Kolumni: Mol­do­van se­pa­ra­tis­ti­alueel­la Trans­nist­rias­sa jän­nit­teet tun­tui­vat jo vuonna 2019

Kevään ylioppilastulokset: Katso listoja Oulun ja muun Poh­jois-Poh­jan­maan uusista yli­op­pi­lais­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kil­pai­lu­te­taan­ko sairaat pörs­sis­sä, vai hoi­de­taan­ko kaikki?

On tunnettu fakta, että oikeiston ja vasemmiston ero on tämä: edellinen haluaisi varmistaa, että yksityiset sote-alan yritykset pärjäävät uudistuksessa, vaikka suuri osa niistä on uhka kohtuuhintaisille ja toimiville palveluille.

Vasemmisto sen sijaan puolustaa sekä työntekijöitä, että varsinkin pienituloisia palveluntarvitsijoita.

Ilman poliittista epäkohtien torjuntaa ja pienituloisten edunvalvontaa, terveydenhoito- ja sosiaalialan ”markkinat” kaupallistetaan niin, että lompakko ratkaisee, kuka palveluja saa. Valtion tuki kelpaa yksityispuolen tuottajille, mutta voitot yksityistetään ja veronkierto kukoistaa. Miten paljon vakavampi tilanne olisikaan elleivät vasemmiston poliitikot hillitsisi pörssi- ja piiskatalouden ahneutta.


Palvelusetelit takaavat, että rehelliset yrittäjät voivat täydentää julkista palveluntuotantoa. Mutta vain pääsääntöisesti julkinen palveluntarjonta varmistaa, että palveluiden saanti toteutuu niin reuna-alueilla kuin pienituloisten kohdalla.

On syytä muistaa miten kalliiksi veronmaksajille koitui pörriäis-bisnes Torniossa. Haluammeko, että se 10% joka käyttää 80% palveluista (lähinnä vanhukset ja monisairaat) saa tarvitsemaansa ennaltaehkäisevää ja muuta apua, vai jätämmekö heidät voittoja takovan rahastusbisneksen armoille?

Kumpi taho puolustaa pienituloisten oikeutta yhdenvertaisiin ja riittävän laadukkaisiin palveluihin luotettavammin — bisnesmaailma ja markkinat vai vasemmisto ja tasa-arvon edistämiseen sitoutuneet poliitikot?

Sinä päätät kun annat äänesi suurelle muutokselle keskellä muita suuria aikamme kriisejä. Nyt tarvitaan erityisesti naisvaltaisten alojen henkilökunnan, vanhusten, vammaisten, mielenterveyspotilaiden ja pienituloisten puolustajia.

Olen tehnyt töitä näiden teemojen eteen neljän valtuustokauden ajan toimiessani Kiimingin ja Oulun sivistys -ja hyvinvointilautakunnassa. Yksi esimerkki on Kiimingin vanhusten bussikuljetus Haukiputaan uimahalliin, jota tavoitetta ajoin kun emme saaneet omaa uimahallia.

Kaarina Kailo,

tietokirjailija,

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen, 

tasa-arvon ammattilainen,

aluevaaliehdokas (vas.),

Kiiminki