Mielipiteet

Lukijalta

Aktiivimallia seurataan ja sen vaikutuksia arvioidaan tarkasti

Mielipiteet 17.4.2018 7:00
Pirkko Mattila

Satu Nevatalo kirjoitti (Kaleva 13.4./Lukijalta) aktiivimallista ja omasta tilanteestaan. On totta, että vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvalain muutos ei tunnista hänen monipuolista toimintaansa opiskelijana, perheenäitinä ja tukiperheen vanhempana sellaiseksi toiminnaksi, jonka perusteella työttömyysturvaa maksettaisiin täytenä.

Vuoden alusta voimaan tulleessa aktiivimallissa huomioidaan aktiivisuudeksi palkkatyötä, yritystoimintaa, laissa määriteltyä työllistymistä edistävää palvelua ja työllistymistä tukevaa työvoimaviranomaisen järjestämää toimintaa sekä rekrytointikokeiluun osallistumista.

Mallin tavoitteena on työllisyyden lisääminen, ja sen lähtökohtana on ansiotulojen hankintaan kannustaminen ja työttömyysjakson lyhentäminen.

Aktiivimallia seurataan ja sen vaikutuksia arvioidaan tarkasti. Hallitus on kehysriihessä päättänyt esittää, että työttömien mahdollisuuksia opiskella omaehtoisesti parannetaan, ja että opiskelu voisi jatkossa kerryttää aktiivimallin mukaista aktiivisuutta nykyistä laajemmin.

Samoin hallitus on kehysriihessä päättänyt, että esimerkiksi erilaisten järjestöjen järjestämää työllistymistä edistävää valmennusta, koulutusta tai toimintaa julkisista varoista rahoitettuna taikka työvoimaviranomaisen hyväksymänä voitaisiin jatkossa pitää mallissa tarkoitettuna aktiivisuutena. Näiden muutoksien valmistelu on käynnissä.

Kirjoituksesta nousee esiin myös, miten monet seikat te-toimiston ja Kelan pitää selvittää, kun ratkaistaan työttömyysturvaoikeutta. On tärkeää, että lainsäädäntöä muutettaessa tavoitteena on joustava ja tehokas toimeenpano. Etuuksien maksamiseen ei pidä luoda viiveitä.

Työttömyysturvajärjestelmän tavoite pitää kuitenkin huomioida, kun joustavuuden ja tehokkuuden rajoja arvioidaan. Tavoitteena on työllistyminen. Silloin, jos kokoaikaista palkkatyötä ei ole mahdollista saada, työttömyysturvan pitää tukea pyrkimystä ansaita toimeentulo osa-aikaisella työllä.

Kuten kirjoittaja toteaa, työttömyysturvalla on mahdollista opiskella sivutoimisesti ja saada samalla työmarkkinatukea, peruspäivärahaa tai ansiopäivärahaa. Jos työttömällä on te-toimiston toteama koulutustarve, hän voi tietyin edellytyksin opiskella myös päätoimisia opintoja työttömyysetuudella tuettuna tai työvoimakoulutuksena jo nykyisin. Tällaisten opintojen ajalta maksetaan korotettua työttömyysetuutta ja opinnot osoittavat aktiivimallissa tarkoitettua aktiivisuutta.

"On tärkeää, että lainsäädäntöä muutettaessa tavoitteena on joustava ja tehokas toimeenpano. Etuuksien maksamiseen ei pidä luoda viiveitä."

Työttömyysturvan saaja voi myös toimia tukiperheenä sekä hoitaa lapsiaan kotona. Kaikissa näissä tilanteissa työttömyysturvan saannin edellytys on valmius työllistyä.

Te-palveluiden saatavuus sekä henkilökohtaisessa asioinnissa että esimerkiksi koulutus- ja valmennusmahdollisuuksina, on ollut kritiikin kohteena. Työ- ja elinkeinoministeriö teki te-toimistoille resursseja koskevan kyselyn keväällä, ja saatujen tarvearvioiden perusteella hallitus esittää palveluihin lisää rahoitusta.

