Tutkijan mukaan eläin jää ruo­an­tuo­tan­nos­sa nä­ky­mät­tö­mäk­si – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon to­del­li­suu­des­ta"

Maria Helena Saari havahtui espanjalaisessa koulussa siihen, että eläinten käyttöä ruoantuotannossa tai niiden vangitsemista eläintarhoihin ei kyseenalaistettu lainkaan. KUVA: Ester van Dam
Kale! 21.2.2019 21:31
Anna Pesonen-Smith

Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Maria Helena Saari vastaa kysymykseen, mikä ontuu nykyisissä käsityksissä eläimistä.

Maria Helena Saari, 32, työskenteli Espanjassa alakoulussa englanninkielen opettajana ja kiinnitti huomiota siihen, kuinka yksinkertaisesti ja yleistäen eläimistä puhuttiin. Ne määriteltiin joko tieteellisesti tai hyötykäytön perusteella.

– Koulussa eläimiä ei nähty yksilöinä, vaan niiden käyttö ruoan­tuotannossa ja vangitseminen eläintarhoihin oli totuttu asia. Sitä ei kyseenalaistettu lainkaan, Saari sanoo.

Saari opiskeli Espanjassa aikoinaan käännöstieteitä. Suhtautumistapa eläimiin jäi häiritsemään Saarta siinä määrin, että hän ryhtyi suunnittelemaan opintoja, joiden kautta voi työstää vaihtoehtoisia toimintamalleja uudenlaisen eläinsuhteen rakentamiseksi koulujärjestelmässä.

Hän haki opiskelemaan eläinoikeutta Espanjaan, Barcelonan autonomiseen yliopistoon.

– Haaveenani oli työ eläinten oikeuksien parissa. Löytämässäni yliopistossa oli ensimmäinen kaltaisensa maisteriohjelma Euroopassa, hän kertoo.

Monen vuoden ulkomailla asumisen jälkeen Saari muutti takaisin Suomeen. Hän on nykyisin tohtorikoulutettavana Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa, Emil Aaltosen säätiön ja Eudaimonia-instituutin rahoittamassa AniMate-hankkeessa.

– Väitöskirjatutkimukseni keskittyy lasten eläinsuhteiden sosiaaliseen rakentumiseen kouluissa. Tarkastelen sitä kuinka eläinaiheita käsitellään opintosuunnitelmassa ja millainen suhde kasvatus- ja koulujärjestelmällä on eläintuotantoon.

Lasten eläinsuhteet kehittyvät tietyissä kulttuurisissa kehyksissä. Koulu, perhe, ystävät ja median luomat mielikuvat vaikuttavat lapsiin.

– Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta. Pellolta pöytään -tarinat ylläpitävät ajatusta, että eläinten syönti olisi luonnollista ja tarpeellista. Niissä jätetään kertomatta eläintuotannon kääntöpuoli.

Itse eläin jää Saaren mukaan tarinoissa näkymättömäksi. Ruoan alkuperän tiedostaminen saattaa lopulta olla monelle järkyttävä kokemus.

Saari kyseenalaistaa eläinten hyötykäytön ja on ruokavalioltaan vegaani.

– Mielestäni on hämmentävää, jos eläinoikeustutkijat jatkavat eläintuotannon tukemista, kun ottaa huomioon eläinten kokeman kärsimyksen ja kuoleman, haitalliset ympäristövaikutukset ja toisaalta myös kasvisravinnon terveellisyyden.

Eläinoikeustutkijan mielestä jokainen eläin – niin hyttynen kuin saimaannorppakin – on arvokas ja tärkeä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Tavallisesti eläinyksilöt arvotetaan silti ihmisen määrittelemän hyödyn tai haitan perusteella.

Tutkijan mukaan nyt on meneillään ajanjakso, jolloin eläinsuojelu on noussut esille tärkeänä teemana monessa maassa, mutta samalla tehotuotanto ja eläinten hyväksikäyttö lisääntyy.

Suomessa viimeisin ehdotettu eläinsuojelulain uudistus sallisi edelleen kivuliaiden toimenpiteiden tekemisen eläimille ilman tarpeellista kivunlievitystä ja eläinten paikalleen kytkemisen pitkiksi ajoiksi.

