Kolumni

Kuka sei­saut­tai­si kellot?

-

Täyteläisen tuoksuinen höyry kiemurtelee aamukahvimukista ja sekoittuu varhaisen kesäaamun utuun. Terassille laskeutunut siitepöly tarttuu jalkapohjiin. Pääskyset saalistavat syöksähdellen aamiaista yökasteiselta nurmelta. Tuomenkukat tuoksuvat. Jostain kauempaa kantautuu vaimea ruohonleikkurin pärinä.

Tuulenvire tuntuu iholla vielä viileältä, mutta kaikki aistit ennustavat lämmintä päivää. Aamuradio toivottaa huomenet ja säätiedotus vahvistaa tuntuman oikeaksi: tulossa on melkein helle.

Suurlähettiläiden ikivihreä kruunaa tunnelman: ”Kuka voisi kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää, kun maailma antaa kaikkein parastaan?”

En liene ainoa, joka fiilistelee täysillä näitä kesäkuun ensimmäisiä päiviä. Kesä on virallisesti tässä ja nyt, ja samaan aikaan se on kaikkine kutkuttavine suunnitelmineen vielä kokonaan edessäpäin.

Tähän ohikiitävään hetkeen liittyy helposti myös tunnelmaa latistavia paineita. Miten tästä lyhyestä Suomen kesästä saisi kaiken irti? En haluaisi havahtua jälleen syksyllä äimistelemään, että minne se kesä oikein livahti.

Liki puolentoista vuoden koronakoettelemuksen jälkeen alkaneeseen kesään liittyy tavallista enemmän suorituspaineita. Pitäisi tehdä ja kokea sitä ja tätä, nyt kun viimeinkin pystyy.

Kelloja ei kuitenkaan seisauteta säntäilemällä ja suorittamalla. Ei niitä taida voida seisauttaa muillakaan keinoin, mutta voisiko niitä jotenkin hidastaa?

Alakouluikäisenä aikajana Suvivirrestä elokuun penaaliostoksille tuntui pieneltä ikuisuudelta. Silloin hetkessä elämisen taito oli vielä tallella. Löytyisikö se vielä, jos oikein yrittäisi? Auttaisiko se jarruttamaan lentäviä kesäpäiviä, jos keräisi valkoisia kiviä rannalta. Pysähtyisi katselemaan muurahaispesän kuhinaa. Rakentaisi hiekkalinnan. Etsisi sarjakuvahahmoja poutapilvistä. Veistelisi pajupillin. Istahtaisi katselemaan lehmiä laitumella. Laskisi vaahtopäitä.

Saattaa kuulostaa laimealta sen kesän varsinaisen to do -listan rinnalla, mutta syyssateilla mennyttä kesää muistellessa nuo pienet ja kiireettömät hetket voivat nousta arvoon arvaamattomaan.