Kale!

Reissusa: Ranta- ja kaupunkiloma Portugalissa toi käden ulottuville isojen kaupunkien ihmeet ja Estorilin hiekkarannat

Lissabonin auringon alla merituuli viilentää matkaajaa. KUVA: Noora Kitkala
Kale! 9.12.2019 6:08
Noora Kitkala

Minne matkustin

Oulusta Helsingin kautta Portugaliin.

Milloin matkustin

25.7. – 6.8.2019.

Matkareitti

Oulusta Helsinkiin ja edelleen Lissaboniin lentäen. Portugalissa matkustimme junalla. Kävimme vanhassa vaihto-opiskelukaupungissani Coimbrassa sekä kauniissa Portossa Pohjois-Portugalissa. Takaisin tullessa pysähdyimme rantalomalla kuvankauniissa Estorilissa ja lensimme takaisin kotiin Lissabonista. Kaupungeissa suosimme paikallisliikennettä, metroja, junia ja busseja. Liikuimme paljon myös jalan.

Majoitus

Yövyimme hotelleissa, jotka olimme varanneet etukäteen.

Miten varasin

Varasimme lennot ja hotellit etukäteen pitkin kevättä vertailemalla hintoja Internetissä.

Ketä matkusti mukana

Matkustin avopuolisoni Mikan kanssa.

Matkakulut

Lennot Oulu – Helsinki – Oulu yhteensä n. 150 €. Lennot Helsinki – Lissabon – Helsinki yhteensä n. 440 €. Matkan alussa ja lopussa yhteensä viisi yötä Lissabonissa kahdessa eri hotellissa n. 680 €, kolme yötä Coimbrassa n. 330 €. sekä neljä yötä Estorilissa n. 570 €. Varasimme pidempien junamatkojen liput etukäteen netistä osoitteesta www.cp.pt, jolloin säästimme lippujen hinnoissa. Julkisilla liikkuminen oli vaivatonta ja suhteellisen edullista.

Matkan plussat

Portugalissa useamman kerran käyneenä vaikutuin jälleen matkakohteen ihanuudesta. Ensikertalainen Mika piti kaupunki- ja rantaloman yhdistelmästä. Kelit suosivat heinä-elokuussa, mutta missään vaiheessa matkan aikana ei ollut tukahduttavan kuuma. Portugalilaiset ovat ystävällisiä ja palvelu hyvää. Kävelimme paljon ja nautimme huikeista maisemista ja näköaloista. Kiertelimme toreilla ja kaupungilla. Ruoka ja juoma on edullista ja hyvää.

Matkan miinukset

Matkoissa säästämämme raha kului majoituksiin. Matkamme tärpit kuitenkin onnistuivat ja löysimme nähtävää ja koettavaa joka paikasta. Yhtenä aamuna satoi ja rannoilla oli usein tuulista. Osasimme nauttia helteisen matkan aikana viilenevistä säistäkin. Onneksi olimme pakanneet mukaan myös pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita viileämpiä hetkiä varten. Esteettömyyttä ei vilkkaassa liikenteessä, korkeuserojen ja mukulakivikatujen maassa ole monestikaan huomioitu. Paikoin oli hyväjalkaisenkin haastavaa kulkea kymmeniä ja satoja portaita sekä toistaan pidempiä ylämäkiä pitkin.

Millaista perillä

Perillä oli mielettömän kaunista! Saimme kokea isojen kaupunkien ihmeet ja pienten kaupunkien rauhallisempaa menoa. Matkustaminen maan halki junalla tarjosi upeita maisemia rannikolla ja sisämaassa. Talot ovat värikkäitä ja vilisevät yksityiskohtia. Lissabonin rakennuksia koristavat käsinmaalatut kaakelit (azulejos) sekä näköalatasanteilta (miradouro) upeana näkynä siintävät punaiset katot sekä vehreät puistot.

Vinkit

Kannattaa hankkia Lissaboniin päivälippu julkisiin kulkuneuvoihin ja matkustaa avoimin mielin ja rohkeasti. Askelia säästyy välimatkojen ollessa pitkiä. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki, kaupungissa tapahtuu paljon. Pistäydyimme mm. katutaiteesta kertovassa Banksy-näyttelyssä kaupungin laitamilla. Näimme mainoksen bussipysäkillä, tarkistimme näyttelyn sijainnin Google mapsista, matkasimme kohteeseen julkisilla ja ostimme liput näyttelyyn näyttelytilan ulkopuolelta. Helppoa ja vaivatonta! Onnistunut kokemus sekin.

Hintataso

Hintataso hivenen Suomen hintoja  edullisempi.

Tuliaiset

Paikallisia käsitöitä: viltin ja taulun. Jonkin verran ostimme vaatteita sekä viiniä kotiintuomisiksi.

Muuta

Suosittelen Portugalia kaikille, jotka haluavat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet, nauttia historian havinasta, hyvistä maisemista, erinomaisista kesäkeleistä sekä hyvästä ruoasta. Paikalla voi viipyä lyhyen aikaa, mutta maassa saa kulumaan varmasti halutessaan useamman viikonkin.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

No naapurihan se siinä! Kiitoksia mielenkiintoisesta reissujutusta. Seutu vaikuttaa semmoiselta, että voisi joskus itsekin pistäytyä alueella, mene ja tiedä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image