Kolumni

Kau­pun­gin­ta­lo kuuluu kai­kil­le

-

Kyllä, aamen ja halleluja! Näin ajattelin, kun Martti Korhonen esitti (Kaleva 27.1.) erämuseon sijoittamista Oulun kaupungintaloon. Remontissa oleva rakennus pitäisi ehdottomasti saada kaikkien kaupunkilaisten ja turistien käyttöön.

Oulun kaupungintalon paikalla sijaitsi aiemmin puurakenteinen seurahuone, jossa oli kaupungin ainoa juhlasali. Rakennus tuhoutui Oulun suurpalossa 1882, mutta myös nykyinen uusrenessanssirakennus toimi valmistuessaan Oulun Seurahuoneena. Talossa on siis ollut aiemminkin elämää.

On suuri sääli ja vääryys, että Oulun komein rakennus on nykyisin vain harvojen käytössä.

Tilaa talossa kyllä riittää. Vaikka erämuseo ei lopulta tulisikaan Ouluun, kaupungintalolle pitäisi silti miettiä rohkeasti uusia käyttötarkoituksia.

Yliopiston tiloissa toiminut eläinmuseo suljettiin jo vuonna 2017, eikä sitä ole vieläkään saatu pystytettyä uudestaan.

Ranskan-kirjeenvaihtajana tunnetuksi tullut oululaistaustainen Helena Petäistö on usein kirjoituksissaan kysynyt Oulun tervakulttuurin perään. Eikö kaupungintalo olisi oiva paikka sen esilletuomiseen?

Kaupungin omasta historiastakin löytyisi kiinnostavia tarinoita, joita voitaisiin esitellä kaupungin komeimmassa talossa näyttävästi.

Korhosen ajatusta vastustavat ovat tyrmänneet sen muun muassa sillä perusteella, että Oulun kaupungintalo soveltuu ikänsä puolesta huonosti erämuseoksi. Siis rakennus on liian vanha esittämään vanhoja esineitä?

Rakennuksen iän ja kunnon voivottelut tuntuvat olevan perusteluita, joiden taakse mennään usein ehkä turhankin herkästi. Etenkin tässä tapauksessa, kun kaupungintaloa korjataan parhaillaan perusteellisesti.

Olisi kiinnostavaa tietää, moniko oululainen ei ole koskaan astunut jalallaan tuohon rakennukseen.

Lähipiirissäni suoritetun empiirisen tutkimuksen mukaan heitä on yllättävän paljon.

Toivottavasti asia korjaantuu pian.