Välimatka ei estä ko­ti­seu­tu­rak­kaut­ta: Oulu-harrastus kahmaisee valtaosan Jani Taipaleenmäen vapaa-ajasta

Jani Taipaleenmäki on ollut Kärppä-fani pienestä pitäen, joten Raksilan jäähalli on hänelle tärkeä paikka. Pääkaupunkiseudulla Oulu näkyy positiivisesti lähinnä Kärppien takia. KUVA: Ester van Dam
Kale! 22.1.2019 20:12
Anna-Tuulia Hautala

Jani Taipaleenmäki syntyi Oulussa ja asui täällä parikymmentä vuotta. Sitten opiskelut veivät muualle. Nykyisin työ pitää miehen Helsingissä.

Kotiseutu on pysynyt mielessä kaikki vuodet. Taipaleenmäki haluaa säilyttää juurensa ja pysyä ajan tasalla kaupungin tapahtumista.

– Oulu on aina säilynyt tärkeänä, vaikka olen asunut muualla yli 25 vuotta. Etäisyys on korostanut tätä entisestään.

Taipaleenmäki alkoi harrastaa Oulua jo lukioikäisenä. Aluksi hän kiinnostui rakennushistoriasta ja arkkitehtuurista, sitten muusta kirjallisuudesta. Nyttemmin Taipaleenmäki on ehtinyt kerätä ison Oulu-kokoelman, joka sisältää kaikkea mahdollista Kärppien kultamitaleista 1800-luvun osakekirjoihin.

Mies ei halua korostaa omaa tärkeyttään, vaan pysyttelee mieluummin taka-alalla.

– Haluan pelastaa Oulun historiaa ja välittää sitä muillekin, hän kertoo.

Mielenkiinto Ouluun tiivistyy kotiseututyöhön, joka on lähellä Taipaleenmäen sydäntä. Vapaaehtoisvoimin pyörivä ja tärkeä kotiseututyö on vaarassa jäädä muutoksen jalkoihin.

- En halua kritisoida kotiseutuyhdistyksiä, koska ne tekevät hirveän hyvää työtä. On kuitenkin riski, että jos perinteinen toimintamalli ei muutu, kiinnostus vähenee eivätkä ihmiset enää löydä kotiseututyötä. Pitäisi yrittää selvitä maailman muuttumisesta, hän pohtii.

Helppo tapa tavoittaa nuoria ja muualla asuvia olisi siirtämällä kotiseututyötä nettiin. Samalla voisi hyödyntää vallitsevia trendejä, jotka painottuvat perinteiden kunnioittamiseen ja käsityöläisyyteen.

- Netissä voisi esimerkiksi tiedottaa ja tehdä keskusteluryhmiä, jolloin tarinat jäisivät talteen. Verkossa voisi myös pitää digitaalisia näyttelyitä tai muita julkaisuja, Taipaleenmäki ehdottaa.

Taipaleenmäki toimii itse ylläpitäjänä Oulu tutuksi -Facebook-ryhmässä. Hän ottaa aktiivisesti osaa keskusteluihin ja julkaisee myös omasta kokoelmastaan sisältöä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin. 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

38
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
34
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
26
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
10
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
7
Lämpötila kipusi kevään ennätyslukemaan tänään Haapavedellä – Matalin maksimilämpötila mitattiin Hailuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image