Lu­kas­hen­ko piti sa­lai­set vir­kaan­as­tu­jai­set ilman en­nak­ko­il­moi­tuk­sia – tu­han­net ke­rään­tyi­vät osoit­ta­maan miel­tään Mins­kis­sä, poliisi vastasi pi­dä­tyk­sil­lä ja ve­si­ty­keil­lä

Diktaattori Aleksandr Lukashenko salasi virkaanastujaisensa luultavasti siksi, ettei niiden yhteydessä ehdittäisi pitää mielenosoituksia. Tavallisesti virkaanastujaiset pidetään julkisesti suurelle yleisölle ja niistä ilmoitetaan etukäteen.

Aleksandr Lukashenko pysyy vallassa Venäjän tuen ja väkivallan turvin. Ainakin noin kymmenentuhatta ihmistä on pidätetty kansainvälisen yhteisön vilpillisenä pitämien vaalien jälkeen ja tuhansia on pahoinpidelty, hakattu ja kidutettu. Arkistokuva.
Aleksandr Lukashenko pysyy vallassa Venäjän tuen ja väkivallan turvin. Ainakin noin kymmenentuhatta ihmistä on pidätetty kansainvälisen yhteisön vilpillisenä pitämien vaalien jälkeen ja tuhansia on pahoinpidelty, hakattu ja kidutettu. Arkistokuva.
Kuva: ANDREI STASEVICH / BELTA POOL

Valko-Venäjän itsevaltainen hallitsija Aleksandr Lukashenko piti keskiviikkona päivällä salaiset virkaanastujaiset maan pääkaupungissa Minskissä.

Asiasta kertoo Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta, jota siteeraavat useat kansainväliset uutistoimistot.

Paikalla oli Beltan mukaan satoja Valko-Venäjän hallinnon korkea-arvoisia virkamiehiä.

Virkaanastujaiset järjestettiin ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta salassa.

Tavallisesti virkaanastujaiset pidettäisiin julkisesti suurelle yleisölle ajankohtana, joka ilmoitettaisiin viikkoja etukäteen.

Lukashenkon salailun tarkoituksena oli luultavasti välttää suuret mielenosoitukset. Virkaanastujaispäivälle oli ennalta odotettu jopa ennätyssuuria mielenosoituksia.

Punavalkoisia lippuja kantavia mielenosoittajia alkoi kerääntyä Minskin kaduille keskiviikkona iltapäivällä. Reutersin mukaan mielenosoitus keräsi tuhansia osallistujia. Valko-Venäjän poliisi vastasi protestiin pidättämällä osallistujia ja ampumalla yleisöön vesitykeillä.

Valko-Venäjän oppositio julisti virkaanastujaiset laittomiksi ja kannusti ihmisiä järjestämään lisää mielenosoituksia.

Maanpaossa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kommentoi virkaanastujaisia vallananastuspyrkimykseksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjille pitämässään puheessa keskiviikkona.

Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius kutsui virkaanastujaisia Twitterissä farssiksi. Myös muun muassa Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sekä Tshekin ulkoministeri Tomas Petricek tuomitsivat virkaanastujaiset sosiaalisessa mediassa.

Jättimielenosoituksia yli kuuden viikon ajan

Yli satatuhatta ihmistä on osoittanut mieltään kansainvälisen yhteisön rajusti vääristeltynä pitämiä presidentinvaaleja, mielivaltaisia pidätyksiä ja julmaa poliisiväkivaltaa kohtaan jo kuutena perättäisenä sunnuntaina 9. elokuuta pidettyjen vaalien jälkeen.

Pienempiä mielenosoituksia, lakkoja, julkisia kannanottoja ja muita protesteja on järjestetty kaikkina viikonpäivinä jo yli 60 päivän ajan.

Lukashenkon hallinto ilmoitti, että Lukashenko olisi saanut 80 prosenttia presidentinvaalin äänistä, mutta useiden arvioiden mukaan hänen kannatuksensa on todellisuudessa enää muutaman prosentin luokkaa.

Kypros esti pakotteet

Lukashenkon hallinto on pidättänyt rauhanomaisten mielenosoitusten aikana ainakin noin 10 000 ihmistä, joista monet ovat olleet satunnaisia ohikulkijoita. Pidätettyjä on kidutettu, pahoinpidelty, uhkailtu, nöyryytetty ja jopa raiskattu, raportoivat esimerkiksi kansalaisjärjestö Human Rights Watch ja YK. Muutamia mielenosoittajia on myös tapettu.

EU on ollut asettamassa maahantulokieltoja ja varojen jäädytyksiä Lukashenkon hallinnon noin 40 jäsenelle jo viikkojen ajan, mutta yksimielisyyttä vaativaa päätöstä ei ole saatu aikaiseksi.

Maanantaina Kypros esti pakotteiden asettamisen kiristämällä muita EU-maita. Kypros vaati unionia asettamaan samalla Turkille pakotteita itäisen Välimeren kaasunporauskiistoista Kreikan ja Turkin välillä.

Kun EU:n ulkoministerit eivät suostuneet kytkemään täysin toisistaan irrallisten tapahtumien toimia yhteen, Valko-Venäjä selvisi Kyproksen vastustuksella ilman pakotteita.

Päivitetty 23.9. klo 22.20: Lisätty tieto mielenosoituksista sekä reaktioista virkaanastujaisiin.