Sarjakuvien oululainen erikoismies Veli-Matti Ural opettaa, tuottaa ja taiteilee Oulun Sar­ja­ku­va­seu­ras­sa

Veli-Matti Urarilla on tällä hetkellä työn alla sarjakuvaa Iivo Ahavasta, todellisesta henkilöstä, joka oli omana aikanaan kapinallinen sotaupseeri. KUVA: Anna Raudaskoski
Kale! 17.11.2019 20:02
Anna Raudaskoski

Veli-Matti Ural on toiminut Oulun Sarjakuvaseurassa jo useamman vuoden, ja hänen työnkuvansa on monipuolinen. Hän opettaa, tuotta ja taiteilee itsekin.

– Ensisijaisesti järjestän sarjakuvaopetusta, ja se vie puolet työajastani. Viime ajat olen myös tuottanut Oulun Sarjakuvafestivaaleja, jotka pidetään 22.-24. marraskuuta. Toimin siinä muun muassa ulkomaalaisten taiteilijoiden tukihenkilönä, Ural kertoo.

Festivaaleille on tulossa taiteilijoita Norjasta, Venäjältä, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta. Pertti Jarlan Fingerpori-näyttely on esillä Valvegalleriassa festivaaliviikonlopusta alkaen. Limingan taidekoulussa on tällä hetkellä residenssitaiteilijana usalainen Nancy Acosta eli Naan, jonka näyttelyn avajaiset ovat myös festivaaliviikonlopun aikana.

Ural itse on toiminut Oulun kouluissa sarjakuvaopettajana jo useamman vuoden. Hänen mielestään jokainen osaa piirtää sarjakuvaa.

– Kaikki osaavat tehdä tikku-ukkoja, ja niilläkin pystyy tekemään hyvää sarjakuvatarinaa. Minun kerhoissani jokainen osaa piirtää omalla tyylillään, tehtäväni ohjaajana on saada se oppilaista irti. Aloitan usein tuntini improvisointiharjoituksella, jolla saa lievennettyä tarinan aloittamisen tuskaa, Ural toteaa.

Opetusta järjestetään kolmessa Oulun koulussa. Rahoitus tulee Oulun kaupungilta, opetusprojekti on oululainen kärkihanke.  Lisäksi Oulun sarjakuvakeskus järjestää Sarjakuvanlukuinto-työpajoja kirjastoilla. Kaiken ikäisille suunnatuissa tapahtumissa saa lukemisen lisäksi piirtää sarjakuvia.

Uralin oma suosikki on tällä hetkellä Ari Kutilan tekemä Mustapukuinen mies.

– Käytän Mustapukuista miestä esimerkkinä kursseillani siitä, miten sarjakuva on oma kielensä ja sillä on omat visuaaliset symbolinsa. Mustapukuisessa miehessä tarinat kerrotaan yksinkertaisin keinoin, Ural luonnehtii.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image