Reissusa: Va­paa­eh­tois­työ Tansaniassa Kilimanjaron juurella avasi näkymän toisenlaiseen elämään

Näkymä Ngorongoron kansallispuistoon. KUVA: Saara Kotajärvi
Kale! 22.1.2019 9:18
Saara Kotajärvi

Minne matkustin

Matkustimme Tansaniaan, Moshin kaupunkiin, joka sijaitsee aivan Kilimanjaron juurella.

Milloin matkustin

3.5. - 4.6.2018

Matkareitti

Lensimme Oulusta Helsingin, Amsterdamin ja Nairobin kautta Kilimanjaron kentälle, josta jatkoimme taksilla Moshin kaupungiin.

Majoitus

Asuimme Moshin köyhimmällä alueella; aluetta voisi kutsua slummiksikin. Asuntomme oli alueen ainoassa talossa, jossa oli useampi kerros ja asuimme kolmannessa kerroksessa, josta oli upea näkymä Kilimanjaro-vuorelle. Saimme asunnon todella edullisesti, koska asunnon omistaja omisti oppilaitoksen, jossa olin vapaaehtoistyössä opettajana.

Miten varasin

Etsimme hyvissä ajoin halvat lennot koko matkalle.

Milloin varasin

Noin kolme kuukautta ennen matkaa.

Ketä matkusti mukana

Olimme reissussa kahdestaan tyttäreni Päivikki Kotajärven kanssa.

Matkakulut

Majoituksen hintaa on vaikea arvioida, koska asuimme paikallisen ystävän asunnossa, josta maksoimme vain sähkön ja veden. Lennot Oulu-Kilimanjaro-Oulu tekivät noin 600 euroa/henkilö.

Matkan plussat

Parasta matkalla on elää edes hetken toisessa ympäristössä, nähdä toisenlaista elämää. Tavata mielenkiintoisia ihmisiä, kokea sellaista, mitä kotimaassa ei voi kokea.

Matkan miinukset

Varsinaisia pettymyksiä ei tullut muita kuin se, että saavuttuamme Kilimanjaron kentälle meiltä huijattiin muutama kymppi väittämällä, että bussi, jolla olimme aikoneet menneet Moshiin, oli jo mennyt ja meidän oli mentävä matka taksilla. Samanlaisia huijausyrityksiä koimme muutaman muunkin, mutta osasimme varautua niihin ja osasimme olla tarkkoina muun muassa ostaessamme jotakin.

Millaista perillä

Tansania on edullinen ja turvallinen maa. (Toki pimeän tulon jälkeen valkoisena naisena ei voi kävellen liikkua missään). Matka antoi mahdollisuuden tutustua toisenlaiseen kulttuuriin, uusiin ihmisiin. Maisemat - varsinkin kaupungin ulkopuolella - olivat todella hienot. Vapaaehtoistyö antaa itselle enmmän kuin mitä itse voi antaa. Tapasimme monia mielenkiintoisia ihmisiä, näimme afrikkalaista kulttuuria monipuolisesti. Afrikkalaisessa kulttuurissa on piirteitä, joita länsimaalaisen on vaikea hyväksyä: korruptio, petkuttaminen - ja varsinkin valkoisen henkilön petkuttaminen. Ihmisten kanssa oli kuitenkin helppo toimia ja ystävystyimme paikallisten kanssa ja pidämme heihin edelleen yhteyttä.

Vinkit

Muista laskea matkakustannuksiin myös otettavat rokotukset ja malarian estolääkkeet. Mieti, mihin aikaan menet Tansaniaan: onko menossa sadekausi vai kuuma ja kuiva kausi. Etsi tietoa netistä. Ota huomioon Tansanian kulttuuri esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Varaa lennot hyvissä ajoin - itse teimme niin, että ensin etsimme halvimmat lennot ja sen mukaan suunnittelimme matka-aikataulun.

Hintataso

Eläminen  oli edullista, kaikki oli huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi muutamalla eurolla söi ihan hyvin ulkona. Taksin perusmaksu noin neljälle kilometrille oli noin kaksi euroa. Saman matkan moottoripyörätaksilla ajoi neljälläkymmenellä sentillä. Paikallisbussissa sama matka oli vielä halvempi.

Tuliaiset

Miehelleni pari mukia ja muille paikallisia kankaita.

