Sirpa Jokilahden seurassa ilo läikehtii ja nauru raikaa – edes vakava sairaus ei ole pystynyt viemään hänen elämänhaluaan

Sirpa Jokilahti miettii, että ehkä sinnikäs luonne on osaltaan ollut avuksi sairastamisessa. ”Kävelyvauhtikin on 10 kilometriä tunnissa”, hän nauraa. KUVA: Ester van Dam
Kale! 19.4.2019 10:52
Anna Tilvis

Sirpa Jokilahti, 47, on elänyt yksitoista vuotta seuralaisenaan vakava krooninen sairaus. Edes laajalle luustoon levinnyt rintasyöpä ei ole nakertanut hänen elämänhaluaan tai vienyt naurua hänen arjestaan.

Sairaus ilmoitteli olemassaolostaan pienenä pattina, joka hävisi välillä ja jonka piti olla iän mukana tullutta huonoa sidekudosta. Näin ei kuitenkaan ollut. Erään kerran Jokilahti huomasi kovan paukaman, johon liittyi muitakin oireita.

– Kun kasvain oli leikattu pois, tuntui, että nyt olen parantunut. Parin vuoden päästä alkoi hermosärky, joka tuntui kuin iskiaskipu ja sellaisena lääkäri sitä piti. Lopulta kerran, kun en ollut kahteen viikkoon nukkunut, otin puhelun suoraan syöpäpoliklinikalle.

– Luustossa oli etäpesäke.

Jokilahden luustolevinnyttä hormoniperäistä rintasyöpää hoidettiin sytostaateilla ja hormonihoidolla. Niiden avulla mentiin useita vuosia. Välillä todettiin, että syöpä luustossa on levinnyt ja välillä, että se on pysynyt ennallaan.  Kaksi viimeistä vuotta sytostaattihoito on ollut jatkuvaa.

– Sanoinkin kerran OYS:ssa, eikö tänne saisi kausikorttia.

Sirpa Jokilahti ei ole masentunut sairauden pyörityksessä.

– Ei kukaan halua tällaista tikittävää aikapommia. Olen hyväksynyt, että niin kauan hoidetaan kuin voi, ja sitten herran haltuun.

Jokilahden onni on ollut, että hän on sietänyt hoitoja hyvin. Hän on välttynyt vaikeilta sivuoireilta ja säilyttänyt toimintakykynsä.

– Olen käynyt jatkuvasti työssä. Silloin pysyn elämänsyrjässä kiinni. Nyt olen työkyvyttömyyseläkkeellä, mutta minulle sopii että saan yhä tehdä töitä. Jos olo on huono, voin tehdä töitä kotona verkon kautta.

Jokilahti ei unelmoi, mitä hän voisi tehdä sairastamisen jälkeen. Se voi olla myöhäistä.

– Tämä loinen on tullut jäädäkseen. Pitää olla suunnitelmia ja uskaltaa tilata vaikka ulkomaanmatka. Aina kannattaa uskoa ja toivoa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Minäkin olen nyt kk vailla vuoden elellyt agressiivisen haima syövän kanssa.Sytostaattihoidot olleet viikottaisia ja onneksi olen niitä kestänyt ja rinnalla kulkee aviopuoliso ,lapset ja sisarukseni perheineen...muuten en jaksaisi eli kiitos heille. Päivä kerrallaan mennään eteenpäin kesää odotellen ja toivottavasti kivut pysyvät kohtuullisina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos upeasta asenteestasi ! Selviydyt vaikean sairauden kanssa päivä kerrallaan eteenpäin, etkä ala murehtimaan tulevaa. Joskus elämän rajallisuuden huomaaminen terävöittääkin ymmärrystä, että Elämä on tässä ja nyt. Näkee elämän
kauneimmat, itselle merkityksellisimmät asiat ja osaa iloita niistä. Terveemmillä olisi oppimista !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea hyvää elämääsi. Hieno suhtautuminen. Kukaanhan ei voi koskaan tietää mitä seuraava päivä tuo tullessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse menetin juuri sukulaisen syöpään ja se laittaa miettimään elämän rajallisuutta. Mikään ei ole kyllä itsestään selvää. Mutta tuollaiset jutut luovat lohtua maanpäällä talsiville. Siunausta, iloa ja onnea syvää Sirpalle, olet esimerkki varmasti monelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image