Tilaajille

Ky­syim­me: Milloin al­ler­gi­kon on syytä suun­na­ta ko­ro­na­tes­tiin?

Siitepölykausi on meneillään, ja joka viides suomalainen saa allergiaoireita. Aina ei voi olla varma, onko kyseessä virusinfektio vai allergia, ja siksi koronatestiin ohjeistetaan hakeutumaan matalalla kynnyksellä.

Lepän kukinta on parhaillaan meneillään Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa.
Lepän kukinta on parhaillaan meneillään Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa.
Kuva: Tuulikki Kourilehto
Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko, miten paljon allergiaoireet ja korona puhuttavat allergikkoja? Pelätäänkö jatkuvaa testirumbaa?

– Aiheesta on kyllä tullut meille melko paljon kysymyksiä viime keväänä ja tänäkin vuonna, joskin nyt huomattavasti vähemmän jo. Viime keväänä testiasia puhutti enemmän, kun toimintatavat olivat kaikille vielä vähän epäselvät. Nyt on aika selvää, että epäilyssä mennään testiin.

Miten vaikeaa allergiaoireita on erottaa mahdollisista koronan oireista? Onko oireita, joista voi varmasti sanoa, että kysymyksessä on allergia?

– Siitepölyallergian oireita ovat muun muassa silmien kutina, punoitus, nenän kutina, vuotaminen ja aivastelu. Erityisesti astmaatikoilla voi olla pahentuvia astmaoireita kuten hengenahdistusta, limaisuutta ja yskää. Jos esimerkiksi nenä vuotaa, ei voi olla täysin varma, mistä on kyse, ja silloin tulee mennä testiin. Kuume ja lihaskivut ynnä muut eivät kuulu allergiaan.