Saari toivoisi ihmisen ja eläimen välille suhdetta, jossa kunnioitetaan jokaisen yksilön itseisarvoa ja oikeutta elää rauhassa, tulematta kohdelluksi toisen omaisuutena tai silkkana hyödykkeenä.

– Olemme eläinlaji muiden joukossa. Aikakautemme haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen edessä on erityisen tärkeää, että mietimme uusiksi suhdettamme toislajisiin eläimiin ja luontoon. Kouluilla on tärkeä rooli edesauttaa uudenlaisen eläinsuhteen rakentamista.

Maria Saari

Väitöskirjatutkija.

Syntynyt: Helsingissä, 32-vuotias.

Nykyinen asuinpaikka: Oulu.

Asunut Australiassa ja Venäjällä useita vuosia lapsuudenperheensä kanssa.

Opiskellut Englannissa ja Espanjassa.

Perhe: aviomies.

Harrastaa joogaa ja valo­kuvausta.

Muuta: “Työskentelin vapaaehtoisena kodittomien koirien turvakodissa Espanjassa sekä Suomessa ja olen koulutettu eläintenhoitaja.”

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (98)

Minä en ymmärrä. Minulla on takana 30 vuotta kunnaneläinlääkärinä. EI ole mitään salattavaa eläinten pidossa. Onnellinen aivan viimeiseen pulttipistoolin armahtavaan paukkuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka voi olla mahdollista, että väitöskirjatyötä ohjaa noin voimakas tutkijan oma ideologia? Toivottavasti tiedeyhteisö näkee tämänkaltaisen subjektiivisen "tutkimuksen" taakse ja itseään korjaava tiede tutkii asiaa myös objektiivisesti, ilman värittyneitä laseja. Muuten alkaa usko loppua tavan pulliaisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ravintoketjussa jokaisella on paikkansa, ja sen mukainen kohtalo. Kohtelu voi ja pääsääntöisesti onkin silti arvokasta. Fysiologiset faktat eivät kuitenkkaan ole mielipiteen varaisia, olipa sitten miten luonnosta vieraantunut tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä saamme syyttää mm. lasten kuvakirjoja, palapelejä ym. joissa kuva maatiloista on poikkeuksetta hyvin idyllinen: kanat tepsuttelevat vapaina, sikoja on muutama sikolätissään, löytyy muutana lammas, heppa ja lehmäkin.
Väärää kuvaa tehostavat lapsuuden visiitit lasten kotieläintiloille.
Aika röyhkeää propagandaa suoraan sanottuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos meidät olisi luotu vegaaneiksi, eläisimme maakuopissa vieläkin. ÖO jäneksen kanssa samaa tasoa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän sanot siihen, että suurimman osan historiastaan ihminen on ollut pääasiallinen kasvissyöjä? Vielä 1800-luvullakin ihmiset söivät lihaa lähinnä vain sunnuntaina tai juhlapyhinä, ainoastaan rikkaat söivät sitä useammin. Sydänsairaudet, kihti ja monet muut terveysongelmat tunnettiinkin vain varakkaiden sairauksina. 1960-luvullakin lihaa syötiin vain 1/3 nykyisestä.
Ihminen voi parhaiten ja elää pisimpään puhtaalla kasvisruokavaliolla, joten kommentissasi ei ole oikein logiikkaa. Nykymallin lihansyönnillä ihminen kaivaa kyllä kuoppaa (hautaa) joka ikiselle olennolle tällä planeetalla, nimittäin eläintuotanto on pääsyyllinen kaikkiin isoimpiin ympäristöongelmiin, mukaanlukien ilmastonmuutokseen, ympäristön saastumiseen ja meneillään olevaan lajien kuudenteen sukupuuttoaaltoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten asiallisen tekstin pilaa väite "ihminen voi parhaiten ja elää pisimpään puhtaalla kasvisruokavaliolla", mikä ei pidä paikkaansa. Ilman B12-vitaamiinia (lihasta tai pilleripurkista) ihminen tuppaa kuolemaan. Puutostilan esiintymiseen menee toki vuosia, mutta loppujen lopuksi tulee hermostovaurioita ja hengenlähtö. Sitä ennen mm. masennusta. Esim. vegaanien parissa esiintyy paljonkin käsitystä siitä, ettei eläinperäisiä aineita tarvittaisi lainkaan. Siitäkin huolimatta, että vegaaniliitto kertoo sivuillaan, että B12-vitamiinin lähteestä tulee pitää huolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1800 - luvulla syntyneen elinajanodote oli noin 32 vuotta eli hyvin vähän. Ihmiset eivät kosaan ehtineet siihen ikään, jolloin iän myötä kumuloituvat sairaudet olisivat tappaneet heidät. Sen sijaan he kuolivat, hyvin nuorina, muihin sairauksiin. Eli tästä ei voi mitenkään päätellä, että vähäinen lihansyönti edisti heidän terveyttään.

