Välimatka ei estä ko­ti­seu­tu­rak­kaut­ta: Oulu-harrastus kahmaisee valtaosan Jani Taipaleenmäen vapaa-ajasta

Jani Taipaleenmäki on ollut Kärppä-fani pienestä pitäen, joten Raksilan jäähalli on hänelle tärkeä paikka. Pääkaupunkiseudulla Oulu näkyy positiivisesti lähinnä Kärppien takia. KUVA: Ester van Dam
Kale! 22.1.2019 20:12
Anna-Tuulia Hautala

Jani Taipaleenmäki syntyi Oulussa ja asui täällä parikymmentä vuotta. Sitten opiskelut veivät muualle. Nykyisin työ pitää miehen Helsingissä.

Kotiseutu on pysynyt mielessä kaikki vuodet. Taipaleenmäki haluaa säilyttää juurensa ja pysyä ajan tasalla kaupungin tapahtumista.

– Oulu on aina säilynyt tärkeänä, vaikka olen asunut muualla yli 25 vuotta. Etäisyys on korostanut tätä entisestään.

Taipaleenmäki alkoi harrastaa Oulua jo lukioikäisenä. Aluksi hän kiinnostui rakennushistoriasta ja arkkitehtuurista, sitten muusta kirjallisuudesta. Nyttemmin Taipaleenmäki on ehtinyt kerätä ison Oulu-kokoelman, joka sisältää kaikkea mahdollista Kärppien kultamitaleista 1800-luvun osakekirjoihin.

Mies ei halua korostaa omaa tärkeyttään, vaan pysyttelee mieluummin taka-alalla.

– Haluan pelastaa Oulun historiaa ja välittää sitä muillekin, hän kertoo.

Mielenkiinto Ouluun tiivistyy kotiseututyöhön, joka on lähellä Taipaleenmäen sydäntä. Vapaaehtoisvoimin pyörivä ja tärkeä kotiseututyö on vaarassa jäädä muutoksen jalkoihin.

- En halua kritisoida kotiseutuyhdistyksiä, koska ne tekevät hirveän hyvää työtä. On kuitenkin riski, että jos perinteinen toimintamalli ei muutu, kiinnostus vähenee eivätkä ihmiset enää löydä kotiseututyötä. Pitäisi yrittää selvitä maailman muuttumisesta, hän pohtii.

Helppo tapa tavoittaa nuoria ja muualla asuvia olisi siirtämällä kotiseututyötä nettiin. Samalla voisi hyödyntää vallitsevia trendejä, jotka painottuvat perinteiden kunnioittamiseen ja käsityöläisyyteen.

- Netissä voisi esimerkiksi tiedottaa ja tehdä keskusteluryhmiä, jolloin tarinat jäisivät talteen. Verkossa voisi myös pitää digitaalisia näyttelyitä tai muita julkaisuja, Taipaleenmäki ehdottaa.

Taipaleenmäki toimii itse ylläpitäjänä Oulu tutuksi -Facebook-ryhmässä. Hän ottaa aktiivisesti osaa keskusteluihin ja julkaisee myös omasta kokoelmastaan sisältöä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin. 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

54
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
31
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
28
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image