Reissusa: Rento mopomatka sadekauden piinaamalla Laosin maaseudulla opetti ihmisten ys­tä­väl­li­syy­des­tä

Kuusihenkinen retkikuntamme matkusti mukavasti kolmella kevytmoottoripyörällä. KUVA: Elina Lindroos
Kale! 19.11.2018 6:27
Elina Lindroos

Minne matkustin

Matkustimme Kaakkois-Aasian Laosiin. Porukkamme kokoontui Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Sieltä jatkoimme porukalla matkaa Thakhekiin, josta aloitimme neljä päivää kestävän moporeissun.

Milloin matkustin

4.-12.6. 2018. Reissu jatkui vielä tämän jälkeen Thaimaassa.

Matkareitti

Thaimaaseen matkustimme lentäen. Laosiin matkasimme bussilla Thaimaan pääkaupunki Bangkokista. Laosissa matkustimme paikallisbusseilla ja minibusseilla, sekä ajoimme itse paikallisilla kevytmoottoripyörillä.

Majoitus

Majoituimme matkan varrella vierastaloissa, joita oli runsaasti tarjolla huokeaan hintaan. Huoneiden taso vaihteli erittäin siisteistä vaatimattomampiin.

Miten varasin

Teimme omatoimimatkan ja etukäteen varasimme ainoastaan lennot Suomesta ja Suomeen. Muuten varasimme majoituksia ja matkalippuja paikan päällä. Tämä antoi vapautta matkan aikatauluihin ja osin muuttuviinkin suunnitelmiin.

Milloin varasin

Lennot varattiin noin kuukautta aiemmin.

Ketä matkusti mukana

Seurueemme oli ihanan kirjava: ystäväni Riikka ja hänen poikansa Peetu, Peetun serkku Eemi, poikien mummo ja Riikan äiti Arja, sekä minä (Elina) ja mieheni Tuomas.

Matkakulut

Majoitukset Laosissa maksoivat keskimäärin 10-15 €/yö kahden hengen huoneessa. Lennot Helsinki - Bangkok maksoivat noin 500 € edestakaisin. Bussi Bangkokista Vientianeen noin 15 €/suunta plus lyhyet tuktuk-matkat muutamia euroja.

Matkan plussat

Parasta matkalla oli Laosin maaseutu, ihmisten ystävällisyys ja rento tunnelma. Matkan varrella näkyi kaikenlaista: kylpeviä vesipuhveleita, Laosin pisin luola (Kong Lor Cave, yli 7 km pitkä luola), kristallinkirkkaita lähteitä sekä pieniä budhalaisia temppeleitä. Meidät otettiin aina lämmöllä vastaan, kun saavuimme iltaisin väsyneinä ja nälkäisinä - ja monesti myös vaatteet märkinä majapaikoille. Olimme liikkeellä sadekaudella, joten toisinaan satoi kaatamalla. Pääosin saimme kuitenkin nauttia upeista keleistä. Hienoa oli myös suoriutua melko kokemattomina ajajina paikoin huonoistakin teistä.

Matkan miinukset

Mitään huonoa sanottavaa en reissusta löydä: kulttuurien väliset erot opettavat vuorovaikutusta ihmisten välillä, puhjenneet mopon kumit johtivat kokemaan laosilaista avuliaisuutta ja vuorovaikutusta kielimuurista huolimatta. Kaikki matkalaiset varmasti oppivat itsestään jotain uutta.

Millaista perillä

Perillä oli kaunista. Punahiekkainen maa loi upean kontrastin vehreisiin sademetsiin. Pienet lähteet olivat kuin keitaita maaseudulla peltojen keskellä. Paikalliset ihmiset olivat hymyileviä ja tervehtivät meitä iloisesti matkan varrella. Mukavaa haastetta toivat ravintolat, joissa ei välttämättä kukaan puhunut englantia, emmekä me paikallista kieltä - ja saimme kuitenkin vatsamme täyteen.

Vinkit

Avoimin mielin ja sydämin kokemaan Laosilaista kulttuuria. Ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja heitä on helppo lähestyä. Tiet ovat monin paikoin huonossa kunnossa ja mutkikkaita, ja liikenne silti melko vauhdikasta. Ei kannata tehdä liian tiukkoja aikataulullisia suunnitelmia.

Hintataso

Hintataso Laosissa on Suomeen verrattuna hyvin alhainen. Esimerkiksi tyypillinen laolainen nuudelikeittoannos tai paistetut nuudelit maksavat noin 2-5 €, iso olut noin 1-2 €, limu 1 €, kahvi 1-2 €. Matkustaminen paikallisbusseilla on hyvin edullista. Aasian maihin verrattuna Laos ei ole kuitenkaan kaikkein edullisin maa, ja tähän löytyy selitys: lähes kaikki elintarvikkeet tuodaan Laosiin naapurimaista.

Tuliaiset

Valokuvia ja ikimuistoisia tarinoita.

Muuta

Reissu oli kaiken kaikkiaan upea kokemus. Vaikka porukkamme koostui monen ikäisistä matkustajista, saivat kaikki varmasti reissusta jotain itselleen.

Moporeissun jälkeen jatkoimme matkaa Vang Viengiin jossa kävimme lipumassa Vang Viengissä Nam Song -jokea pitkin. Vang Vieng oli aiemmin tunnettu vauhdikkaana, meluisana ja vaarallisena bilepaikkana, mutta sen nykyinen rauhallinen ilmapiiri sopii mainiosti myös perheen kanssa matkustaville. Laosissa olisi ollut nähtävää vielä vaikka muutamaksi viikoksi. Ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen kohde!

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

Bangkokista eteenpäin ois ehkä ollut(n.500km) "mukavampi" lentää ja edullisesti paikallisilla lento-yhtiöillä tai vaikka Air Asialla(joka operoi monessa maassa ko.alueella) -Udon Thaniin, josta vain n.70km Laosin rajalle Nong Khaihin ja sen välin sitten bussilla kulkenut.. Tosin Bangkokissa olis pitänyt siirtyä eri lentokentälle eli Suvarnabhumilta -Don Muangille(vajaa tunti sukkula-bussilla ja ilmaiseksi jos on lentoliput valmiina Don Muangilta eteenpäin..). Niin, Nong Khai on Thaimaan puolen rajakaupunki, Mekong-joen eroittaessa Thaimaan ja Laosin ja Vientianehan on myös tod.lähellä Mekong-jokea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei välttämättä tarvitse siirtyä Don Muangille riippuen lentoyhtiöstä.
Ainakin ThaiSmile lentää Udon Thaniin Suvarnabhumilta monta kertaa päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image