Muuta

Parin päivän safari Ngorongoron kansallispuistoon oli upea elämys. Maisema siellä oli niin kaunis, että sydän meinasi pakahtua. Tansania on upea maa, joskin köyhä. Reissu oli minulle sinne jo toinen ja kolmas on suunnitteilla.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

No oisha se kumma jos se samallaista ois ollu kku täällä pohojoosessa? Pilkille menisivät ja rieskaa paistasivat. Notta tuskin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"- ja varsinkin valkoisen henkilön petkuttaminen."
Voisi hyvin ajatella että he maksavat vain potut pottuina. Siirtomaavallat, Tansanian tapauksessa Saksa ja Iso-Britannia, ryösti ja hyväksikäytti siirtomaitaan aika härskisti. Siirtomaaisännät usein myös kohtelivat alempiarvoisina pitämiään paikallisia todella kaltoin. Ei mikään ihme ettei valkoisiin luoteta ja siihen on ihan syynsäkin. Valtaosa ensisten siirtomaiden nykypäivän ongelmista johtavat juurensa länsimaiden siirtovalta... tai oikeammin miehitysaikaan.

Tansanialaisia vietiin orjiksi jo ennen eurooppalaisten valtaa Arabiaa ja Intiaan. Saksa teki Tansaniasta puuvillantuotantoalueen jonka seurauksena Maji-Maji kapinassa kuoli 75 000 tansanialaista. Saksalaisten hävittyä I maailmansota alue joutui Brittien hallintaan. Itsenäistymisen aikakaan ei ole kovin hyvin mennyt. Tangajikan ja Sansibarin alueet itsenäistyivät 1961-62 ja Tansania syntyi vasta vuonna 1964. Maassa oli pitkään yksipuoluejärjestelmä ja se selittää osin korruption. Kannattaa lukea historiaa virkistyksen vuoksi ennen seuraavaa matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaaehtoistyö ja heikompien auttaminen on hatun noston arvoinen teko. Mutta asialla on kääntöpuoli. Afrikan maille annettu taloudellinen apu, jota on YK ja EU:n kautta kanavoitu yli 50 vuotta sekä erilaiset länsimaisten valtioiden ja isojen kv-yritysten tukemat kehitysprojektit eivät ole nostaneet apua saaneita maita edes heikompien eurooppalaisten maiden tasolle. Suomi on antanut Afrikan maille riihikuivaa rahaa kehitysavun nimissä parhaimmillaan noin miljardin euron verran vuodessa. Miksi Ulkoministeriöstä ei ole juurikaan kerrottu mahdollisista + merkkisitä tuloksista. Päinvastoin, TV-uutisten ja asiaohjelmien perusteella tiedetään että korruptio rehottaa, viranomaisten ja tuomioistuinten mielivalta on arkea, väkivaltainen poliisi pitää lahjoa jos jotain apua aikoo saada, raaka väkivaltarikollisuus rehottaa, olematon sosiaaliturva ja heikko terveydenhoitojärjestelmä sysäävät tavalliset ihmiset sanomattomaan kurjuuteen mutta samalla hyvin varustetut armeijat sotivat ja tappavat jatkuvalla syötöllä omia kansalaisia ja naapurimaita vastaan. Miksi mikään instanssi ei ole tehnyt rehellistä selvitystä annetusta avusta, raha-avusta, aseavusta, vapaaehtoistyöstä, YK projekteista jne. Mitä ne ovat tuottaneet ja mihin miljardit miljardien jälkeen ovat kadonneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole juuri lisättävää edelliseen. Aikoinaan Zambian juuri valittu opettajakoulutuksen saanut Kenneth Kaunda lupasi kansalaisilleen juhlapuheessaan: kymmenen vuoden kuluttua kaikilla zambialaisilla on kunnon kegät. Tämä tapahtui 1964. Ei ole toteutunut vieläkään. Kaunda kansallisti kuparituotannon, mutta kouluttamattoman oman väestön vuoksi kaivostoimintaa hoitaa pääasiassa ulkomaiset monikansalliset. Valitettavasti Kaundakin oli lahjottavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla kovin hyvä maa koska valkoihoisia yritetään huijata joka alueella, samoin ulkona liikkuminen pimeällä on vaarallista. Ei ole mitään tarvetta mennä sellaiseen maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image