Mielipiteet

Lukijalta

Ajatus kes­kus­ta­kam­puk­ses­ta on hyvä, mutta auttamatta myöhässä

Mielipiteet 28.11.2019 6:00
Paavo Koho, Eveliina Erkkilä

Kalevassa julkaistussa jutussa (13.11.) yliopiston rehtori Jouko Niinimäki esitti, että Oulun yliopiston Linnanmaan kampus sijoitettaisiinkin tulevaisuudessa keskustaan. Syynä tähän on yliopiston vuokrakustannusten paisuminen, ja ratkaisua haetaan nyt vaihtoehtotarkastelun kautta yhdessä Oulun kaupungin kanssa – voisiko kampus sijaita tulevaisuudessa keskustassa?

Jos toiminta nykyisellä paikallaan Linnanmaalla ei ole kestävällä pohjalla tilakustannusten paisumisen takia, on perusteltua pohtia myös muita ratkaisuja.

Ajankohta julkiselle ulostulolle on kuitenkin erikoinen, sillä pitkään pöydällä olleista hankkeista Kemintien bulevardisointi, Linnanmaan uimahalli ja Linnanmaa–Kaijonharju kaavarunko on polkaistu viimeinkin käytiin, joista kaikki perustuvat yliopiston pysymiseen entisellä paikallaan.

Yliopiston (ja sinne vasta muuttavan ammattikorkean) häipyminen keskustaan olisi melkoinen keskisormen nosto koko alueen investoinneille ja kaupungin asemakaavoituksen uskottavuudelle.

Kun 60-luvulla mietittiin yliopiston sijoituspaikkaa, vaihtoehtoina olivat suolle sijoittamisen lisäksi Hupisaaret ja Virpiniemi. Hajauttaminen kuului ajan kaupunkisuunnittelun trendeihin, mutta myöhemmin on nähty, millaisia haasteita kampuksen sijainti aiheuttaa liikennejärjestelyihin ja miten se kuihduttaa keskustaa entisestään viemällä tuhannet opiskelijat pois pelipaikoilta.

"Ajankohta julkiselle ulostulolle on kuitenkin erikoinen, sillä pitkään pöydällä olleista hankkeista Kemintien bulevardisointi, Linnanmaan uimahalli ja Linnanmaa–Kaijonharju kaavarunko on polkaistu viimeinkin käytiin, joista kaikki perustuvat yliopiston pysymiseen entisellä paikallaan."

Ajatus keskustakampuksesta on hyvä, mutta auttamatta myöhässä. Yliopisto olisi pitänyt alun alkaenkin sijoittaa keskustaan tai sen näppituntumaan, mutta onko siirto enää järkevää, kun koko Linnanmaa–Kaijonharju on rakentunut yliopiston ympärille?

Entä mitä tehdä kilometrien laajuisella betonikolossilla, jos kampustoiminta lakkautetaan Linnanmaalla kokonaan? Miten käy tuhansien opiskelija-asuntojen? Pahimmassa skenaariossa siirtomahdollisuus jää kummittelemaan taustalle ja kampuksen kehittäminen pistetään jäihin, kuten Oulun yliopiston ylioppilaskuntakin kannanotossaan (19.11.) huolensa ilmaisi.

Näin ison mittakaavan muutoksia täytyy puntaroida huolellisesti niin kaavoituksen, kaupunkikuvan kuin muidenkin osa-alueiden kohdalla. Kaupungilla ei ole varaa jättää kampuksen toiminnan ympärille rakentuneita kaupunginosia oman onnensa varaan slummiutumaan, kun toisena vaihtoehtona on jatkaa yliopiston ja sen ympäristön kehittämistä nykyisellä sijainnillaan.

Tärkeää on huomioida myös mahdollisesta siirrosta aiheutuvat kustannukset ja ympäristövaikutukset. Nykypäivänä ekologinen ajattelu olisi hyvinkin suotavaa, jos edes harkitaan valtavan kampuksen dumppaamista ja kokonaan uuden rakentamista. Entä mitä kaupunki aikoisi pyyhkiä keskustasta kampuksen tieltä?

Vaihtoehtotarkastelu on aina tervettä toiminnan arvioimista, mutta tuntuu, että ajatus keskustakampuksesta on heitetty ilmoille vähän turhan kevyesti.

Paavo Koho

Eveliina Erkkilä

opiskelijat (kok.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Luulisi kaupunkisuunnittelijoiden ja päättäjienkin ajattelevan nykyhetkeä pitemmälle paikkakunnan omaa parasta ajatellen, eikä kopioiden maailmalta tai etelästä aina uusia visioita. Katajaan on kapsahdettu, kun vastuullisuus ja pitkän jatkumon kehitys on näin helposti taas muutettavissa. Opiskelijoiden argumentit ovat järkeviä, tulevaisuutta ei voi suunnitella pätkissä välillä rakentaen ja välillä purkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto vain pelottelee muutolla, ei se mihinkään lähde. Muutolla pelottelulla on tarkoitus saada vuokria pienemmiksi ja niitten korotukset jäihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos uutta kampusta ryhdytään puuhaamaan, siihen menee vähintään 20 vuotta. Vai onko Oulussa joku julkinen projekti toteutunut nopeammin? Hitaampia kyllä löytyy: matkakeskus, Linnanmaan uimahalli,...

Eli siinä välissä pitää vielä tämänkin jälkeen yksi korjauskierros käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Erinomainen ja hyvin perusteltu kirjoitus opiskelijoilta, joilla näköjään huomattavasti parempi ja laajempi näkemys koko tilanteesta, kuin esimerkiksi Niinimäellä. Ja toisekseen kampuksen siirto Oulun keskustaanko se niitä tilavuokria tiputtaisi alaspäin ? Tuskinpa vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnanmaan ja Kaijonharjun alueelta sijoitusmielessä asuntoja ostelleet ovat hätä kädessä huutelemassa että ei näin saa tehdä kun alue slummiutuu ja asuntojen arvo rommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image