Reissusa: Rento mopomatka sadekauden piinaamalla Laosin maaseudulla opetti ihmisten ys­tä­väl­li­syy­des­tä

Kuusihenkinen retkikuntamme matkusti mukavasti kolmella kevytmoottoripyörällä. KUVA: Elina Lindroos
Kale! 19.11.2018 6:27
Elina Lindroos

Minne matkustin

Matkustimme Kaakkois-Aasian Laosiin. Porukkamme kokoontui Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Sieltä jatkoimme porukalla matkaa Thakhekiin, josta aloitimme neljä päivää kestävän moporeissun.

Milloin matkustin

4.-12.6. 2018. Reissu jatkui vielä tämän jälkeen Thaimaassa.

Matkareitti

Thaimaaseen matkustimme lentäen. Laosiin matkasimme bussilla Thaimaan pääkaupunki Bangkokista. Laosissa matkustimme paikallisbusseilla ja minibusseilla, sekä ajoimme itse paikallisilla kevytmoottoripyörillä.

Majoitus

Majoituimme matkan varrella vierastaloissa, joita oli runsaasti tarjolla huokeaan hintaan. Huoneiden taso vaihteli erittäin siisteistä vaatimattomampiin.

Miten varasin

Teimme omatoimimatkan ja etukäteen varasimme ainoastaan lennot Suomesta ja Suomeen. Muuten varasimme majoituksia ja matkalippuja paikan päällä. Tämä antoi vapautta matkan aikatauluihin ja osin muuttuviinkin suunnitelmiin.

Milloin varasin

Lennot varattiin noin kuukautta aiemmin.

Ketä matkusti mukana

Seurueemme oli ihanan kirjava: ystäväni Riikka ja hänen poikansa Peetu, Peetun serkku Eemi, poikien mummo ja Riikan äiti Arja, sekä minä (Elina) ja mieheni Tuomas.

Matkakulut

Majoitukset Laosissa maksoivat keskimäärin 10-15 €/yö kahden hengen huoneessa. Lennot Helsinki - Bangkok maksoivat noin 500 € edestakaisin. Bussi Bangkokista Vientianeen noin 15 €/suunta plus lyhyet tuktuk-matkat muutamia euroja.

Matkan plussat

Parasta matkalla oli Laosin maaseutu, ihmisten ystävällisyys ja rento tunnelma. Matkan varrella näkyi kaikenlaista: kylpeviä vesipuhveleita, Laosin pisin luola (Kong Lor Cave, yli 7 km pitkä luola), kristallinkirkkaita lähteitä sekä pieniä budhalaisia temppeleitä. Meidät otettiin aina lämmöllä vastaan, kun saavuimme iltaisin väsyneinä ja nälkäisinä - ja monesti myös vaatteet märkinä majapaikoille. Olimme liikkeellä sadekaudella, joten toisinaan satoi kaatamalla. Pääosin saimme kuitenkin nauttia upeista keleistä. Hienoa oli myös suoriutua melko kokemattomina ajajina paikoin huonoistakin teistä.

Matkan miinukset

Mitään huonoa sanottavaa en reissusta löydä: kulttuurien väliset erot opettavat vuorovaikutusta ihmisten välillä, puhjenneet mopon kumit johtivat kokemaan laosilaista avuliaisuutta ja vuorovaikutusta kielimuurista huolimatta. Kaikki matkalaiset varmasti oppivat itsestään jotain uutta.

Millaista perillä

Perillä oli kaunista. Punahiekkainen maa loi upean kontrastin vehreisiin sademetsiin. Pienet lähteet olivat kuin keitaita maaseudulla peltojen keskellä. Paikalliset ihmiset olivat hymyileviä ja tervehtivät meitä iloisesti matkan varrella. Mukavaa haastetta toivat ravintolat, joissa ei välttämättä kukaan puhunut englantia, emmekä me paikallista kieltä - ja saimme kuitenkin vatsamme täyteen.

Vinkit

Avoimin mielin ja sydämin kokemaan Laosilaista kulttuuria. Ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja heitä on helppo lähestyä. Tiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa ja mutkikkaita, ja liikenne silti melko vauhdikasta. Ei kannata tehdä liian tiukkoja aikataulullisia suunnitelmia.

Hintataso

Hintataso Laosissa on Suomeen verrattuna hyvin alhainen. Esimerkiksi tyypillinen laolainen nuudelikeittoannos tai paistetut nuudelit maksavat noin 2-5 €, iso olut noin 1-2 €, limu 1 €, kahvi 1-2 €. Matkustaminen paikallisbusseilla on hyvin edullista. Aasian maihin verrattuna Laos ei ole kuitenkaan kaikkein edullisin maa, ja tähän löytyy selitys: lähes kaikki elintarvikkeet tuodaan Laosiin naapurimaista.

Tuliaiset

Valokuvia ja ikimuistoisia tarinoita.

Muuta

Reissu oli kaiken kaikkiaan upea kokemus. Vaikka porukkamme koostui monen ikäisistä matkustajista, saivat kaikki varmasti reissusta jotain itselleen.

Moporeissun jälkeen jatkoimme matkaa Vang Viengiin jossa kävimme lipumassa Vang Viengissä Nam Song -jokea pitkin. Vang Vieng oli aiemmin tunnettu vauhdikkaana, meluisana ja vaarallisena bilepaikkana, mutta sen nykyinen rauhallinen ilmapiiri sopii mainiosti myös perheen kanssa matkustaville. Laosissa olisi ollut nähtävää vielä vaikka muutamaksi viikoksi. Ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen kohde!

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

Bangkokista eteenpäin ois ehkä ollut(n.500km) "mukavampi" lentää ja edullisesti paikallisilla lento-yhtiöillä tai vaikka Air Asialla(joka operoi monessa maassa ko.alueella) -Udon Thaniin, josta vain n.70km Laosin rajalle Nong Khaihin ja sen välin sitten bussilla kulkenut.. Tosin Bangkokissa olis pitänyt siirtyä eri lentokentälle eli Suvarnabhumilta -Don Muangille(vajaa tunti sukkula-bussilla ja ilmaiseksi jos on lentoliput valmiina Don Muangilta eteenpäin..). Niin, Nong Khai on Thaimaan puolen rajakaupunki, Mekong-joen eroittaessa Thaimaan ja Laosin ja Vientianehan on myös tod.lähellä Mekong-jokea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä tarvitse siirtyä Don Muangille riippuen lentoyhtiöstä.
Ainakin ThaiSmile lentää Udon Thaniin Suvarnabhumilta monta kertaa päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image