Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Kolumni

Kaunis Oulu pyörän selästä kat­sot­tu­na

-

Harva asia maailmassa on niin sydäntä pakahduttavan ihanaa seurattavaa kuin lapsen pyöräilemään oppiminen. Se lapsen ylpeä ilme, kun on juuri osannut polkea ensimmäisen kerran ilman äidin, isän tai apurattaiden apua. Hymy yltää korvasta korvaan, silmät sädehtivät.

Siinä hetkessä lapsi ei ehkä ymmärrä oppineensa yhden elämänsä tärkeimmistä taidoista – ainakin jos asuu Oulussa.

Oulun mainetta pyöräilykaupunkina ei syyttä korosteta joka käänteessä. Pyörä on täällä mitä mainion kulkuväline.

Helsingissä vuoden verran asuessani en käyttänyt pyörää kertaakaan. Ouluun muutettuani huomasin hyvin pian tarvitsevani sellaisen.

Tuoreessa muistissa on edelleen, miten tuttavani toi minulle ohikulkumatkalla mummoni vanhan pyörän. Punainen, harmaarenkainen Tunturi oli sidottu näyttävästi kuorma-auton lavetille.

Monet kilometrit ennätin sillä polkea ennen kuin pyörä varastettiin. Sekin perin oululainen kokemus.

Sykkelit ja baanat herättävät kaupunkilaisissa äänekkäitä mielipiteitä. Rahojen tuhlausta, moni paheksuu.

Minun on hyvin vaikea yhtyä näihin mielipiteisiin. Sykkeleiden ja baanojen tarkoitus on saada ihmiset liikkumaan luomalla suotuisat olosuhteet. Miten sitä voi vastustaa?

Asuin lapsuuteni maalla, jossa kymmenen kilometrin pyöräilyä pidettiin outona tapana kulkea kouluun tai töihin. Useilla nuorilla oli mopoja, jopa traktoreita, joilla koulumatka yläasteelle taitettiin.

Oulussa kymmenen kilometriä ei ole työmatka eikä mitään. Samalla tulee kohottaneeksi omaa kuntoaan.

Pyöräileminen on lisäksi autoiluun verrattuna monin verroin ekologisempi tapa liikkua. Maapallo kiittää joka kerta, kun jätät autonavaimet kotiin.

Kovaäänisimmin pyöräilyyn liittyviä hankkeita vastustavat varmaankin ne, joille se ei ole luontainen tapa liikkua kau-pungissa. Suosittelen kokeilemaan. Oulu on kaunis pyörän selästä katsottuna.