Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Li An­ders­so­nin ras­kaus­uu­ti­nen aloitti puheet mi­nis­te­ri­kier­rä­tyk­ses­tä – Ar­hin­mä­keä so­vi­tel­laan pät­kä­töi­hin ope­tus­mi­nis­te­rik­si

Sosiaali- ja terveysministerin salkunhoitaja vaihtuu ensi kesänä; Hanna Sarkkinen ottaa hyppysiinsä valtaisan sosiaaliturvauudistuksen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonilla oli hyviä uutisia. Perheenlisäystä on tulossa vuodenvaihteessa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonilla oli hyviä uutisia. Perheenlisäystä on tulossa vuodenvaihteessa.
Kuva: VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Anderssonin keskiviikkona kertoma iloinen perheuutinen sai heti liikkeelle spekulaatiot siitä, kenestä tulee ensi keväänä uusi opetusministeri.

Andersson kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että perheen esikoisen on määrä syntyä vuoden lopussa.

– Jos kaikki menee hyvin, syntyy minulle ja puolisolleni Juhalle lapsi uudenvuoden tienoilla. Se on henkilökohtaisesti niin suuri ilon ja onnellisuuden aihe, että sille on vaikeaa löytää sopivia sanoja, hän kirjoitti.

Jouluun asti töissä

Andersson kertoi myös, että hän jatkaa työtään ministerinä normaalisti joululomiin saakka, mikäli oma ja lapsen terveys sallivat. Hän jatkoi, että ministerin tehtävien hoitaminen äitinä on käytännössä mahdottomuus heti lapsen synnyttämisen jälkeen.

Siksi Anderssonin tilalle valitaan tuuraaja hoitamaan opetusministerin tehtäviä ensi kevään ajaksi.

Nopean soittokierroksen jälkeen itseoikeutetuksi uudeksi opetusministeriksi tarjotaan Paavo Arhinmäkeä (vas). Hän on aikoinaan ollut kulttuuri- ja urheiluministeri, joten opetusala menisi hyvin jatkoksi.

Arhinmäki on johtanut aiemmin myös puoluetta. Nyt hän on eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja.

Perhe edelle?

Toisaalta Arhinmäen tiedetään viihtyvän nykyisessä tehtävässään niin sanottuna ryhmyrinä erittäin hyvin. On myös tiedossa, että hän nauttii perhearjestaan kahden lapsen isänä. Olisiko hän valmis ministerirumbaan, kysyy osa vasemmistoliittolaisista.

Todennäköisenä pidetään, että Arhinmäki voisi olla valmis, koska kyse on todennäköisesti lyhyestä pestistä.

Vielä ei tiedetä, kauanko istuva opetusministeri malttaa olla vanhempainvapaalla. Kun hän mainitsi sijaisestaan, hän puhui ensi keväästä.

Salkku kahtia

Heti perään nousee esille sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen nimi.

Pekosen on määrä väistyä ensi kesänä, kun puikkoihin on tulossa Hanna Sarkkinen. Vasemmistoliitto päätti reilu vuosi sitten hallitukseen lähtiessään jakaa sosiaali- ja terveysministerin salkun Pekosen ja Sarkkisen välillä.

Tuoreeltaan heräsi ajatus, josko Pekonen vetäisikin pestinsä loppuun ja Sarkkisesta tulisi opetusministeri.

Tämä malli voi olla kutkuttava, mutta ehkä ei toteuttamiskelpoinen. Sarkkinen on valmistautunut ottamaan ministerin ohjat käsiinsä perehtymällä huolella suureen sosiaaliturvauudistukseen.

Kun kovan onnen sote-uudistus saadaan maaliin, niin sitten alkaakin sotu-uudistuksen veivaaminen. Todennäköisesti lyhyeksi jäävä opetusministerin pesti olisi myös epäreilu Sarkkiselle, jolle on luvattu salkku kahdeksi vuodeksi.

Täten Arhinmäen "uhrautuminen" näyttää todennäköisemmältä.

Kontula ei lämpene

Kun puhutaan ministeriehdokkaista, ei voida sivuuttaa tamperelaista Anna Kontulaa.

Kolmatta kauttaan eduskunnassa istuva Kontula on kuitenkin arvoitus.

Hän kertoi alkuvuodesta Lännen Median haastattelussa, ettei ministeriys ole häntä varten.

– Kun tulin taloon, ilmoitin ryhmälleni, etten ole käytettävissä ministeriksi. Koen, että ne asiat, joissa olen hyvä, pystyn tekemään paremmin edustajana, hän kertoi haastattelussa.

Hän jatkoi, että ministerin työ sopii sellaiselle, joka on hyvä organisoimaan ja delegoimaan.

– Minä en ole näissä hyvä.

Yhteiskokous valitsee

Vasemmistoliiton sääntöjen mukaan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous valitsee ministerin.

Puolueesta kerrotaan, että eduskuntaryhmä on liikkeelle paneva voima, kun sijaista aletaan etsiä.

Onnitteluja satelee

Anderssonille on satanut onnittelut heti siitä lähtien, kun tieto tulevasta pienokaisesta tuli julkisuuteen.

Andersson viestitti, että hän aikoo perhevapaalla hoitaa puolueen puheenjohtajuuteen liittyvät tehtävät ja kevään kuntavaalien esiintymiset mediassa. Tarpeen tullen apuna ovat puolueen varapuheenjohtajat.

Turkulainen Andersson on 33-vuotias.