Lajityypillisesti luonnontilassa eläessään ihminen on toki saanut pääosan ravinnostaan kasveista ja hedelmistä. Siis sinä aikana, kun ihminen eli alueilla joilla niitä oli ympäri vuoden saatavilla - alueilla joilla muut kädelliset tänä päivän elävät. Mutta ne hedelmät ja kasvithan eivät missään nimessä ole puhtaita ilman torjunta-aineita. Ne kihisevät toukkia ja hyönteisiä. Mitä makeampi ja kypsempi hedelmä, sen enemmän se on tupaten täynnä toukkia. Nämä hyönteiset ovat olleet tärkein b12 - vitamiinin lähde kun lihaa on ollut vähän saatavilla. Sinne on uponneet ihmisen mahaan toukat ja koppakuriaiset siinä missä kaikki muukin mikä on kiinni saatu. Ihminen on siis aina syönyt runsaasti eläinperäistä ruokaa, vain vähän eri muodossa. Kasvissyönti eettisistä ja ekologisista syistä on täysin ymmärrettävää ja hyvin perusteltua, mutta fakta on se, että ihminen ei ole pelkästään kasvisravinnon syöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen monta kertaa pohtinut omien arvojen sekä eettisten arvojen tiimoilta omaa ammattiani. Eläinten hyvinvointi on minulle erittäin tärkeä asia, mutta olenko silloin jotenkin väärä ihminen puhumaan eläinten hyvinvoinnista, kun itse työskentelen eläinten parissa? Pääasiassa ajatukseni on, että eläimet kuuluu luontoon vapaiksi yksilöiksi, mitkä luonto korjaa tavalla taikka toisella, kun aika on. Mutta toisaalta pystyn omalla työlläni edesauttamaan eläimille mahdollisimman hyvät ja lajinmukaiset oltavat, se on aika mielettömän hieno asia. Tästä päästäänkin sitten itse tekstin aiheeseen. Tekstissä puhutaan tehotuotannosta ja siitä, ettei eläimiä ajatella yksilöinä, vaan lähinnä pelkästään asioina, mistä ihmiset hakevat hyötyä. Varmasti Suomessa on sellaistakin tuotantoa, missä laiminlyödään eläimiä ja se on todella väärin. Suomessa kuitenkin asiat ovat melko hyvin ja menossa koko ajan parempaan suuntaan, kiitos eläinsuojelulain ja muiden eri tahojen. Fakta on kuitenkin se, että monet erilaiset tuottajat, kasvattajat ja jonkinlaista työtä eläinten parissa tekevät, oikeasti aidosti välittävät eläimistään ja niiden hyvinvoinnista, eikä niitä ajatella vain ns. hyötyvälineinä. Ei sekään yksinkertaisesti vain toimi, että kaikki eläinperäiset elintarvikkeet vedetään alas ja kaikki alkavat pelkälle kasviravinnolle. Ihmiset menettäisivät mielettömän määrän työpaikkoja, oman elinkeinon ja intohimonsa, mistä taas muodostuu omat ongelmat. Myöskin luonnonvaroja ajatellen ei kaikki kasviperäinen ole välttämättä kovin ekologista tai ainakaan varoja säästelevää. Tästä syystä jotkut, huom. _jotkut_ luomutuotteetkaan eivät välttämättä ole aina se paras tuote ostoskorissa.
Asioiden monipuolisuus tulisi selkeytyä ihmisille ja ymmärtää, että varmaan aika suuri positiivinen vaikutus laajemmalle alueelle (koska pitää miettiä paljon muutakin kuin vain yksinomaan eläimiä) olisi lihan syömisen vähentäminen ja tätä myötä kasviravinnon lisääminen ruokavalioon. Lihan- ja muun eläinperäisen tuotannon alas ajaminen kokonaan aiheuttaisi todella paljon haittaa ihmisille, yhteiskunnalle, vientimarkkinoille yms. Tällaisia ajatuksia minulla herää, vaikka vähän myös asian vierestä , mutta aiheeseen liittyen rustailinkin, hmm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihmiset syövät eläinperäisiä tuotteita, se on osa luonnon kiertokulkua"
Viitataanko tällä argumentilla siihen, että miksei mekin jos leijonatkin? Ei ole millään lailla loogista verrata ihmisten tekoja leijonan tekoihin. Muutenhan olisi mm. ihan ok syödä jälkeläisiään ja raiskata. Meiltä löytyy ns. moraalinen kompassi, leijonalta ei.

