Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ke­la­kor­vaus vält­tä­mä­tön hoi­to­ve­lan kor­jaa­mi­ses­sa

Työvoiman saaminen terveydenhuollon tehtäviin on tullut entistä haastavammaksi. On hyvin hämmentävää, että mediatietojen mukaan jotkut poliittiset tahot hallituksessa haluavat samaan aikaan ajaa alas yksityisen sairaanhoidon kelakorvausjärjestelmän. Siinä ei ole kyllä mitään järkeä. Miksi?

Pahentuneen koronatilanteen takia on syntynyt tilanne, jossa esim. tehohoidon resurssien riittävyys on aivan äärirajoilla. Tämä aiheuttaa mm. sen, että kiireettömiä leikkauksia ja monia muita tarpeellisia hoitotoimenpiteitä joudutaan koko ajan siirtämään ja jopa perumaan. Tästä syntyy merkittävä hoitovelka. Se on ongelma. Hoitovelan kasvu pitäisi pikaisesti saada hallintaan. Se ei tapahdu itsestään vaan vaatii toimenpiteitä.

Yksityisen sairaanhoidon tulee jatkossakin selkeästi olla täydentävä vaihtoehto kansalaisille. Vaihtoehto se on oikeasti vain silloin, kun myös kelakorvaus on siinä mukana. Sairaanhoidon kela-korvausten tasoa kannattaisi itse asiassa juuri nyt jopa määräaikaisesti kasvattaa hoitovelan purkamisen helpottamiseksi. Palvelusetelien ja maksusitoumusten käyttöä on samalla lisättävä, jotta ihmiset oikeasti pääsevät hoitoon.

Marja-Leena Kemppainen,

kunnallisneuvos,

terveydenhoitaja AMK,

erikoissairaanhoitaja,

aluevaaliehdokas (kd.)