Reissusa: Oululaisia lukiolaisia kävi pikaisella historian ja uskonnon opin­to­mat­kal­la Roomassa

Vuosituhansia säätä kestänyt Colosseum sai taas yhden rankkasateen niskoihinsa, mutta lopulta sai taas kylpeä Välimeren kuuluisassa auringossa. KUVA: Saku Koutaniemi
Kale! 2.12.2018 23:10
Saku Koutaniemi

Minne matkustin

Matkustin Roomaan, Italiaan koulun järjestämällä historian ja uskonnon opintomatkalla.

Milloin matkustin

5.-9.10.2018

Matkareitti

Ensin lentokoneella Helsinkiin ja sieltä lentokentän Burger Kingin kautta lennolle Roomaan. Kentältä seuruettamme tuli hakemaan paikallinen rämisevä vuosikertabussi. Takaisin tullessa sama toistui vastakkaisessa järjestyksessä.

Majoitus

Majoituimme paikallisten nunnien pitämässä Suore Di Cristo-hotellissa. Vastaanotto oli oikein ystävällinen ja englannilla pärjäsi oikein hyvin.

Miten varasin

Matkan varasivat reissulle mukaan lähteneet opettajat, jotka myös huolehtivat myös kaikista muista järjestelyistä.

Milloin varasin

Matka varattiin viime kesän alussa.

Ketä matkusti mukana

Opintomatkaseurueeseemme kuului kaksi opettajaa ja itseni lisäksi 15 muuta lukion opiskelijaa Oulusta.

Matkakulut

Hintaa matka- ja majoituskuluille tuli yhteensä 506,50 €, joista 315 € lentoihin, 160 € hotelliin. Ruokiin ja muihin menoihin rahaa meni ehkä hieman alle 100 €. Vierailemiemme kohteiden opastus- ja pääsymaksut tuli lopulta maksamaan vain 29 €, sillä moni kohde, kuten Colosseum ja Pantheon olivat ilmaisia.

Matkan plussat

Parasta matkalla oli tietenkin kaikki vierailemamme nähtävyydet. Kuten melkein kaikki Roomaan matkustavat turistit, kiersimme Rooman tunnetuimmat kohteet joihin lukeutuu monet kirkot ja antiikin ajan jäänteet. Nähtävää oli jopa niin paljon, että päivän jälkeen silmät olivat turrat kaikesta siitä historian määrästä. Ruoka, joka koostui kiireen keskellä lähinnä pitsasta, oli myös hyvää, mutta en uskalla mennä sanomaan, että syömäni lasagneannos olisi ollut parempaa kuin kotona mummoni valmistama.

Matkan miinukset

Kaduilla leijaili melkeinpä ainainen roskien löyhkä, ja kaupunki oli muutenkin hyvin likainen. Roskia pystyi löytämään jopa suosituimmista turistikohtaista, mikä antoi maasta hieman huonon vaikutelman. Joissain ravintoloissa palvelu oli myös hyvin epäkohteliasta. Hotellin aamiainen oli suomalaisen makuun hieman liian makea kakkuineen ja piirakoineen.

Millaista perillä

Kaksi ensimmäistä päiväämme Roomassa oli lämpimiä ja sateisia. Loppumatkasta yllettiin jopa hellelukemiin. Rooma ei ole loikoilijan lomakohde, sillä monena päivänä kävelyä tuli yli 20 km. Rooman keskusta on hyvin tiivis ja nähtävyydestä toiseen pääsi hyvin kävellen. Illalla kaduilla hoiperteli epäilyttävältä näyttäviä henkilöitä, mutta pääkaduilla ja poissa puistoissa pysyteltäessä illat sujuivat ongelmitta.

Vinkit

Roomaan matkustettaessa kannattaa varata ainakin viikon reissu, sillä nähtävää on todella paljon. Jalkoihin kannattaa laittaa kunnon kengät, sillä rakkojen vaara on todellinen. Syksy on oiva aika matkata Roomaan, jos haluaa välttyä kesän paahtavalta auringolta ja moninkertaisilta turistimassoilta.

Hintataso

Ruoka-annokset olivat keskustan turistialueilla hieman yli kympin, mutta pitsaa sai kunnon ravintolasta Suomen pitsojen hinnalla, eli noin 7-9 €. 1,5 L jääteetä maksoi alle euron. Gelatokuppi 2,5 € ja metrolippu 1,5 €. Monissa nähtävyyksistä ei ollut ollenkaan pääsymaksuja, mutta yleisesti ne olivat noin alle 5 €. Vatikaanissa opastus- ja pääsymaksut olivat hieman kalliimpia; noin 20 €.

Tuliaiset

Noin 500 puhelimella otettua kuvaa, magneetti, keksejä, pastaa ja pari pientä kiveä ja tammenterhoa. Lähtipä mukaan myös hotellin saippuat ja shampoot :)

Muuta

Olimme perillä Roomassa vain kolme kokonaista päivää, joten emme kerenneet tutustua kuitenkaan ihan kaikkiin kaupungin nähtävyyksiin, kuten Forum Romanumiin ja antiikin kylpylöihin. Sain itse kuitenkin tarpeeksi nähtävää ja lämpöä Suomen kylmyyteen verrattuna. Opin myös paljon Rooman historiasta, uskonnosta ja kulttuurista. Matkustaminen avartaa, ja sitä tämä matka todellakin teki.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki koululaiset tulisi pakottaa jollekkin ulkomaanmatkalle lentokoneilla. Näin oppisivat kansainväliseksi ja pääsisivät kokemaan miltä tuntuu kuulua maapallon älykkäimmän nisäkkään lajiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että hinnat laitettiin näkyville, niin köyhille realisoituu oikeasti että heidän muksut ei pahenna maapallon lämpiämistä nyt eikä tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaah, taisinpa nähdä tämän joukkion vesipatsailla, terv samaan aikaan Roomassa vieraillut 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava homma että narsistiset aikuiset siirtää neuroottisen reissaamis maniansa jälkipolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nykyään siis saisi matkustaa? Eikö itse nuorilla saisi olla halua matkustaa minnekään? Melko hullunkurista meininkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa napakan selkeä selostus, sana ja ajatus hallussa. Kiitos, Saku, varsinkin Rooma-reissun vinkeistä meille sinne tähyäville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää viisitoista oululaista
Rooman nähdä saa
Tääl' viisitoisa lukiolaista
jo sinne matkustaa
Nyt viisitoista koululaista
Rooman nähdä saa
Onpas siinä Roomalaista
jo heitä, moikatkaa!
Nyt viisitoista matkalaista
jo kotiin matkustaa
Vastaan saapui oululaista
upeata, vanhempaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuo murresana Reissusa enää käytössä. Minusta parempi sana kahdella ässällä. Yli 50v, eli ikäni täällä asunut. Kait murrekkin muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ainakin aikuinen saa pulittaa hyvän hinnan nähtävyyksistä Roomassa. Toki nähtävyyksiä voi ihailla ulkoa ilmaiseksi, mutta jos vain esim. Vatikaanin ja Colosseumille meinaa sisälle niin jo ilman opasta pääsylippujen yhteishinta nousee yli 50 euroon. Siihen päälle vielä tuntien jonotukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
197
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
56
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
43
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
34
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
29
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
29
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image