"Ihmiset ovat aina syöneet lihaa"
Elämme vuotta 2019 ja moni tapamme on muuttunut radikaalisti sitten ihmiskunnan alkuaikojen. Voimme elää tervettä, täysipainoista elämää vegaanisella ruokavaliolla. Se että olemme aiemmin tehneet jonkun asian tietyllä tavalla, ei välttämättä oikeuta sitä nykypäivänä.

"Liha on hyvää, kasvis pahaa"
Joo, kyllä minäkin tykkäsin lihan mausta. Voisi kuitenkin kysyä, ovatko sinun makunystyräsi tärkeämmät kuin toisen tuntevan olennon elämä? Unohtamatta että eläintuotteiden käyttö vaikuttaa myös ilmastoon, merien tilaan, maan käyttöön, nälänhätään, pohjavesien saastumiseen, puhtaan veden käyttöön, luonnonvaraisiin eläimiin ja on ihmisoikeuskysymys myös esimerkiksi siitä näkökulmasta, että moni teurastaja kärsii mm. mielenterveyden ongelmista. Sanoin vastauksen alussa pitäneeni lihan mausta, mutta tämä on kuitenkin muuttunut. Makunystyrät muuttuvat ajan kuluessa ja ihminen alkaa pitämään ruoista joita syö.

"Kotimainen liha on eettisempää ja työpaikat tarvitaan täällä"
Hyväksyisimmekö lapsityövoiman Suomessa sillä perusteella, että se toteutettaisiin täällä joitain muita maita eettisemmin? Sanoisin että aika kehno tekosyy. Niin uskomatonta kuin se onkin, emme länsimaisessa yhteiskunnassa tarvitse eläintuotteita elääksemme. Voisi väittää, että eläinten käyttäminen omiin tarpeisiimme on jopa täysin turhaa. En missään nimessä halua eläintuotannossa työskentelevien ihmisten jäävän työttömäksi. Se ei kuitenkaan vaakakupissa riitä eläintuotannon oikeuttamiseen.

"Vegaanit yrittävät pakottaa minut elämään samalla tavalla ja ovat radikaaleja ideologeja"
Kukaan ei voi pakottaa toista ajattelemaan tai tekemään toisin. Ymmärrän että on olemassa vegaaneja (erityisesti netissä kirjoittelemassa), jotka syyllistävät ja menevät tunnekuohun valtaan ruokavaliosta puhuttaessa. Niin on myös sekasyöjien joukossa. Monesti ihmiset viittaavat eläintuotteiden syönnin olevan henkilökohtainen valinta. Siitä ei kuitenkaan voi puhua ruokavalion kohdalla, sillä eläintuotteiden kulutuksella on aina uhri. Uhri, jonka intressejä ei oteta huomioon. En voi pakottaa ketään elämään tietyllä tavalla, eikä se ole tarkoituksenikaan. Voin vain toivoa ihmisten ottavan asioista selvää ja tarkastelemaan oppimaansa avoimin mielin.

