Pääkirjoitus
Tilaajille

Lähiruoka maistuu hyvälle – kasvava trendi on suoramyynti tiloilta, mutta myös julkiskeittiöt voisivat kasvattaa osuuttaan

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa entistä useampaa kuluttajaa. Ei siis ihme, että erilaiset ruokapiirit kasvattavat suosiotaan. Julkiskeittiöissä kotimaisuusaste on hyvässä nosteessa, mutta lähiruokaan sitoutumisessa on parantamisen varaa.

Suoramyynti maatiloilta kasvattaa suosiotaan. Tuotteet voidaan hakea suoraan tilalta tai niitä myydään sovittuina aikoina tietyissä paikoissa tai toreilla. Maatilojen tuotteet tulevat kuluttajille suoraan myös ruokapiirien ja lähiruokarenkaiden kautta.
Suoramyynti maatiloilta kasvattaa suosiotaan. Tuotteet voidaan hakea suoraan tilalta tai niitä myydään sovittuina aikoina tietyissä paikoissa tai toreilla. Maatilojen tuotteet tulevat kuluttajille suoraan myös ruokapiirien ja lähiruokarenkaiden kautta.
Kuva: Jarmo Kontiainen/arkisto

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa entistä useampaa kuluttajaa. Kasvava trendi on tiloilta tapahtuva suoramyynti. Suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet erilaiset ruokapiirit ja lähiruokarenkaat, joissa sovitaan tuotteiden tilaukset ja toimitukset. Koronatilanne on vain lisännyt lähi- ja luomuruoan suosiota ja arvostusta.

Suoramyynnissä katteesta jää enemmän tilalle, kun viljelijä myy tuotteet ilman välikäsiä suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin. Kuluttaja puolestaan arvostaa kotimaisuutta, tuoreutta, laatua ja jäljitettävyyttä. Valintojen taustalla näkyvät myös asenteet, mielikuvat ja eettiset tekijät.