Re­von­tu­li­kon­ka­ri Jouni Jussilan vinkkien avulla revontulien bongaus onnistuu Oulussa

Jouni Jussilan vaikuttavin revontulimuisto on lokakuulta 2001. Hän seisoi oululaisen lammen rannassa ja taivas helotti kauttaaltaan tulipunaisena. KUVA: Ester van Dam
Kale! 14.10.2018 17:25
Anna Pesonen-Smith

Oululainen Jouni Jussila, 45,on tutkinut ja valokuvannut syksyistä taivasta pitkästymättä – ja julkaissut aiheesta kaksi kirjaakin. Lokakuussa ilmestyi Revotulibongarin käsikirja, jonka Jussila teki yhteistyössä avaruusfysiikan professorin Minna Palmrothin ja tietokirjailija Markus Hotakaisen kanssa.

Revontulet tulivat osaksi Jouni Jussilan elämään Oulun yliopiston fysiikan opintojen myötä.

– Revontulitutkimus on lähiavaruuden tutkimusta. Sen kautta selviää tietoja muun muassa auringon vaikutuksesta maapalloon, Jussila sanoo.

Jussilan kiinnostus aiheeseen heräsi kunnolla, kun hän oli ensi kertaa toisen tutkijan seurana asentamassa revontulimittauslaitteita Lappiin. Kokeneempi tutkija osasi jo ennalta selostaa, mitä taivaalla tuli pian tapahtumaan.

– Revontulien ennustettavuus antoi uutta mielenkiintoa valokuvaukseenkin, kun tulevaa pystyi määrittelemään ennalta paremmin, Jussila kertoo.

Revontulet ovat Jouni Jussilan mukaan kiistatta fysiikan tutkimuksen kaunein asia.

– Olen kuvannut melkein kaikki mahdolliset revontuli-ilmiöt taivaalla. Joka kerta ne ovat kuitenkin erilaisia, ja kuvausretkiin kuuluu osana myös luonnossa rauhoittuminen. Iltaihminen kun olen, on mukava vain istuskella laavulla pimeässä ja odotella valoilmiöitä.

– Sellainen sykli vallitsee, että 11 vuoden välein on eniten revontulia. Juuri nyt ollaan hiljaisessa vaiheessa, vuosi–kaksi tästä eteenpäin tilanne lähtee jälleen aktivoitumaan. Mutta tänäkin syksynä revontulia voi nähdä viikoittain, jos on pimeässä paikassa ja nostaa katseensa kännykästä ylös taivaalle, Jussila sanoo hymyillen.

Jouni Jussilan vinkit

Oulussa revontulia kannattaa bongata kaupungin pohjoispuolella.

Valitse paikka, jossa ei ole näköesteitä pohjoisen suuntaan tai kirkkaita valoja.

Esimerkkejä sopivista paikoista: Kuivasjärven ranta, Koitelinkoski, Oulujoen ranta, kun mennään poispäin kaupungista. ”Nallikarissakin käydään kuvailemassa, vaikka siellä riittää valosaastetta.”

Otollisin kellonaika on iltaisin klo 21–23.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Hyvä Jouni! Torstaina meillä kävi kiinalainen vieras, joka oli ”hulluna” revontuliin. Sun kirjan annoin lahjaksi kun muutama on vielä hyllyssä vieraita varten😊.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image