Reissusa: Tšekki on suomalaiselle edullinen joulumaa

Vltava virtaa Český Krumlovin vanhassa kaupunginosassa, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluettelokohteisiin. KUVA: Ida Kehusmaa
Kale! 27.1.2018 17:38
Ida Kehusmaa

Minne matkustin

Tšekkiin: Prahaan, České Budějoviceen sekä Český Krumloviin.

Milloin matkustin

22.joulukuuta 2017 - 2. tammikuuta 2018.

Matkareitti

Lensimme ensin Oulu-Helsinki ja sitten Helsinki-Praha ja sama homma takaisinpäin. Kaupunkien väliset matkat taitoimme bussilla.

Majoitus

Ensin joulun yli 4 yötä Prahassa Hotel Praga 1885:ssä. Sieltä  suuntasimme České Budějoviceen jossa vietimme 2 yötä Old Town Bed & Breakfast -hotellissa. Tämän jälkeen matkasimme Český Krumloviin ja yövyimme Pension Tenis Centrumissa myöskin 2 yötä. Täältä palasimme vielä uuden vuoden viettoon Prahaan ja majapaikaksi valikoitus AA Pension Hoffman Prague- majatalo.

Miten varasin

Suosimme omatoimimatkoja, joten ensimmäisenä varasimme lennot käyttäen netin hakukoneita. Lennot varattuamme metsästimme sopivat hotellit booking.com- sivustoa käyttäen, joka on jo aikaisemmiltakin reissuilta hyväksi ja luotettavaksi todettu.

Milloin varasin

Syksyllä 2017.

Ketä matkusti mukana

Matkustin avopuolisoni Petrin kanssa.

Matkakulut

Lennot Oulu-Helsinki ja Helsinki- Oulu Finnairilta yhteensä 160€ 2 hengeltä. Menolennot Helsinki-Praha Norwegianilta hintaan 170€/ 2hlö. Paluulennot Czech Airlinesilta 250€/ 2hlö. Hotellien/majatalojen yöhinnat aamiaisineen sijoittuvat hintahaitarille 40-50€/per yö. Kaupunkien väliset bussimatkat kustansivat noin 5-10€ per henkilö.

Matkan plussat

Praha oli erinomainen kohde joulunpyhiksi; joulu kyllä näkyi ja tuoksui jokapaikassa. Joulumarkkinoita oli pystyssä useassa paikassa ja loistavasti toimivan & helppokäyttöisen julkisen liikenteen ansiosta niitä pystyi kiertämään saman päivän aikana useampia.

Myös joulukoristeluun kaikkine valoineen ja joulukuusineen oli kyllä panostettu. Sama homma päti myös České Budějovicessa sekä Český Krumlovissa, joissa molemmissa joulumarkkinat olivat käynnissä ja näyttivät jatkuvan aina loppiaiseen asti.

Erityisesti Český Krumlovin pieni kaupunki yllätti positiivisesti. Český Krumlovin vanha kaupunginosa kuuluu Unescon maailmanperintöluettelokohteisiin ja on todella kaunis ja vaikuttavan näköinen paikka. Myös Prahassa vietetty uusi vuosi oli ikimuistoinen; Tšekkiläiset olivat selvästi todella innostuneita ilotulitteista.

Matkan miinukset

Joulun ja uudenvuoden aikaan erityisesti Prahassa on valtavasti turisteja, joten joissain paikoissa valtavat ihmismassat ahdistivat.

Millaista perillä

Kelit suosivat meitä; lämpötila vaihteli -5 - +10 asteen välillä ja sataakin taisi vain yhtenä päivänä. Valkoista joulua Prahassa ei ollut, vain Český Krumlovissa oli kevyt lumipeite. Tämä ei kyllä itseä haitannut, sillä tunnelma oli loistava ja oli mukavaa, kun joulukuussa tarkeni nauttia ulkona paikallisia herkkuja. Ei tämmöistä tule Suomessa jouluna tehtyä.

Vinkit

Tšekki on hieno maa, jossa useita varteenotettavia matkustuskohteita. Erityisesti Praha on mainio kaupunkikohde ja lento Hensingistä mukavan lyhyt (vain reilu pari tuntia). Olemme käyneet Prahassa myös maaliskuun loppupuolella, jolloin siellä oli kevät jo reilusti Suomen kevättä pidemmällä lämpötilan kivutessa parhaimmillaan +20 asteeseen päivällä. Joten jos jouluna matkustaminen vieraaseen maahan ei nappaa, niin myös muina vuodenaikoina on Prahaa/Tšekkiä helppo suositella matkustuskohteeksi.

Prahassa on myös valtavan paljon nähtävyyksiä ja tekemistä kaikenikäisille. Ensimmäisellä reissullamme vietimme Prahassa 8 yötä ja nyt 7 yötä ja edelleen jäi vielä muutamia juttuja kaihertamaan mitä ei ehtinyt tehdä/nähdä.

Hintataso

Hintataso Suomeen verrattuna edullinen. Käytössä on Tšekin koruna ja tällä hetkellä 1€ on noin 25,55 CZK.

Erityisesti ruoka ja juoma sekä kaupoissa että ravintoloissa on edullista. Puolen litran oluen saa pubeissa ja ravintolassa helposti noin eurolla,  2 desin lasillisen viiniä  hintaan 1,50 € - 2 €. Ruokaa tarjolla on joka makuun ja siitäkään ei itseään tarvitse kipeäksi maksaa. Söin tällä reissulla eräässä kiinalaisessa ravintolassa yhden parhaista maistamistani kiinalaisista ruoka-annoksista ikinä hintaan 100CZK eli alle 4 euroa. Suosittelen välttämään Prahan vanhan kaupungin ydinaluetta jossa hinnoissa on "turistilisä".

Tuliaiset

Paikallisia herkkuja, vaatteita sekä perinteistä tšekkiläistä likööriä eli Becherovkaa.

MAINOS

Kommentoi

Hieronnalle ihanteellinen paikka :) Tai jos haluaa kylpeä oluessa. No voihan siellä historiallisiakin nähtävyyksiä katella. Itellä pari sijoitusasuntoa vanhassa kaupungissa, arvo nousee kohisten :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edullista oli Suomen hintoihin verrattuna, oltiin syyskuussa 2017

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image