Syömäsä: Juustoinen mättö Kanadasta kantautui Ouluun saakka

Kanadalaisen poutinen vastine Suomessa voisi olla ranskalaiset millä tahansa lisukkeella. Kuvan ruoka on Chicken Fried Chicken. KUVA: Elina Ursin
Kale! 26.3.2017 15:25
Elina Ursin

Ovenkahvan virkaa ajavasta kirveen varresta kiinni ja rohkeasti sisään. Skwiiki Canadian Poutine Company -ravintola aloitti helmikuun lopussa Pakkahuoneenkadulla.

Ensimmäiset päivät olivat ravintolan kanadalaissyntyisen omistajan ja kokin Steve Zilinekin mukaan harmittavan hiljaisia, mutta kun sana kiiri Facebookin Oulun Puskaradiossa, niin johan jono ylsi tiskiltä ulko-ovelle saakka.

Kyse on kanadalaisesta klassikkoruuasta poutinesta. Yksinkertaisuudessaan klassikkopoutinessa on ranskalaisia, paistikastiketta ja juustoa.

Ranskalaispohjaista ruokaa voi varioida mielensä mukaan, kuten Zilinek tekee. Ruokalistan kuudessa variaatiossa on joko nyhtölihaa, pekonia, kanaa tai makkaraa sekä erilaisia kastikkeita.

Kasviksia tai muuta vihreää annoksissa on niukasti tai ei lainkaan.

Skwiiki ei ole kylä tai kaupunki Kanadassa, vaan sana on suomennos äänestä, joka tulee syödessä Zilinekin valmistamaa ja poutinessa käytettävää narisevaa ja kitisevää juustoa. Suomen vastine juustolle on leipäjuusto.

Skwiiki Canadian Poutine Company on vaihtoehto suomalaiselle grilliruualle sekä kaiken maailman hampurilaisille ja kebabeille.

Ravintolan miljöö ei pöyhkeile, vaan se on yksinkertaisen sympaattinen. Kanadasta muistuttavat varausnumeroina käytetyt jääkiekot sekä koristeena kokoelma jääkiekkomailoja.

Kustannustehokkuus on ravintolassa huipussaan. Ylimääräistä tiskiä ei synny, koska ruoka on kääritty vanhaan Kalevaan. Ruokajuoma limsa on tölkeissä eikä haarukan kaveriksi tarvita veistä.

Maistuiko? Kyllä vain. Poutinen voi surutta suomentaa kanadalaiseksi mättöruuaksi. Jos rasvainen ruoka aiheuttaa vääntöjä vatsassa, närästyslääkkeen voi heittää huiviin jälkiruuaksi.

 

Skwiiki Canadian Poutine Company

Paikka: Skwiiki Canadian Poutine Company, Pakkahuoneenkatu 12, Oulu. Avoinna tiistaista torstaihin kello 11–19, perjantaina ja lauantaina kello 11–05 ja sunnuntaina 11–19. Maanantaina suljettu. Ravintolalla on oma Facebook-sivu.

Ruoka: Eri variaatioita kanadalaisesta poutinesta. Annosten hinnat vaihtelevat, peruspoutine 9 euroa, mix-annos 12 euroa.

Miljöö: riisuttu ja yksinkertainen.

Kiitämme: ystävällistä palvelua, itse tehtyä narisevaa juustoa.

Toivomme: kanadalaista jälkiruokaa.

MAINOS

Kommentoi

Kympillä saa monen päivän sapuskat kun hakkee parkilloo pottuja ja jotain muutakin mistä tekee kastiketta ja keitoo.Kallita sano kettu mustikoista.vai mites se oli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä mitä kaikkea ihanaa ravitsevaa ja terveellistä saa 10€ sen sijaan että ostais elimistölle tota karmeeta RASVAMÖSSÖÄ.Tähdätään tulevaisuuteen ja hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasva on terveellistä. Mutta tuossa on liikaa hiilareita noissa perunoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sana mättö ja käntty särähtää aina korvaan. Kuulostaa junttimaiselta. Hyvä ruokakin saadaan kuulostamaan pahalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Paljon puhutaan suomalaisuuden puolesta, mutta kielestä ei välitetä vähääkään (erityisesti urheilutoimittajat). Nouse riennä Suomen kieli...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran tarkennusta, että poutine on Quebecin perinneruoka, jonka muu Kanada on ominut viime vuosien aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranskalaiset ei lausu sitä oota tai eetä joten tuossa käytetään sitten ihan aitoa putin-juustoa! :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa. Uusia juttuja kaivataan aina ja tämä vaikuttaa jopa ihan aidosti meikäläiseen makuun sopivalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun saatte lounarit toimintakuntoon, niin johan rupeaa porukka käymään. Harmi, että oma työpaikka on noin 300m päässä paikasta, ennustan vyötärön leviämistä jos lounarit kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:02
Diplomaattilähde: Turkin viranomaiset aikovat tänään tutkia Saudi-Arabian konsulaatin Istanbulissa - konsulaattikäynnin yhteydessä kadonneen toimittajan kohtalosta tarjolla vain spekulaatioita
13:55
Oulun kierrätyskeskus suljettuna kahden viikon ajan
13:54
Eduskunnan jättävä Antero Vartia on perustanut säätiön torjumaan ilmastonmuutosta
13:49
Ilmastonmuutos tuo eteläisiä sienilajeja pohjoiseen - suppilovahvero on hivuttautunut vuosien saatossa Lappiin asti
13:28
Poikapingviinipari sai lahjaksi aidon munan ja alkoi hautoa sitä
13:23
Airiston Helmi -tutkinnassa vangitut vaativat vapauttamistaan – asianajajan mukaan vangitsemisen jatkaminen olisi kohtuutonta
13:21
Kärpät risteilee fanien kanssa marraskuussa – Odotukset maltilliset: ”Jos saamme yli sata kannattajaa mukaan, niin se olisi jo hieno asia”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image