Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kolumni

Lucian kynt­ti­lä­kruu­nun va­lo­kei­laa voisi vielä suu­ren­taa­kin

-

Marraskuinen iltapäivä Oulun ruotsalaisen koulun sisäpihalla. Kello ei ole vielä kolmeakaan, mutta hämärä on alkanut jo laskeutua. Koivut ovat paljaat ja pilvet roikkuvat matalalla tummanharmaina. Luihin ja ytimiin asti ottava tuuli käy pohjoisesta ja lähes näkymätön tihkusade kastelee salakavalasti.

Kolme valkoisiin sonnustautunutta, pirteää ja hymyileväistä ruotsalaisen koulun abiturienttia ovat marraskuun ankeudessa kuin toisesta todellisuudesta. Lotta, Mikaela ja Carolina ovat kuluvan vuoden Lucia-neitoehdokkaat, jotka poseeraavat Forum24:n kameralle kuin valokuvamallit konsanaan.

Näistä kolmesta positiivisuuden perikuvasta oululaiset pääsevät äänestämään Oululle jälleen oman ilon ja valon tuojan.

Lucian valinnalla on Oulussa yli nelikymmenvuotiset perinteet. Lucia-juhlallisuudet noudattavat vuosi toisensa jälkeen samaa tuttua kaavaa: kruunajaiset Rotuaarilla, joulujuhla Tuomiokirkossa ja kiertue vanhusten ja sairaiden luona.

Lucia tuo valoa ja iloa viikon aikana monen oululaisen arkeen, mutta kynttiläkruunun valokeilaa olisi mahdollista vielä kasvattaakin, ja tuoda ruotsinkielisessä kulttuurissa vaalittavaa perinnettä tutummaksi myös suomenkielisten keskuudessa.

Lucia voisi laajentaa luontevasti reviiriään esimerkiksi Oulun joulunalusajassa jo paikkansa vakiinnuttaneella Lumo-valofestivaaleilla, jonka tavoitteet ovat aivan yhtäläiset Lucia-perinteen kanssa: tuoda iloa ja valoa vuoden synkimpään aikaan.

Viime vuonna koronarajoitukset pakottivat miettimään Lucia-juhlallisuuksia uusiksi. Syntyi tervehdysvideo, jolla ilon ja valon sanomaa levitettiin ympäri Oulua virtuaalisesti. Se oli hyvä osoitus siitä, että myös vanhat ja arvokkaat perinteet voivat olla taipuisia.

Kysyimme tämän vuoden Lucia-ehdokkailta, miten he tomuttaisivat Oulun Lucia-perinnettä. Konkreettiset ideat jäivät vielä muhimisasteelle, mutta siitä kolmikko oli yhtä mieltä, että näinä aikoina ilon ja valon tuojalle on kysyntää enemmän kuin koskaan, ja Lucian vaikutuspiirin soisi olevan mahdollisimman suuri.

Tarkemmin Lucia-ehdokkaiden mietteitä pääset lukemaan täältä.