Syömäsä: Sarkan läskisoosi sulaa suussa – ennakkoluulot karisivat pe­rin­ne­herk­kua popsiessa

Sarkan perinteinen läskisoosi tarjoillaan suolakurkkuviipaleiden ja etikkaisten punajuurilohkojen kera. KUVA: Elina Ursin
Kale! 11.11.2017 21:41
Elina Ursin

Letkunpuiston reunalla sijaitseva Ravintola Sarkka vaalii oululaista perinneruokakulttuuria. Viikon lounaslistalla on sellaisia harvinaisuuksia kuin rössypotut, leipäjankki ja läskisoosi perunoilla. 

1970-luvulla peruskoulunsa Oulussa käynyt muistaa hyvin miltä se kouluruokalan läskisoosi maistui. Nimikään ei houkutellut kranttua alakoululaista. Siksipä yli 40 vuoden tauon jälkeen Sarkan läskisoosille piti antaa mahdollisuus.

Sarkan seesteisen perjantai-iltapäivän rauha yllätti lounastajat. Usein niin hämyinen ravintola oli valoisa ja näytti parhaat puolensa.

Perjantain lounaslistalla oli siis läskisoosia ja läskisoosille sitä oltiin nimenomaan tultu. Epäilijöille lounasaikaan on myös tarjolla Sarkan klassikoita sekä hampurilaisia.

Kauan ei tarvinnut odotella, kun ruoka tarjoiltiin pöytään. Lautasella tuoksui tuttu ruskeakastike sekä pehmeäksi haudutettu porsas.

Väriä annokseen toi hyppysellinen persiljaa. Kastikkeen kyytipoikana oli valmiiksi kuorittuja perunoita sekä suolakurkkua ja punajuurikuutioita.

Lapsuuden leireiltä tuttua tummaa ruisleipää ja oikeaa voita oli asteltu erikseen pienemmälle lautaselle.

Muusaan huolella lautasen reunalla olevat perunat kastikkeen joukkoon. Etikkaiset punajuurilohkot  ja suolakurkku tuovat annokseen rapeutta ja kirpeyttä.

Kuinka pehmeää ja suussa sulavaa läskisoosi onkaan. Lapsuudenajan ennakkoluulot inhokkiruuasta voin heittää saman tien romukoppaan. Huolella haudutettu läskisoosi on sitä parasta arki- ja kotiruokaa, jota harmittavasti leimaavat ennakkoluulot.

Lounas Sarkassa oli napakymppi ja ystävällinen tarjoilu houkuttelee pistäytymään uudemmankin kerran Oulun vanhimmassa ravintolassa.

Ravintola Sarkka

Osoite: Hallituskatu 13–17, Oulu.

Lounas: Maanantaista perjantaihin kello 11–16. Viikon lounaslista tervahovi.fi/sarkka.

Lounaan hinta: Keittolounas 5,50 euroa, lämmin ateria 8,70 euroa. Lounaan hintaan kuuluu leipä, maito ja kahvi. 

Ruoka: Oululainen perinneruoka maistui.

Miljöö: Ennakkoluulot Sarkasta lounasravintola voi nekin heittää romukoppaan.

Kiitämme: Ystävällinen palvelu sekä kello 16 saakka kestävä lounasaika.

Toivomme: Ei moitittavaa.

MAINOS

Kommentoi

Sarkan hampurilainen ja leikkelelautanen huom...olivat hyviä ennenaikaan,mutta kun kokit vaihtuu,niin vaihtuu ruatkin,eli en enää niitä tilaa(harmi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läskisoosia teen nykyäänkin ja reilusti sipulisena. Pidin lapsena tuosta ruuasta ja se on kyllä varsinkin pakkasilla oikein hyvää ruokaa tuppipottujen kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienenä päätin että kun kasvan aikuiseksi, en ikinä syö läskisoosia. Enkä ole syönyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkan imagoon tuo läskisoossi passaa kuin nenä päähän, kun siinä on vielä suolakurkkujakin. Ainoa mitä ihmettelen annoksessa on perunoiden vähyys. Niitä pitäisi raavaalle miehelle olla ainakin kuusi-kahdeksan. Toisaalta sitten jää vähän tai ei ollenkaan tilaa palanpainikkeelle. Mutta hyvä, että näitäkin on, erittäin hyvä. Toinen asia on leipäjankki ( Minun suussa se on leipäpaisti), onko se oikein kuivatetuista ruisleivänkäntyistä tehty ? Pääasia, että joku annosravintola vaalii Suomalaista ruokakulttuuria. Jos tilaisin leipäpaistin niin on kova hinta 8,5 €, tietysti miljöö maksaa. Ihan hyvä, että joku viitsii pitää ruokakulttuuria yllä. Kannattaisi jo tuollaista mainostaa ympäri Suomen. Olisi nimittäin paikat täynnä ruoka-aikoina. Muuten tärkein varmaan puuttuu ruokalistasta eli tönkkösuolattu silli, mutta varmaan sitäkin löytyy ja muutaman palan saa ihan kaupanpäällisenä. Hyvä Sarkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea leipäjankki tehdään punasleivästä ja palvatusta mullinlihasta. Ja on sitten viimeisen päälle hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image