Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Lii­ken­ne­on­net­to­muu­det ja il­moit­ta­mat­ta sy­ty­te­tyt kokot työl­lis­ti­vät Lapin pe­las­tus­lai­tos­ta ju­han­nuk­se­na – vi­ran­omai­set muis­tut­ta­vat met­sä­pa­lo­va­roi­tuk­sien nou­dat­ta­mi­ses­ta

Lapin pelastuslaitosta työllistivät juhannuksena liikenneonnettomuudet ja ilmoittamatta sytytetyt kokot. Kuvituskuva.
Lapin pelastuslaitosta työllistivät juhannuksena liikenneonnettomuudet ja ilmoittamatta sytytetyt kokot. Kuvituskuva.
Kuva: Jouni Porsanger

Juhannuksen aika oli Lapin pelastuslaitoksen tehtävämäärissä hieman tavanomaista vilkkaampi ja työtä aiheuttivat erityisesti liikenneonnettomuudet ja juhannuskokkojen poltot. Juhannuksena tapahtui myös muutama uhkaava rakennuspalo, joista kuitenkin selvittiin ilman suuria vahinkoja.

Liikenneonnettomuuksissa selvittiin onneksi ilman vakavia loukkaantumisia. Pelastuslaitos hälytettiin muutaman kerran paikalle ilmoittamatta jääneiden juhannuskokkojen polttojen ja  metsäpalovaroituksesta huolimatta poltettujen kokkojen vuoksi.

Juhannusaattona oli maastopalovaroitus voimassa Rovaniemellä, Pellossa ja Ylitorniolla.

Rovaniemellä tehtiin useampia savuhavaintoja, joissa pelastuslaitos kävi kohteessa toteamassa, että kyseessä oli avotulen teko tai kokon poltto varoituksesta välittämättä.

– Pelastuslaitos haluaa muistuttaa, että avotulenteko on maastopalovaroituksen aikana ehdottoman kielletty ja siitä voi koitua aiheuttajalle sanktioita, Lapin pelastuslaitos korostaa tiedotteessaan.

Myös Kemissä ja Sodankylässä oli uhkaavat tulipalotilanteet, joissa selvittiin suuremmilta vahingoilta.

Veitsiluodon vanhassa koulussa Kemissä oli sytytetty palamaan palavaa materiaalia. Sivullinen oli havainnut savua, soittanut hätäkeskukseen ja pelastuslaitos pääsi kohteeseen nopeasti. Myös Sodankylässä autokatoksessa ollut auto oli sytytetty palamaan, mutta sivullisten alkusammutuksen ansiosta pelastuslaitokselle jäi tehtäväksi vain varmistaa, ettei palo ollut levinnyt katoksen rakenteisiin.

Juhannusaattona Ylitornion Portimojärvellä kaksi henkilöä kaatui veneellä, mutta sivullisten avustuksella heidät saatiin rantaan. Henkilöillä oli yllään pelastusliivit niin kuin kuuluu.