Välimatka ei estä ko­ti­seu­tu­rak­kaut­ta: Oulu-harrastus kahmaisee valtaosan Jani Taipaleenmäen vapaa-ajasta

Jani Taipaleenmäki on ollut Kärppä-fani pienestä pitäen, joten Raksilan jäähalli on hänelle tärkeä paikka. Pääkaupunkiseudulla Oulu näkyy positiivisesti lähinnä Kärppien takia. KUVA: Ester van Dam
Kale! 22.1.2019 20:12
Anna-Tuulia Hautala

Jani Taipaleenmäki syntyi Oulussa ja asui täällä parikymmentä vuotta. Sitten opiskelut veivät muualle. Nykyisin työ pitää miehen Helsingissä.

Kotiseutu on pysynyt mielessä kaikki vuodet. Taipaleenmäki haluaa säilyttää juurensa ja pysyä ajan tasalla kaupungin tapahtumista.

– Oulu on aina säilynyt tärkeänä, vaikka olen asunut muualla yli 25 vuotta. Etäisyys on korostanut tätä entisestään.

Taipaleenmäki alkoi harrastaa Oulua jo lukioikäisenä. Aluksi hän kiinnostui rakennushistoriasta ja arkkitehtuurista, sitten muusta kirjallisuudesta. Nyttemmin Taipaleenmäki on ehtinyt kerätä ison Oulu-kokoelman, joka sisältää kaikkea mahdollista Kärppien kultamitaleista 1800-luvun osakekirjoihin.

Mies ei halua korostaa omaa tärkeyttään, vaan pysyttelee mieluummin taka-alalla.

– Haluan pelastaa Oulun historiaa ja välittää sitä muillekin, hän kertoo.

Mielenkiinto Ouluun tiivistyy kotiseututyöhön, joka on lähellä Taipaleenmäen sydäntä. Vapaaehtoisvoimin pyörivä ja tärkeä kotiseututyö on vaarassa jäädä muutoksen jalkoihin.

- En halua kritisoida kotiseutuyhdistyksiä, koska ne tekevät hirveän hyvää työtä. On kuitenkin riski, että jos perinteinen toimintamalli ei muutu, kiinnostus vähenee eivätkä ihmiset enää löydä kotiseututyötä. Pitäisi yrittää selvitä maailman muuttumisesta, hän pohtii.

Helppo tapa tavoittaa nuoria ja muualla asuvia olisi siirtämällä kotiseututyötä nettiin. Samalla voisi hyödyntää vallitsevia trendejä, jotka painottuvat perinteiden kunnioittamiseen ja käsityöläisyyteen.

- Netissä voisi esimerkiksi tiedottaa ja tehdä keskusteluryhmiä, jolloin tarinat jäisivät talteen. Verkossa voisi myös pitää digitaalisia näyttelyitä tai muita julkaisuja, Taipaleenmäki ehdottaa.

Taipaleenmäki toimii itse ylläpitäjänä Oulu tutuksi -Facebook-ryhmässä. Hän ottaa aktiivisesti osaa keskusteluihin ja julkaisee myös omasta kokoelmastaan sisältöä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin. 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image