Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Kuu­kau­den ra­vin­to­la­sul­ku päättyi per­jan­tai­na: Oulussa heti mah­dol­li­sia al­tis­tu­mi­sia – ter­veys­vi­ran­omai­set tie­dot­ti­vat illalla useista uusista pai­kois­ta, joissa on voinut al­tis­tua

Ravintoloiden kuukauden mittainen sulku päättyi Pohjois-Pohjanmaalla perjantaina. Kuvituskuva.
Ravintoloiden kuukauden mittainen sulku päättyi Pohjois-Pohjanmaalla perjantaina. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Koronaviruspandemian vuoksi Suomessa siirryttiin maaliskuussa poikkeusoloihin. Hallituksen sulkutilaksi nimeämä rajoitustila tuli voimaan noin kuukausi sitten. Tämä tarkoitti esimerkiksi ravintoloiden sulkemista. Vain noutoruokaa sai myydä.

Pohjois-Pohjanmaalla – eli muun muassa Oulussa – palattiin epidemian alimmalle tasolle eli perustasolle huhtikuun alussa. Näinpä ravintolat saatiin tämän viikon perjantaina taas avata rajoitetuin aukioloajoin.

Jää myöhemmin nähtäväksi, seuraako ravintoloiden avaamisesta koronatartuntoja. Mahdollisia altistumisia kylläkin tuli heti ensimmäisenä viikonloppuna. Ainakin muutama yritys ilmoitti omatoimisesti asiasta.

Pepper’s karaokebar kertoo Facebook-sivuillaan, että ravintolassa on perjantaina kello 19.30–21.00 ollut asiakkaana henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta.

Pateniemessä sijaitseva Ravintola House puolestaan ilmoittaa Facebookissa, että sen tiloissa on voinut altistua koronavirukselle perjantaina kello 21.30–22.15.

Patelan grilli-kioski kertoo, että perjantaina kello 22.20–23.00 asioineet asiakkaat ovat saattanet altistua virukselle.

Kaikkien kyseisissä paikoissa mainittuina ajankohtina asioineiden henkilöiden on syytä tarkkailla erityisen tarkasti vointiaan ja hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä testeihin.

Kalevan tietojen mukaan edellä mainituissa altistumisissa on todennäköisesti kyse yhdestä tartunnan saaneesta henkilöstä. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.

Oulunkaaren kuntayhtymä tiedotti sunnuntaina illalla, että tartuntojen jäljitystyössä on tullut esille useita pakkoja, joissa on voinut altistua.

Peppersin, Housen ja Patelan grilli-kioskin lisäksi perjantai-iltana on voinut altistua myös Keltaisessa Aitassa, Tupakka-Aitassa sekä Oulun keskustan Tokmannilla.

Tiistaista torstaihin puolestaan on ollut mahdollista altistua taudille lounasaikaan EMC LounasCafessa.

Iissä mahdollisia altistumisia on voinut olla tiistaista perjantaihin Shell HelmiSimpukassa ja perjantaina Iin Autotarvikkeessa.

Tautitilanne Oulussa ja muualla maakunnassa on kuluvalla viikolla ollut varsin rauhallinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi sunnuntaina, että Pohjois-Pohjanmaalla uusia tartuntoja on todettu kuusi kappaletta. Niistä kaksi oli havaittu Raahessa, kaksi Pudasjärvellä, yksi Oulussa ja yksi Iissä. Koko maassa uusia tartuntoja todettiin 346.

Lue myös: "Tätä on odo­tet­tu" – Ra­vin­to­lan lou­nas­ruo­ka maistui Oulussa kuu­kau­den mit­tai­sen sulun jäl­keen, baa­rei­hin tultiin ta­pa­maan tuttuja

Päivitetty kello 21.09: Lisätty Oulunkaaren kuntayhtymän kertomat tiedot mahdollisista altistumispaikoista.