Pirkko Mattila

sosiaali- ja terveysministeri (sin.)

Muhos

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Työttömyyspäivärahojen maksatuksesta aktiivimallin aikana. Nyt kun laittaa päivärahoista hakemuksen, niin rahoja maksetaan vain 1.4. asti ja huhtikuun päivät jäävät odottamaan päätöstä hakijan aktiivisuusehdon täyttymisestä. Kuinkahan kauan näitä loppuja jakson päivärahoja joutuu odottamaan? On laskuja odottamassa maksamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...joustava ja tehokas toimeenpano. Etuuksien maksamiseen ei pidä luoda viiveitä."

Suurin syy miksi olen "passiivinen" – ei ole varaa ottaa keikkaa pätkää vastaan,
sitten itketään harmaasta taloudesta, katsokaa peiliin että kuka sen sai aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa ministeri, aktiivimallista puuttuu kohtuullistamispykälä, joka esim. Tanskan mallissa vastikäisen dokumentin mukaan on. Ja vastikäisen uutisen mukaan USA:n aktiivimallissa ei leikata yli 50-vuotiailta, mutta suomalaisessa leikataan kaikilta, jotka eivät satu tulemaan valituiksi töihin tai koulutuksiin, eli tavallaan rangaistaan rangaistuksesta. Myös aktiivimallin lapsivaikutusarviointi puuttuu: näyttääkö malli lapsille esimerkkiä itseään heikompien kiusaamisesta? Nämä ovat mielipidekysymyksiä, joten kysyn mielipidettänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan seuraaminen tapahtuu samalla tavalla kun joulukuussa asian nuijiminen läpi, savusaunan löylyissa piilotellen äänestäjiltä.
Voisin kertoa näin ex-aktiivisena työttömänä nyk. laiskana sohvaperunana mitä tässä mallissa vikana mutta ilmeisesti se menee ihan kuuroille korville koska rakentavaa kritiikin vastaanotto on tälläistä puolustelua. Onnea rva ministerille valitsemallaan tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIKSI YLI 60-VUOTIAAN PITÄS VIELÄ OPISKELLA.
KYLLÄ TÄMÄ AKTIIVIMALLI PITÄÄ LAITTAA KOSKEMAAN IKÄRAJAA
18-60-VUOTTA

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pirkko Mattila: "Suomalaisen yhteiskunnan yleinen moraali on rapautunut. Yhteiskunta on jakautumassa eliittiin ja yhä suurempaan pienituloisten, työttömien ja syrjäytyneiden joukkoon. Yhteinen vastuunkanto, solidaarisuus ja heikommista huolta pitäminen ei ole enää arvossaan. Tilalle on tullut vahvemman oikeus. Säännöllisen epäsäännöllinen työ tuottaa taloudellista ja sosiaalista turvattomuutta sekä työtätekeviä köyhiä. Muuttuneen työelämän vaikutuksia turvarakenteisiin, kuten sosiaali- ja eläketurvaan, kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen, ay-liikkeen olemassaoloon ja koulutukseen. Miten ja kenen ehdoilla työyhteiskunta jatkossa toimii? Tuloerojen kasvu ja eriarvoistumisen syövät hyvinvointiyhteiskunnan perusteita. Taloudellinen tasa-arvo uhkaa kovien arvojen Suomessa unohtua." Tätä tekee aktiivimalli. Ajaa ihmiset huoleen ja masennukseen, kun ei täytä aktiivimallia. Ei ole otettu huomioon ikääntyneet työttömät esim. yli 60-vuotiaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aktiivimalli ei voi olla leikkaus kikyn yhteydessä annetun lupauksen vuoksi niin kuinka on Mattila mahdollista tuen leikkaus yli puolella työttömistä? Te asetitte lain jolle ei ollut olemassa toimivaa järjestelmää eikä edes soveltamisohjeistusta ja nyt te leikkaatte vähävaraisilta omien virheittenne takia. Hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

79
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
19
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
16
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image