En kirjoita tätä helvetin pitkää selostusta ihan omaksi ilokseni, olisi parempaakin tekemistä. Koen kuitenkin yhteiskunnassamme vallitsevan suuren epäoikeudenmukaiduuden, jonka uhrit eivät kykene millään tavalla puolustamaan itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä kommentteja. Sen verran pitää kommentoida kohtaa "Ymmärrän että on olemassa vegaaneja (erityisesti netissä kirjoittelemassa), jotka syyllistävät ja menevät tunnekuohun valtaan ruokavaliosta puhuttaessa", että ylivoimaisesti enemmän on näitä sekasyöjiä jotka tulevat raivokkaasti kommentoimaan jokaista artikkelia, joka käsittelee edes hiukan lihan vähentämistä tai - herra paratkoon - kokonaan lihatonta ruokavaliota. Tämä juttu on tästä taas uusi esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa syödään alle eu:n keskiarvon lihaa, joten mitään tarvetta lihan syömisen vähentämiseen ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä vasta fiksu kommentti, jolla siirretään vastuu oman ruokapöydän halvasta sikanautajauhelihasta pois ajattelematta asiaa enenpää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläimet kuten kana, sika, nauta ovat ihmiselle pelkästään lihan teko koneita. Muusta ei ole väliä, kuin että saadaan kasvamaan mahdollisimman nopeaa suureksi, jonka jälkeen pulttipustoolilla nappi otsaan ja lihahyllyyn. Siinä sivussa tietenkin hyödynnetään kaikki mahdollinen aivoista nahkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on vain erinomaista että kaikki ruhonosat käytetään. Eiköhän ihmiset ole kivikaudelta alkaen syöneet myös lihaa ja nyt parissa vuosikymmenessä sitä on yritetty ideologisesti lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne eläimet tuottaa myös sen lannan millä ne vegaanien kasvisruoatkin kasvatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijalle tiedoksi että eläinten syönti on täysin luonnollista ja tarpeellista. Aivoröyhtäyksen loppua en edes viitsinyt lukea, asenne tuli jo selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä, että joku aina tuo esiin vaihtoehtoisia tapoja ajatella maailman asioista. Ilman sitä asuisimme vielä maakuopissa keräilytaloudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-Ja nähnyt lapsena -70 luvulla miten hyvin pikkutiloilla pidettiin eläimiä. Kaikki olivat yksilöitä ja tuttuja "työkavereita". Niihin oli jokaisella hoitajalla oma suhde joka kesti alusta loppuun ja menetettyä eläintä surtiin vähän. Silloin ei ollut 100-150 lehmän maidontuottamoita, elettiin perhetilalla eläimet mukana eikä aina mietitty tuottaako tuo yksilö tarpeeksi. Tähän ei enää voi palata nykyisellä tilamäärällä. Silloin taisi olla yli 200 000 maidontuottajaa...
Saa korjata jos haluaa tonkia googlea :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (98)

Uutisvirta

21:46
Oululaisjoukkueen kapteenille Ida Ruuskaselle saatetaan vinoilla etelän vetelistä – oikeasti hän on johtajatyyppi, joka uskaltaa olla äänessä
21:36
Britannia saamassa lykkäystä brexitille toukokuun 22. päivään asti – sopimukseton ero on edelleen mahdollinen
21:22
Matkailuyrittäjät peräävät hyviä liikenneyhteyksiä: "Jos autoilusta tehdään yhä kalliimpaa, mitä suomalaiset tekevät? He lentävät ulkomaille"
21:12
Oululaiselle Aapo Viippolalle hiihtosuunnistuksen MM-pronssia
21:12
Ainakin 72 kuoli Mosulin lauttaturmassa – suurin osa uhreista oli uimataidottomia naisia ja lapsia
21:11
Mosambikiin iskenyt myrsky on yksi pahimmista luonnonkatastrofeista – tuhansia odottaa yhä pelastamistaan
21:07
Etta taipui kotisalissaan, Hurrikaani tasoitti sarjan ja palautti kotiedun itselleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

Provon takaa paljastui Yhdistyneet Kansakunnat, YK. Lue lisää...
Otin asiasta selvää ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image