Työtaistelut: VR: Junat py­ri­tään pa­laut­ta­maan lii­ken­tee­seen heti, kun sopu ve­tu­rin­kul­jet­ta­jien työ­rii­taan syntyy

Tilinpäätökset: Oulun kau­pun­gin ti­lin­pää­tök­ses­tä on tulossa huikean yli­jää­mäi­nen

Luitko jo tämän: Lää­kä­rit suos­tui­vat tut­ki­maan Inga Kavakan kun­nol­la vasta 13 vuoden kär­si­myk­sen jälkeen

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Ke­vät­muut­ta­jan ha­vain­to­ja

Maakunnan näkökulmasta urbaani ja elävä Oulun kaupunkikeskusta on valtavassa roolissa – jo pelkkä tietoisuus mahdollisuudesta hyödyntää Oulun ytimen elävää kaupunkikulttuuria on elinvoimatekijä koko maakunnalle.

Kevät on muuttojen aikaa. Niin myös meillä, jossa muuttokuormamme liittyy Jyväskylästä Nelostiellä kulkevan rekkaletkan imuun päätepysäkkinään Oulu. Miltä Oulun ydinkeskusta näyttää uuden kaupunkilaisen silmin?

Kirjoittaja Markus Erkkilä on aloittanut huhtikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtajana
Kirjoittaja Markus Erkkilä on aloittanut huhtikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtajana
Kuva: TUULI NIKKI

Tällä kertaa saavun keskustaan autolla. Haen parkkipaikan helpoimman kautta kurvaamalla Kivisydämeen. Helppoa, nopeaa ja ylös noustessa kaupungin tarjonta on heti ympärilläni. Keskeisessä kaupunkitilassa autojen tilalla ovat ihmiset. Lähtökohta vaikuttaa hyvältä.

Tarvitsen hautajaisiin mustat nahkakengät. Olen pistänyt merkille verkkokaupan kurituksen kivijalkaliikkeisiin, mutta silti löydän nopeasti kolme kenkiä myyvää liikettä. Olen tyytyväinen kilpailuun ja tarjontaan, kättelen siis kaupat kengistä. Pienellä otoksella yksi kaupunkikulttuurin hienouksista eli kilpaileva erikoistunut tarjonta näyttää toimivan.

Teen pienen pyörähdyksen ydinkeskustan ympäri. Nostokurki-indeksi kertoo määrällisen rakentamisen vahvasta vedosta. Tämä on toki huomattu kantapään kautta valmistellessamme muuttoa Oulun seudulle: pettymykset niin tonttien arvonnoissa, tarjouskaupoissa kuin huutokaupoissa tulivat tutuksi ennen omaa onnenpäiväämme.

Vahva rakentamisen nousukausi asettaa haasteensa rakennetun ympäristön viihtyisyyden kasvattamiseen. Yhä urbaanimpi kaupunkiympäristö tuo mukanaan lisää ihmisiä, neliöitä, kerroksia ja muuttuvaa tarjontaa, mutta myös vaateen turvallisesta ja viihtyisästä katutilasta sekä saavutettavista viherrakenteiden verkostoista. Rakennetun ympäristön hidas uusiutumistahti tuo mukanaan merkittävän vastuun kohta kohdalta tapahtuvalle kestävälle, toiminnalliselle ja kauniille rakentamiselle.

Nopealla kierroksellani pistän silmälle vanhoja arvorakennuksia, mutta muuten jään kaipaamaan kaupunkikulttuurin ilmaiselta muodolta, arkkitehtuurilta, jotain hieman enemmän. Omaleimaisuutta, herkkyyttä, hätkähdyttävyyttä. Päätän poiketa kahville. Jonossa pohdin maailman pohjoisimmalla arkkitehtuurin yksiköllä ja sen kasvateilla olevan vielä enemmän annettavaa, mikäli se vain mahdollistetaan. Mahtavatko Terwa Tower, asemakeskus tai asuntomessualue tuoda näitä mukanaan?

Pöydästäni katselen kadulle ja summaan kierrostani. Pohjoisen pääkaupungin ytimellä on valtava rooli vastata ihmisten kaupungilta odottamiin asioihin. Kohtaamisia, palveluita, kulttuuria, opiskelijoita, kaupungin ääniä, tuulahduksia maailmalta. Päädyn pohdinnassani vahvasti positiivisen puolelle, mutta samalla toivon rohkeasti lisää ja yhä enemmän kaupunkia keskustaan. Maakunnan näkökulmasta urbaani ja elävä Oulun kaupunkikeskusta on valtavassa roolissa – jo pelkkä tietoisuus mahdollisuudesta hyödyntää Oulun ytimen elävää kaupunkikulttuuria on elinvoimatekijä koko maakunnalle.

Nostokurki-indeksi kertoo määrällisen rakentamisen vahvasta vedosta.