yleensä tavallisia ihmisiä, jotka haluavat muuttaa yhteiskuntaa paremmaksi. Päätöksenteossa on mukana hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä.

Heidän näkemyksensä saattavat olla hyvin kaukana toisistaan.

Uudet innokkaat poliitikot saattavat kokea vaikutusmahdollisuutensa olevan todella vähäiset. Hyvätkin asiat tuntuvat hukkuvan vastustukseen tai kannatuksen puutteeseen.

Pahinta on, jos terävät sekä aktiiviset ihmiset kyllästyvät politiikkaan ja luopuvat siitä.

Jotkut sitten vastaavasti jäävät roikkumaan mukaan hamuten parhaat paikat itselleen ja joiden eväät ovat aikaa sitten syöty. Tosin kokeneitakin tarvitaan.

Politiikka vie siellä olevalta paljon aikaa. Asioiden käsittely vaatii perehtymistä.

Kansanedustajat ovat oikeastaan kokoaikaisia siinä mielessä, että työ ei rajoitu vain istumisiin kokouksissa. Kentällä on oltava ja kuunneltava ihmisiä.

Lisäksi on osallistuttava monenlaisiin kissanristiäisiin. Se on sananmukaisesti 24/7-hommaa.

Toivon, että asioista ovat päättämässä täyspäiset edustajat, jotka eivät ole kyynistyneet, eivätkä kyynisty. Samaa toivon myös toimittajilta.

Vaaransa toimittajan työssä varmasti on nähdessään asioiden toistumisen.

Maailmaa muuttavat paremmaksi ihmiset, jotka ovat motivoituneet työhönsä ja katselevat ympärilleen avoimin mielin.

Jukka Kolmonen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ripaus kyynisyyttä osoittaa, että ihmisellä on älyllistä ajatteluakin eikä vain maailmoita syleilevää sinisilmäisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajuus on luottamustoimi, siis luottamustoimi. Vähemmän omaa etua, niin kansakin alkaa arvostamaan ja toimittajat eivät kyynisty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissanristiäisiin osallistuminen ei kuulu poliitikon varsinaiseen työhön vaan on osa jatkuvaa vaalikampanjaa. Nämä pitää erottaa selvästi selkeämmin. Toivoisin, että poliitikot käyttäisivät aikaansa paljon enemmän asioihin, niiden taustoihin sekä myös ja ennen kaikkea asioihin liittyvään teoriaan perehtymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolisen kymmentä koulukaveria on lähtenyt politiikkaan ja kaksi edennyt kansanedustajiksi. Jokainen heistä lähti politiikkaan parantamaan maailmaa. Jokainen unohti pian maailmanparannuksen ja alkoi tehdä juuri niin kuin puolueensa käski ja ajaa vain omia etujaan ja uudelleen valintaansa. Vanhat ystävät suljettiin pois elämästä ja korvattiin niillä politiikan mukanaan tuomilla henkilöillä, joista on etuja omissa pyrkimyksissä. Tai ei vanhoja ystäviä aivan kokonaan suljettu, aina vaalien lähestyessä on saatettu muistaa vaalimainoksella, jossa oma ehdokasnumero. Ennen mukavat ja lämpimät ihmiset muuttuivat kylmän laskelmoiviksi vallan tavoittelijoiksi, jotka poliittisissa puheissaan julistivat yhtä ja kulisseissa tekivät aivan toista. Toivottavasti enempää ystäviä ei enää politiikkaan lähtisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image