Kar­ja­sil­lal­le tulossa ener­gia­jär­jes­tel­mä, joka mah­dol­lis­taa läm­mi­tyk­sen ja vii­len­nyk­sen

Hartela Oy rakentaa Oulun Karjasillalle rakennetaan seuraavien 8-10 vuoden kuluessa kerrostaloalue Karjasillan Verstaan, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä. Asiasta kertoo Oulun Energia Oy tiedotteessaan.

Oulun Energia toteuttaa alueelle energiajärjestelmän, jonka se sanoo olevan Suomessa uraauurtava. Oulun alueella se on ensimmäisiä avauksia alueviilennyksen tuottamiseksi ja sen myötä Ouluun voi rakentua kaukokylmäverkko.

Karjasillan alueelle rakennettavan energiajärjestelmässä hyödynnetään lämmityskaudella kaukolämpöverkoston paluulinjan energiaa lämpöpumppujen avulla. Paluulinjan energiaa ei ole aiemmin hyödynnetty asiakaskiinteistöjen lämmityksessä.

Samoilla lämpöpumpuilla tuotetaan kesäaikainen viilennysenergia, missä syntyvä lauhde-energia käytetään esimerkiksi alueen rakennusten lämpimän käyttöveden valmistamiseen. Näin saadaan aikaan kustannustehokasta energiaa, jonka hiilijalanjälki ei ole suuri, ja joka mahdollistaa samalla paremman hyötysuhteen alkuperäisen energiantuotannon osalta.

- Hanke noudattaa ja tukee Oulun kaupungin asettamia ilmastostrategisia tavoitteita erinomaisesti ja mahdollistaa niiden saavuttamista yhtenä osana vastuullisuustyötämme, kertoo Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

Asuntoihin tulee viilennysverkko, joka mahdollistaa asuntokohtaisen viilennyksen kuumina kesäpäivinä.

Oulun Energian mukaan rakennettava energiajärjestelmä on hiilijalanjäljeltään ympäristöystävällinen, ja sen myötä talojen asukkaat antavat oman panoksensa ilmastotalkoisiin.

Alue-energiajärjestelmään vaiheittain liitettävien rakennusten energian käyttöä seurataan ja analysoidaan eri tilanteissa ja käyttövaiheessa. Alue-energiajärjestelmän toimintaa ja toteutusta kehitetään seuraavissa vaiheissa.

Tavoitteena on, että tuotantolaitteisto pystyy tuottamaan alueella käytettävästä lämmitysenergiasta yli 80 prosenttia ja käytettävästä jäähdytysenergiasta sekä tehosta 100 prosenttia. Muu täydentävä lämmitysenergiantarve tuotantolaitteistolle toteutetaan kaukolämmöllä. Tuotantolaitteiston jäähdytyskaudella tuottama lauhde-energia pyritään hyödyntämään ensisijaisesti alueella tilojen ja käyttöveden lämmönlähteenä.

- Tämä on osa Oulun Energian hiilineutraalisuustavoitetta ja uusia liiketoimintojamme. Oulussa ei ole aiemmin ollut tarjolla alueviilennystä, joten tämä on kokonaan uusi juttu, kertoo Oulun Energian liiketoimintajohtaja Tuomas Savola tiedotteessa.