Reissusa: Hyvän mielen matka Hossan kan­sal­lis­puis­tos­sa vei veneretkelle Julma-Ölkylle ja pa­tik­ka­rei­til­le Värikalliolle

Vuokramökki oli niin pieni, että osa seurueesta nukkui ulkona. KUVA: Anne Kolehmainen
Kale! 8.9.2019 18:24
Anne Kolehmainen

Minne matkustin

Hossan kansallispuistoon Suomussalmelle.

Milloin matkustin

2.-5.8.2019.

Matkareitti

Seurueeseemme kuului kaksi autoa. Toisella autolla kuljimme Oulusta Suomussalmen kautta  Hossaan ja toisella Taivalkosken kautta. Takaisin tulimme Taivalkosken kautta.

Majoitus

Majapaikkanamme oli pieni mökki nimeltään Pikku-Hossa Kenttäjärven rannalla.

Miten varasin

Mökin varasimme Metsähallituksen sivuilta.

Milloin varasin

Tammikuussa 2019.

Ketä matkusti mukana

Seurueeseemme kuului 5 henkeä. 

Matkakulut

Mökki 165 euroa. Lisäkustannuksia olivat autojen bensat ja ruuat ja veneretki. Kenttäjärvellä kalastukseen riitti kalastuksenhoitomaksun suorittaminen.

Matkan plussat

Hossan tultua kansallispuistoksi väkimäärä on lisääntynyt, mutta luonnon rauha oli silti säilynyt. Hossasta löytyi kaikille mukana olleille mielekästä tekemistä.

Tärkeää oli saada viettää yhteistä aikaa perhepiiriin kuuluvien kanssa. Muun muassa Julma-Ölkyn veneretki (17 euroa/henkilö) tuntui kalliilta, mutta oli hintansa veroinen.

Matkan miinukset

Mikään ei ollut huonoa. Se harmitti, että joku mökin vieras oli heitellyt veteen nuuskapussejaan. Mökki jouduttiin varaamaan jo tammikuussa, koska se on niin suosittu. Onneksemme saimme kaikki järjestettyä vapaat sovittuna aikana.

Millaista perillä

Mökki oli pieni ja osa nukkui teltassa. Ilmat olivat hyvät. Kävimme katsomassa Värikalliota (noin 8 kilometrin kävely) ja kiersimme luontopolun (noin 3 km) , kalastimme (2 haukea), suppailimme, kävimme Julma-Ölkyllä (osa käveli 5 kilometrin reitin ja osa kävi veneretkellä), saunoimme ja osa uskalsi uidakin.

Puunhalailua Värikallion reitillä. KUVA: Anne Kolehmainen

Vinkit

Jos haluaa tietyn mökin, kannattaa varata ajoissa. Teltta-alueitakin löytyy. Luontokeskuksesta saa tietoa ja maittavan lounaan (12 €).Hossasta löytyy paljon kävely- ja pyöräilyreittejä. Kanootteja ja pyöriä voi vuokrata. Kävelyreittien taso vaihtelee, joten jokaiselle varmaan jotain löytyy. Luontokeskuksen lähellä myös esteetöntä polkua.

Hintataso

Mökkien hinnat vaihtelevat varustetasosta ja ajankohdasta riippuen, mutta ei sen kalliimpaa kuin muuallakaan.

Tuliaiset

Hiljaisen kansan myymälästä  pipon ja kalamaustetta.

Muuta

Se ilahdutti, että luonnossa ei roskia näkynyt, vaikka väkeä liikkuu paljon. Reissusta jäi kaikille hyvä mieli.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.

MAINOS

Kommentoi

Olipa hyvän mielen juttu. Kiitos.

Itse olen muutaman yön tuolla laavussa ja teltassa. Hienot paikat kyllä. Suomessa luonto on oikeaa kultaa. Kaikki ulos joukolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki vieraslajiset ulos, sitä mieltä olen itsekin kuin myös enemmistö suomalaisista. Vaan mitä sanoo itse Jouko, onko liian mittava urakka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mennä kesänä kävin Julma-Ölkyn polkua vähän matkaa. Vanhuus kaiketi ahdisti henkeä, piti levähtää ja huohottaa liikaa, käännyin takaisin. Tiekin kohteeseen lienee Suomen huonoin autotie! Hossassa olisin käynyt pikku lenkin kävelemässä, mutta kartta olisi maksanut 18 euroa eli liikaa. Käännyin pois ja ajoin yötä myöten sateessa kotiin. Ei olleet minun paikkojani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi selvisit. Ei kannata tosiaan hirveän kauas kotoa lähteä. Kartatkin maksaa maltaita ja autotiet huonossa kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme nyt kahtena kesänä peräkkäin vaeltaneet Hossassa. Oikein mukavia hyvin merkittyjä reittejä. Kokalmuksen kierros aivan huikean ihana n. 14 km reitti, joka kulkee kirkasvetisten järvien rantoja ja palan matkaa harjulla kahden järven välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä on noin 50 vuotta kun kaverin kanssa käytiin Ölkyllä kiipeilemässä ja silloin päätin etten enään koskaan ala niin uhkarohkeaan juttuun..Ei meinattu päästä putoamatta alas kun mentiin niin kapeita kielekkeitä pitkin kalliolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ei tiedä eikä missään mainita niin luontkeskuksesta noin kilsa värikalliolle päin on ihmisen hauta.Siinä on oikea muistokivikin.Muistaakseni 50 luvulla kuopattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image